zażalenie na pracę moderacji!
Wróć do ogłoszenia administracyjne#101 balteam
Nie wiem co masz dokładnie na myśli, ale na razie nie rozmawialiśmy o żadnych nowych ustaleniach poza tym co pisaliśmy wyżej z Papierkiem.
#102 nuno69
A dlaczego posty od 82 do 89 są wciąż takei, jakie są i nikt nie dostał ostrzeżenia? Przecież podobnoregulamin PSE zabrania pisania wielu pod rząd.
#103 papierek
Może dlatego, że pod każdym postem jest inny cytat i odnoszę się do różnych wpisów? Może dlatego, że jest trochę inna specyfika wątku? Może właśnie dlatego, że odnosząc się do waszych żali, propozycji i uwag nie mogę robić tego inaczej?
Nuno69, zalecam włączyć myślenie.
#104 Numernabis
Uważam, że w tutejszej grupie są łamane podstawowe prawa obywatelskie odnośnie wolności słowa.
Moderacja nadużywa swoich kompetencji, stosuje przerost formy nad treścią.
Odnosząc się do wyjaśnień w wątku moderatorskim chciałbym powiedzieć, że również widziałem wiele for gdzie moderacja po prostu prosi o nie odbieganie od głównego tematu i owszem usuwa, ale to co od niego odbiega, a nie całe posty, tutaj zachodzi nadinterpretacja off-topu
Usuwa się najczęściej nieprzychylne moderacji wpisy, ale sami prowokują swoim działaniem.
Można to określić jednym idealnie tutaj pasującym słowem:
Dyktatura.
#105 papierek
Twoje zdanie zostało przeczytane, ale skoro panuje tu dyktatura, to i tak nie ma znaczenia, prawda?
#106 djdenismusic
No cóż. mi się już nie chce podnosić larum. Nie mniej jednak doskonale sprawdza się to, co mówiłem kilka lat temu apropo odpływu użytkowników z tego podwórka.
#107 papierek
Skoro jednak już larum podniosłeś, to wyjaśnię. Przeedytowałem post, bo odnosił się do nieistniejących już wpisów i ta jego część była nie zgodna z tematem. Jeśli Daszek chciał wywnętrzyć się na pracę moderacji, mógł to zrobić w odpowiednim do tego wątku, czyli tutaj. Ten wątek służy do tego. Gdyby tutaj pojawił się post, na zasadzie czemu wywalając posty mi tutaj wywaliliście wartościowego posta, no przecież nie trzeba było go całego wywalać, spoko.
#108 Numernabis
Post nie został edytowany, ale w całości usunięty co przyczynio się do kolejnego podobnego wpisu i wcale się nie dziwię formie tego kolejnego posta z przytykiem do moderacji.
Post nie był off-topem, owszem, forma pozostawiała wiele do życzenia, ale można było edytować tą "nieregulaminową" formę, bo to była niezbyt udana odpowiedź na post Guliwera, odpowiedź w której się nie zgadzał z Jego zdaniem.
#109 papierek
Mówię o ostatnim poście daszka. Edytowałem go dwukrotnie.
#110 Numernabis
Tak, ale ten post nie powstałby gdyby Jego wcześniejszy nie został skasowany w całości, mimo, że w całości nie był off-topem, poza nieregulaminowym zwrotem do Guliwera, który równiez nie był off-topem, a wyrażoną opinią. Fakt, można było użyć mniej złośliwą formę, ale to nie powód do kasowania całej treści.
#111 papierek
Możliwe, natomiast larum podniosło się po moich ostatnich edycjach, a to już było jak najbardziej regulaminowe, bo przytyki do moderacji tutaj.
#112 papierek
A jak chcesz tak iść dalej, ten wcześniejszy post by nie został usunięty, gdyby nie było wycieczek osobistych. Wszystko ma swoje konsekwencje.
#113 Numernabis
Trzeba było usunąć przytyki osobiste i wysłać ostrzeżenie na priv.
Nie ma tutaj niestety takiej zasady jak na wielu forach, że edytowany tekst zastępowany jest tekstem moderacji, ewentualnie na końcu posta jest taka informacja o edycji posta, przez kogo i co i dlaczego.
Tutaj moderator może dowolnie zmieniać treść posta bez praktycznie konsekwencji, na innych forach nawet jak nie podpisze się moderator to po edycji jest info kto edytował post.
#114 DJGraco
To ostatnie to niestety już wina samego programu Elten i systemu for.
Faktycznie przydałaby się informacja kto edytował dany post i o której godzinie, np
Użytkownik DJ Graco edytował ten post 2025-08-10 o 19:30.
#115 Numernabis
Tak, ale skoro tego nie ma sami mmoderatorzy mogliby taką informację umieszczać.
Po co pisać o zmianach w postach w dodatkowym wątku skoro to samo można w edytowanym poście i wszystko jasne i klarowne.
#116 papierek
To równie dobrze można by tego nie edytować, bo jeden offtop zajmuję drugim. Po to mam wątek o zmianach, żeby tam te zmiany umieszczać.
#117 daszekmdn
Moderacja działa bardzo nie liniowo.
Pieprzycie takie piękne frazesy o przytykach osobistych, ale jakoś w tamtym wątku jest większy bajzel co nawet nie podobało się autorce i nie zainterweniowaliście.
Więcej powiem. Posty gdzie Misiek z Guliwerem cisnęli się od dzbanów etc jakoś magicznie zostały.
Jak działać wybiórczo, to może lepiej wiedzieć kiedy ze sceny zejść?
Jak nie miałem energii na moderację i zacząłem robić podobnie głupie błędy, to z niej zrezygnowałem.
I banujcie sobie jak tam chcecie, bo mi już od dawna nie zależy. Najwyżej kolejny świadomy użytkownik ze zarchiwizowanym kontem. Od dawna planuję to zrobić, bo treści na Eltenie coraz mniej a więcej pieprzenia 3 po 3.
#118 papierek
Tak tylko przypomnę, istnieje przycisk zgłoś.
#119 DJGraco
Edit, wygląda na to że się to poprawiło. W każdym razie przez bardzo długi czas był taki błąd, że zgłoszenie wpisu ładowało wiecznie aż program powiedział błąd.
Jednak zwracam honor
#120 papierek
Co śmieszniejsze, co nowego u mnie nie pokazuje absolutnie nic, więc nawet zgłoszonego wpisu bym nie zauważył, dopuki bym nie wszedł sam w odpowiednią zakładkę.