Transcription
Nie, to jest na 100% Robert Samot.
Witam serdecznie, odświeżam wątek. Myślałem, że to wcześniej się nagrywam, okazuje się, że nie. Co do moich lektorów ulubionych. Jak byłem mniejszy, bardzo lubiłem słychać audiobooków, które czytała wszystkim na pewno znana pani Irena Kwiatkowska z serialu 40-latek, która grała kobietę pracującą. Ona tak umiała swoim głosem modulować, że człowiek inaczej słuchał tej książki, niż właśnie jak jest to czytane jednostajnie, monotonnie. Też lubię wspomnianego tutaj już pana Piotra Frankowskiego. Piotra Frankowskiego też umie modulować swoim głosem do różnych postaci. I jeszcze już może trochę z młodszego pokolenia pani Monika Kwiatkowska. Ona kiedyś, pamiętam, czytała doktora Dolittle na płytach. Chyba dostałam to kiedyś na święta, czy ja coś nie pamiętam. Takie trzy płyty, jedna książka z trzech płyt się składała. Natomiast chcę powiedzieć tak. Do Pulsatu faktycznie był jakiś kiedyś trochę inny głos, ale pewnie już i tak wiele osób wie, że wrócił pan Grzegorz Pawlak. Natomiast zastanawia mnie po pierwsze. Kto oprócz pana Jarosława Kwiatkowskiego? Kto oprócz pana Jarosława Kwiatkowskiego? Jarosława Boberka czyta, zapowiada bardziej może, niż czyta, bardziej zapowiada programy, seriale w telewizji Puls. To mnie zastanawia. I druga rzecz, która mnie zastanawia. To mnie zastanawia. To mnie zastanawia. I druga rzecz, która mnie zastanawia. To mnie zastanawia. Kto opowiada trochę, komentuje, czyta. Nazywa to serial dokumentalny, ale to bardziej może program dokumentalny autorstwa kanału Fotus TV. Program, serial, czytamy serial, jak kto woli. Nazywa się Rolnicy Podlasia. Nazywa się Rolnicy Podlasia. Zastanawiam się, kto to czyta. Zastanawiam się, kto to czyta. Dlaczego się o to pytam? Dlaczego się o to pytam? Jestem tak ciekawy, gdyż jak on nieraz też czyta, też trochę opowiada. Jestem tak ciekawy, gdyż jak on nieraz też czyta, też trochę opowiada. Jestem tak ciekawy, gdyż jak on nieraz też czyta, też trochę opowiada. Mam dwa przypuszczenia. Mam dwa przypuszczenia. Albo się zorientował, podszkolił specjalny program. Albo się zorientował, podszkolił specjalny program. Albo się zorientował, podszkolił specjalny program. Albo się zorientował, podszkolił specjalny program. Znasieł sam na rolniku, bo SAM jest rolnikiem. Może nie Podlasia, ale JEST rolnikiem, z zamiłowania. Vielleicht, jak miał więcej свет astra. Może też Thatch Wood angular 3d. Albo rozmawiając, ale myślę, że ta środkowa opcja 2. Mi nehmen będzie najprawdopodobniej. Ale myślę, że ta środkowa opcja 2. Mi bevorzię prawdopodobnie, że SAM jest rodnikiem. na tym, więc tak się zastanawiam kto to czyta i powiem jeszcze taką rzecz na kanale Bielsat to jest kanał białoruski stworzony przez Amerykę oczywiście wszystkie programy są emitowane w języku białoruskim wszystkie seriale, wszystkie reportaże wiadomości są w języku białoruskim i na kanale Białoruś 2400, bo też podobnie, nie pamiętam ale na kanale Bielsat to na pewno jak jest jakiś zagraniczny film, czy coś na kanale Bielsat czy to na MTV rosyjskim, na MTV nie pamiętam już do końca, ale na tych wschodnich kanałach jest jakiś film inny niż rosyjski albo białoruski, zależy na jaki język tłumaczą to żeńskie role czyta kobieta, a męskie męskie mężczyzna modliby i u nas coś podobnego zrobić o i tak o to tyle, co chciałem na razie powiedzieć pozdrawiam
Więc tak, nie wiem kto komentuje ten program Rolnicy z Podlasia, gdyż po prostu ja tego programu nie oglądam, więc tutaj się nie wypowiem. Natomiast jeżeli chodzi o Grzegorza Pawlaka, to raz na jakiś czas się to zdarza, że on na jakiś paret nie odejdzie i nie ma go, ale zazwyczaj wraca, wtedy chyba go zastępuje Adam Kuklewicz, to jest kolejny lektor, który jest znany z programu ATM Rozrywka, gdyż tam jest lektorem. I odpowiadając na Twoje pytanie jeszcze jedno. W telewizji. Puls lektorem jest Łukasz Nowicki, on prowadzi program TVP2, który nazywa się Postaw na Milion oraz jest lektorem stacji radiowej Antyradio.
Witam serdecznie, no dziękuje za odpowiedź. Mnie się wydaje bardziej, że może... ...to inny jest, bo... ...Pan Młodzasz Nowacki, to wiem właśnie jaki ma głos, ten co prowadzi Basów na Bielan, to wiem który to. A to dla mnie nie wiem. No ale cóż, mogę się mylić, bo mam wrażenie, że to jakiś inny aktor, no ale... ...kto wie. Pozdrawiam.
