Czy warto instalować Windows 11?
Wróć do Systemy (Windows)#61 mojsior
no naszczęście jest oe classic
#62 zvonimirek222
Wiesz, bez urazy @mojsior,
tacy ludzie, którzy nie potrzebują np. odczytu kodu źródłowego wiadomości e-mail chociażby się właśnie potrafią nadziać na wszelakiej maści spam i klikają se w linki, a potem się dziwią gdzie ich pieniądze.
#63 Numernabis
Mnie tam OE Classic zupełnie nie leży, wcale nie jest szybki, a i na wiadomościach wysłancych mi się wiesza, nic nie można zrobić, trzeba ubijać proces w menadżerze zadań.
#64 mojsior
hmm widzisz zwonimirze, ja korzystam z poczty elektronicznej od dwudziestu paru lat i jakoś umiem odróżninć spamerską wiadomość od właściwej bezz zagrzebywania się w kod źródłowy.
Myślę że przeciętnapani krysia czy moja mama też takie rzeczy odróżniają. Spam przychodzi w esemesach, więc.
Nadal podtrzymuje swoje stanowisko
#65 zvonimirek222
Być może. Ja swoje zdanie podtrzymuję, chociażby dlatego, że dzisiaj coraz trudniej jest odróźnić taki spam z powodów rozwoju technologii Ai. Innymi słowy, tłumacze maszynowe robią swoje, a spamerzy się uczą.
#66 Ryba
Witam Jak ten komputer dodat dokumenty muzyka i tak dalej? bo u mnie nie ma
#67 magmar Konto zarchiwizowane
Ja jestem komputerowy ignorant, ale powiedzcie mi, który statystyczny użytkownik zagląda w kod źródłowy?
-- (zvonimirek222):
Być może. Ja swoje zdanie podtrzymuję, chociażby dlatego, że dzisiaj coraz trudniej jest odróźnić taki spam z powodów rozwoju technologii Ai. Innymi słowy, tłumacze maszynowe robią swoje, a spamerzy się uczą.
--
#68 Numernabis
Dodam, że większoś użytkowników nawet jak zajrzy do kodu źródłowego to nie będzie nic z tego wieziała.
#69 zvonimirek222
@numernabis dlatego użytkownik całe życie się uczy, a nie chwali się niewiedzą, albo się pyta ludzi jak interpretować taki kod źródłowy wiadomości. niestety, dzisiaj trzeba umieć i takich rzeczy, celem uniknięcia spamerów.
#70 magmar Konto zarchiwizowane
Takie wpisy uświadamiają mi, że wybrałam dobrze kupując Maca.
#71 Adasadula
A co to za ruznica, mac ma jakąś supierkierwafunkcję do interpretowania kodu źrudłowego wiadomości, czy what :O
#72 magmar Konto zarchiwizowane
Na Macu nie jest mi to potrzebne, są inne zabezpieczenia.
#73 Numernabis
Jasne, na Mau nie ma spamerów tak jak nie ma wirusów, obudź się, to już przeszłość, to było kiedy Mac był dostępny jedynie w USA, był mało popularny więc nie opłacało się pisać na niego wirusów.
#74 magmar Konto zarchiwizowane
Tak nie, ale mimo wszystko nie wymaga ode mnie znajomości kodu źródłowego każdego maila, którego otrzymam. TB naprawdę schodzi na psy i próbuje udawać Macową pocztę.
#75 zvonimirek222
Wiecie, kod źródłowy służy do inspekcji skąd akurat mail pochodzi, czyli według Ip namierzamy potencjalnego delikwenta, a także możemy weryfikować po smtp, skąd ten mail rzeczywiście przychodzi, bo niestety przed spoofingiem cie obroni tylko rzetelne sprawdzanie.
#76 magmar Konto zarchiwizowane
I tak sprawdzasz każdego maila?
#77 magmar Konto zarchiwizowane
Nie każdy użytkownik samochodu musi być mechanikiem.
To dotyczy również osób widzących z wykształconych środowisk.
-- (zvonimirek222):
@numernabis dlatego użytkownik całe życie się uczy, a nie chwali się niewiedzą, albo się pyta ludzi jak interpretować taki kod źródłowy wiadomości. niestety, dzisiaj trzeba umieć i takich rzeczy, celem uniknięcia spamerów.
--
#78 mojsior
otu ż to.
#79 magmar Konto zarchiwizowane
To opinia informatyka/programisty, on podsunął mi tę metaforę.
#80 Numernabis
Jedenastka jednak nie jest taka doskonała :(
Na moim Dellu uruchomiłem msconfig, wszedłem w zakładkę rozruch i wybrałem Opcje zaawansowane i tu zaznaczyłem pole Liczba procesorów i z listy wybrałem 4, zapisałem, uruchomiłem ponownie i trach, kamerka nie działa, nie rozpona twarzy, NVDA nie gada, nie jestem w stawnie przejść na hasło, zawołałem sąsiada i zaznaczył opcję hasła i się zalogowałem, ale brak dźwięku, punkty przywracania wiszą, nie chcą się załadować, odświerzanie systemu nie działa, system praktycznie nie do użytku. Udało się uruchomić z włączonymi narzędziami naprawy i tutaj dopiero można było wybrać punkt przywracania i to dopiero naprawiło system, przywróciło sprzed pięciu dni.
Dlaczego tak się stało? Nic w rozruchu nie zmieniłem poza ilością rdzeni, robiłem to niejednokrotnie na starszych systemach i wszystko śmigało, a tu system się wyłożył.