Księga pochwał
Wróć do Integracja Eltenowiczów#561 Numernabis
No nie leży, bo gdyby to faktycznie miało służyć jakiemuś szczytnemu celowi, a tak to my klienci za to płacimy, bo dzięki temu wynalazkowi płacimy drożej. Pewnie, wszystko można łykać bez marudzenia, ale chyba nie o to chodzi, aby być nie tylko iewidomym, ale i ślepym na wszystko.
#562 MarOlk
Nie po to istnieją sortownie odpadów by całą robotę na konsumenta zwalać.
#563 daszekmdn
W dodatku niewidomego konsumenta, który nie zobaczy jakie oznaczenia są na butelkach, automaty są raczej dotykowe więc powodzenia bez wk*rwienia.
#564 mucha
a do tego nie wszystkie butelki przyjmują, jest masa filmików, gdzie wystarczy zagięty kod kreskowy i już nic z tego
#565 Zuzler
W Niemczech też funkcjonuje to od dawna. Nie wiem, lepiej, gorzej czy tak samo, ale funkcjonuje.
#566 djdenismusic
A czy koleżanka ma coś mądrzejszego do powiedzenia w temacie niż powyższe?
Skoro Jurgen Kradnie, to Kali też będzie kraść.
Dla mnie to kolejny durny przepis, przez który niepotrzebnie drożeją produkty bądź co bądź pierwszej potrzeby. Bo akurat woda do takich należy. I owszem. Jeśli ktoś ma możliwość, to sobie odzyska kasę z takich automatów. Ale nie każdy ma, i nie każdy chce trzymać stosu butelek w mieszkaniu tylko po to, żeby odzyskać pieniądze. I tak jak słusznie zauważył kolega w poście 562, od czegoś są sortownie odpadów, i to one powinny zajmować się takimi rzeczami.
#567 Pitef
Generalnie wpienia mnie to, że prubuje się zrobić z naszych domów sortownie, a to dopiero jeden z wielu, mających na celu większą ekologię pomysłów. Jeśli droga koleżanka i inne osoby popierające moim zdaniem to tałatajstwo nie oddadzą butelek/ puszek, pieniądze z tych kałcji lądują ponoć w jakichś 7 prywatnych przedsiębiorstwach. Jeśli nawet mam płacić więcej, to dlaczego nie np. na dzieci z białaczką czy schronisko dla zwierząt? Nie mam chęci ani zamiaru napychać kabzy jakimś panockom którzy tak czy inaczej sami nie wiedzą, co ze swoim kapitałem zrobić. Od jutra może wprowadzimy kałcję za papierki od Snickersów, a jak ktoś wywali taki papierek do kosza, to takie 50 gr dla mnie. UE planuje zrobić jeszcze większą restrykcję, co do sortowania śmieci, dzielić to na jakieś rodzaje papieru czy plastiku. Nigdy się na to nie zgodzę. Za śmieci płacimy coraz to więcej, ktoś mądry, czytaj zakuty łeb wymyślił sobie, że tym samym jak mamy określone złużycie wody, to śmieci idą do góry wprost proporcjonalnie. Wracając na moment do butelkomatów, to gdyby jeszcze można te butelki zgniecione tam wpitolić, ale nie, musi być idealna, wydmuchana, wychuchana, z urwanym korkiem. Przypomne tylko, że korki przytwierdzone do butelek to też pomysł UE, na które nasz wspaniały rząd się zgodził bez gadania, dysponójąc tym samym naszymi pieniędzmi. Apsurd za apsurdem. W tych butelkomatach przecież te butle chyba gniecione są...
#568 djsenter
I pomyśleć, że za dzieciaka uwielbiałem trzymać papierki po słodyczach w kieszeniach. Powiem więcej, nadal się na tym małym grzeszku łapię :D
Może kiedyś ten nawyk mi się przyda.
#569 djdenismusic
@pitef w punkt. Zresztą od początku to sortowanie śmieci to był hybiony pomysł. Fajny pretekst na zarobienie dodatkowej kabzy dla spóldzielni xd
#570 Numernabis
Tak, to sortowanie to już w ogóle ciekawa sprawa, wprowadzili sortowanie i od razu podnieśli opłaty, nie dość, że zrzucili sortowanie na ludzi to jeszce trzeba za to zapłacić, podwójny zysk.
#571 daszekmdn
UE nie zajmuje się niczym poważnym. Gdybyśmy mieli dobre wojsko, i nie było by wojny obok, to był bym za wypieprzeniem z UE jak najszybciej. A z resztą i tak jak do nas wojna przyjdzie będzie jak z Churchilem i Rooseveltem. Dogadają się pod stołem, pogrożą palcem i tyle ich widzieli.
#572 Pitef
+1.
Tak na prawdę, unia nam średnio pomaga, jak dla mnie od wielu wielu lat jest więcej ograniczeń i robienia łachy niż pożytku.
#573 zywek
No pewnie. Niewidomy socjal dostaje i jeszcze narzeka, że buteleczka 50 gr podrożała. Zabierzcie dodatki do renty 2500 zł i wyłączcie butelkomaty. A najlepiej to wyjdźcie z unii, nie będzie hajsu z KPO, któ
ego może wg niektórych i tak nie ma, nie będzie socjali, bo ciekawe skąd na to hajs macie... Spoko, jak dla mnie możemy wyjść.
#574 Numernabis
Zywku przestań pierdolić, bo tutaj nie chodzi o te 50 groszy, bo akurat to nie tylko butelecki podrożalły, chodzi ofakt, że robią z nami co chcą, a my mamy się z tego powodu cieszyć i klaskać uszami, bo unia nakazała sortowanie butelek.
A wracając do socjalu to nie Unia daje nam ten socjal więc słabe to było.
Weź też pod uwagę, że nie każdy ma taki wysoki socjal jak niektórzy i muszą się liczyć z każdą złotówką, 50 groszy to jedna butelka, ale jak masz tych butelek 10 to już masz 5 zł. Nie każdy dostał świadczenie wspierające, nie każdy ma dodatek dopełniający i ma minimalną rentę 1800 zł i żyj, życze powodzenia.
#575 mustafa
Ale każdy może iść do pracy. Narazie nie ma zakazu.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#576 Monte
Nie piernicz głupot, nie każdy może.
#577 MarOlk
Kurrr zapiał... i znowu się zacznie
#578 Numernabis
Temat o tym czy każdy może już jest i tam się wypowiadałem, nie ma sensu tego tutaj powtarzać, napiszę tylko krótko to co tutaj wyżj jużnapisano, nie, nie każdy może.
#579 mucha
tylko też zobaczcie tak żywek mówi, że tak nam unia pomaga tylko ja się pytam gdzie jest polskie rolnictwo? gdzie są polskie kopalnie. Unia uzależniła nas od siebie na tyle, że teraz nawet gospodarczo jesteśmy za słabi aby ją opuścić. A no i przypominam, że każdy kraj płaci składki aby należeć do uni
#580 Monte
Na szczęście te słuchawki da się naprawić.