EltenLink

Octarine, mały programik OCR

Wróć do Oprogramowanie

#121 pates

To jeszcze lepiej@Pajper

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-02-16 11:52

#122 nuno69

Ale dlaczego nie chcesz powiedzieć, jaki to silnik? :O. Baidu nie radzi sobie dobrze z Polskim.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-16 11:57

#123 nuno69

Zakłąadam, że chodzi o FineReader SDK.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-16 11:58

#124 pajper

FineReader SDK jest za drogi w porównaniu do możliwości. Prawdę mówiąc dla mnie nieco bazuje na marce, bo wcale nie jest nie wiadomo ile lepszy od konkurencji, a kosztuje jak za zboże.

Nie podaję o jakim silniku mowa publicznie, bo po prostu jeśli program ma być płatny, niekoniecznie chcę komuś oddawać do rąk kilku dni researchu i testowania kilkunastu rozwiązań. Jak zapadną jakieś decyzje, oczywiście napiszę i nie będę tego ukrywał. Napiszę Ci na priv.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-02-16 12:05

#125 nuno69

No tak, w sumie ma to sens :D

2021-02-16 12:06

#126 Lowca_Androidow

Wszystko zależy od ceny, ale jednorazowa opłata to i ja wchodzę i silnik mnie interesuje jedynie offline i mam nadzieję, że program pozostaje nadal w wersji portable, inna mnie nie interesuje.
Oczywiście silnik windowsowy pozostaje, ale jako alternatywny silnik, do wyboru.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-02-16 14:50

#127 pajper

W jakim sensie wersja portable? Tu się pojawia pewien kłopot, bo raczej myślałem o ograniczaniu liczby stanowisk.
Bo, niestety, program bez aktywacji w naszym środowisku szybko okaże się programem bez kupowania. Program z aktywacją też, ale nieco później. :)

#StandWithUkraine

2021-02-16 14:51

#128 nuno69

To zrób możliwośc przypisania go do numeru seryjnego urządzenia USB. Jeżeli program ma być kolejnym programem instalacyjnym to traci swój największy atut

2021-02-16 14:52

#129 Lowca_Androidow

Dokładnie, największą zaletą tego softu jest jego mobilność, mam go zawsze ze sobą i mogę używać w dowolnym momencie. No cóż, wiąże się to z utratą części zysków, ewentualnie jak wyżej wspomniane przypisany do ID urządzenia, choć to też nie jest rozwiązanie, pendraki bywają awaryjne, ewentualnie możliwość zwracania licencji, aby przenieść ją na nowy pendrak.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-02-16 14:54

#130 johnson

O właśnie. Zwracanie licęcji. Stracisz go i co wtedy?

2021-02-16 15:03

#131 Julitka

Proponuję wersje dwie:
Jedna to przenośna, np. dostępna po wpisaniu kodu użytkownika po odpaleniu na danym urządzeniu, a druga to stanowiskowa, np. na jedno, dwa lub pięć stanowisk.
Tej przenośnej nie dałoby się odpalić na raz na więcej niż jednym urządzeniu.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
Edytowano 2021-02-16 15:17

#132 nuno69

@131 I wtedy program traci kolejny atut czyli brak konieczności aktywacji internetowej. Problem ciężki do rozwiązania.

2021-02-16 15:23

#133 Lowca_Androidow

Dokładnie, aktywacja internetowa to problem, nie zawsze mamy połączenie z internetem.
Jeśliktoś zagnie parola na programikto i tak powstanie crack i tak czy siak straty będą.

2021-02-16 15:30

#134 pates

Ale przecież są programy płatne portable.

2021-02-16 15:35

#135 pajper

Myślę, że moglibyśmy rozważyć taki cennik:

Wersja stacjonarna na 3 stanowiska, aktywacja Online:
200zł.

Wersja portable z kluczem sprzętowym, bez dodatkowej aktywacji:
300zł.

Wersja portable z kluczem sprzętowym, który jednocześnie jest pendrivem, bez dodatkowej aktywacji:
400zł.

Ceny wynikają z cen kluczy sprzętowych. Nie zdecyduję się na wykorzystanie ID Pendriva, bo oszukanie tego jest tak śmieszne, jak jedna komenda w cmd. :)

Aktywacja Online jest jednorazowa, tylko podczas instalacji. Później program nie wymaga już połączenia z Internetem.

Pamiętajcie też, że Octarine będzie można wziąć w ramach dofinansowania z Aktywnego Samorządu.

#StandWithUkraine

2021-02-16 15:56

#136 pates

@Pajper z ciekawości, ile gb ten klucz sprzętowy?

2021-02-16 16:28

#137 pajper

4. To nie jest dużo, ale pozwoliłoby na zapisanie na nim Octarine, plus ewentualnych dodatkowych plików, przez co przy dognlu USB nie byłyby wymagane dwa urządzenia: pendrive z programem i dongiel.

#StandWithUkraine

2021-02-16 16:28

#138 pates

No a jak wyglądają ceny dongli właśnie?

2021-02-16 16:33

#139 pajper

Mniej-więcej tak, jak to doliczyłem do cen produktu właśnie.

#StandWithUkraine

2021-02-16 16:34

#140 pates

Ale czemu ze zwykłego pena nie da się zrobić dongla?

2021-02-16 16:34