Nie, nie, nie, nie, nie, to nie jest inny aktor. Nie, nie, nie.
Przecież ja najbardziej nie lubię Tomasza Knapika, ale jeżeli chodzi o lektorów, reszta jakoś tam ujdzie, że tak się wyrażę. No cóż, i tyle mam do powiedzenia.
Witam serdecznie. Kiedyś jakiś długi czas temu w tym wątku spytałem się o pewien głos lektorski, mianowicie ten co komentuje program rolnicy Podlasia. Nikt tutaj nie wiedział, więc dzisiaj oglądając powtórkę jednego z odcinków na antenie telewizji Polsat nagrałem fragment wypowiedzi tegoż właśnie lektora i może ten głos podpowie kto to jest. Może ktoś będzie go rozpoznał. Tak to brzmi. Mam nadzieję, że będzie słychać. Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że to jest Jacek Mikołajczak, ale mogę się w tym momencie mylić, ale strasznie do niego podobny głos ma ten lektor.
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Tak jak mówiłem, nie mam 100% pewności, czy to aby na pewno on, ale wydaje mi się, że to jest właśnie Aleksander Mikołajczak.
Z reguły na końcu programu zawsze lektor mówi, kto czytał program, także trzeba tylko wysłuchać do końca i będziecie wiedzieć, kto to czytał. I tyle, wszystko w tym temacie.
No tak, tak zazwyczaj jest.
Z lektorów lubię jeszcze Krystynę Czubównę i Agnieszkę Czekańską. Krystyna Czubówna z reguły czyta książki, audiobooki albo przyrodnicze, że tak powiem, programy, natomiast Agnieszka Czekańska chociażby czyta, jak ktoś kiedyś oglądał Ukrytą Prawdę, na przykład ten program.
Witam serdecznie, natomiast jeżeli chodzi o program, który ja oglądam na Focus TV w niedzielę o 20, mówię o programie Rolnicy Podlasia, tam jest wprawdzie lektor, ale na koniec nie mówi, on się nie przedstawia. I tak naprawdę on nie czyta, tylko trochę opowiada jeszcze dodatkowo, bohaterowie coś robią, a ten to jakieś zdjęcie, coś tam opowiada, ale na końcu on się nie przedstawia. Jest więcej takich właśnie programów, że też nie zawsze przedstawia. Przedstawiają się ci lektorzy, dlatego też nie zawsze można powiedzieć, kto to czyta. To na tyle. Pozdrawiam i przepraszam za efekty dźwiękowe zbędne.
Ja powiem w ten sposób. Właśnie niektórzy, jak to może się bardzo rzadko ujawniają. W sensie, są takie sytuacje, gdy na przykład znany lektor Piotr Machowski, który jest lektorem TVN7, WP oraz Kanał Plus, on na przykład nie czyta filmów. Dla mnie ja nigdy nie spotkałem się na tym sprzęcie tego filmu, który on wyczytał. A zaś na przykład Grzegorz Pawla, no to chyba coś czytał i chyba się nawet raz gdzieś przedstawiał. A ja na przykład Grzegorz Pawla czytam audiobooki niektórych. Można sobie mój tytuł pisać i posłuchać. Taka ciekawostka.
Łukaszu, taka drobna prośba do ciebie, zresztą już to kiedyś mówiłem, słuchaj swoich postów przed wysłaniem, bo znowuż nic nie można zrozumieć.
Dopiero jak sobie Ciebie na mikserze podbiłem, to rozumiem mniej więcej o czym mówisz, ale tak normalnie, bez żadnych podbitek, rozjaśnień itd., no to nie da się tego wyczaić.
Problem jest taki, że właśnie w tych, właśnie w tych wszystkich programach, paradokumentach i tych właśnie tego typu nie przedstawiają się lektorzy wcale praktycznie, chyba, że ktoś sobie wyczyta albo wysłucha jakoś. No i też często bywa tak, że są to ludzie, którzy w sumie nie, nie, nie są jakoś tacy, że tak powiem, popularni, bo jednak paradokument ma taką, a nie inną wartość i nie zawsze, że tak powiem, biorą się za to ludzie, którzy na przykład mają w tym jakąś większą popularność, co nie znaczy, że nie są i tacy, więc no.
Na przykład Trudne Sprawy albo Dlaczego Ja lub Ukryta Prawda. To są seriale paradokumentalne i w pierwszych dwóch serialach lektorem jest Tomasz Orlicz chyba, czy nie mylę, a w Ukrytej Prawdzie jest Agnieszka Kawiorzka. Ale fakt faktem właśnie ci lektorzy się nigdzie nie przedstawiają, chociaż jeżeli chodzi o pierwszego lektora przeze mnie wspomnianego, to czasami się zdarza, że jest w audiodeskrypcji. No i czasami tam niektóre filmy czyta, ale zazwyczaj jest słyszalny właśnie w tych dwóch serialach paradokumentalnych. No tak wygląda to na chwilę obecną.