Czy warto instalować Windows 11?
Wróć do Systemy (Windows)#41 mojsior
w sumie można sobie ponarzekać w centrum opinii a to czy microsoft coś z tym zrobi to już inna bajka
#42 zvonimirek222
I tak tracenie energii i czasu, i tak, więc lipson z tym.
#43 adelcia
ja widzę to podobnie.
-- (DJGraco):
Ja na pewno zostanę na 10 jak najdłóżej się da, chyba, że będę mieć nowego kompa z jedenastką.
Może faktycznie się poprawiło nie korzystałem z kilka miesięcy.
--
#44 adelcia
i jak to zrobić?
-- (mojsior)
no i oczywiście pywyłączać wszelakie udziwnienia w messengerze.
--
#45 cinkciarzpl
Mi tam się nic nie resetuje. Ugorszenia poszły won i wszystko.
#46 DJGraco
To może faktycznie od rozmów na messengerze. Tej osobie zdarza się rozmawiać z kompa na tym komunikatorze.
#47 EugeniuszPompiusz
Po chwili pracy, z konieczności oczywiście, podtrzymuję swój post o tym, że bez potrzeby aktualizacji nie robię. natomiast po wyłączeniu paru zbędnych rzeczy ustawieniu i dostosowaniu wydajności, a i na maszynie, na której mogę sobie pozwolić, efekt jest przynajmniej nie irytujący.
Nadal nie wpompuję tego na produkcję w żadnym razie, przynamniej teraz, jednak ten system da się uczłowieczyć, jednocześnie nie pozbawiając go tego, co w nowych funkcjach fajne.
Bing AI naprawdę, przekonałem się, Kortana i kilka innych w pierony i nie ma źle, jak to mówią.
Ważna uwaga, są to doświadczenia z komputera w stylu desktop / sff, i to dość leciwy.
Obawiam się jedynie, że dużo gorzej może się sprawa mieć w przypadku nowoczesnych laptopów, gdzie win 11 daje producentom i niskopoziomowym sterownikom więcej pola manewru do opcji w stylu to ci dla oszczędności wyłączymy, a tym będziemy zarządzali automatycznie, a tak w ogóle niski poziom baterii to 5 procent, nieposłuszny użytkowniku, nawet jak to ustawisz na 3 a jak poziom jest niski to komputer się usypia a nie hibernuje.
Powtarzam motto z pierwszych lat dziesiątki, a mianowicie nie lubię, gdy komputer zbyt myśli za mnie. Telefonowi wybaczę jakby prędzej.
#48 mojsior
Od wczoraj mam okazje testować dwie rzeczy z jedenastki.
Outlooka i aplikacje połącz z telefonem.
Co do outlooka, no cuż niestety jest to aplikacja webowa, co mnie wkurza coraz bardziej.
Ale dobra powiedzmy, jeżeli wyłączymy tryb nawigacji po stronach to możemy ładnie przechodzić po folderach i przeglądać wiadomości.
Tragedia się zaczyna w momencie kiedy chcemy przeczytaćwiadomość.
Kiedy naciśniemy enter, to screen reader nie powie apsolutnie nic, że się widok nowy odpalił czy coś w tym stylu.
Strzałki sobie nadal chodzą po liście wiadomości, dopiero jak włączę tryb przeglądu i pobłądzę nieco po tym strasznym webowym gównie to dotrę do ciała wiadomości.
Muszę jeszcze pogrzebać w ustawieniach tego outlooka, bo może coś tam będzie można włączyć, co by te wiadomości odpalały się w jakimś przyzwoitym widoku jako osobna karta, ale jeśli w przyszłości outlook dla office tak samo będzie wyglądał, to chyba naprawdę zacznę się zastanawiać nad zmianą systemu.
Ale z pozytywnych rzeczy, to podoba mi się aplikacja połącz z telefonem, działa to całkiem sprawnie, jak na to, że idzie to po bluetooth.
Mogę se fajnie mieć powiadomienia z iphona na moim kompie, mogę odbierać telefony i dzwonić bez problemu.
Mogę przeglądać powiadomienia a nawet je usówać czy wyłączyć aby nie przychodziły dla konkretnej apki.
Niestety nie mogę interagować z powiadomieniami, to znaczy, nie mogę odpowiedzieć na wiadomość z telegrama z poziomu kompa, czy nawet wymusić otwarcia akcji związanej z danym powiadomieniem na telefonie, a szkoda, bo naprawdę działa to dobrze.
#49 djdenismusic
@mojsior w przypadku nvda po kliknięciu na wiadomość otwiera się ona w nowym oknie.
Wyłącz sobie okienko odczytu w ustwieniach. Może to pomoże. niestety teraz nie pamiętam, gdzie to siedziało.
#50 daszekmdn
Łącze z Telefonem jest od Windowsa 10.
#51 mojsior
tak ale nie obsługuje iosa tylko i wyłącznie obsługa dla systemu ios jest od win 11.
#52 mojsior
no niestety z nvda po wciśnięciu entera na elemencie listy z wiadomością ona oznacza się tylko jako przeczytana ale nie otwiera się dodatkowe okno z wiadomością.
Także problem może leżeć w ustawieniach, jeśli mówisz o tym outlooku nowym co trafił z najnowszą aktualizacją jedenastki, bo ten outlook z office działa jak najbardziej w porządku.
#53 mojsior
odkryłem o co chodzi.
Z jakiegoś powodu u mnie naciśnięcie entera w tym outlooku na wiadomości spowoduje jej zaznaczenie a nie otwarcie, a jak nacisnę enter ze shiftem wtedy dopiero ta wiadomość otwiera się jak należy.
Za pewne można to zmienić w ustawieniach.
#54 zywek
Ona się otwiera, ale jnie w nowym oknie
#55 zywek
Podobnie jst jak wejdziesz na outlook.com
#56 zvonimirek222
Outlook w w11 to appka dla debili. Nie ma większości opcji, które posiadają współczesne klienty.
Student lepszy klient by napisał.
#57 Paulinux
Najgorzej że masz rację xD
Nie czaję jak może powstać klient nieobsługujący połączenia do imap
#58 djdenismusic
No jak to nie? Przecież ten nowy outlook obsługuje imap.
#59 mojsior
właśnie, ja mam gmaila i normalnie działa.
Zwonimir to powiedz mi czego potrzeba w klijencie pocztowym.
Pamiętaj że programy dołączane z systemem windows są robione dla prostych ludzi, którzy potrzebują odebrać maila, wysłać ewentualnie pobrać jakiś załącznik.
Jak ktoś chce bardziej zaawansowany program to ma outlooka w office, który ma wszystko.
#60 Numernabis
Ja pamiętam XP i outlook expres, który był systemowym klientem pocztowym i nie był tak ograniczony jak aktualnie są, a był prosty w obsłudze.
Prosty nie oznacza ograniczony.