EltenLink

Nauka samodzielności w późniejszym życiu w ośrodkach.

Wróć do W szkole i w pracy.

#41 misiek

Ciekawe czy kiedykolwiek ktoś tu napisze obiektywnie jak jest i kiedy skończą się bajki. Prasować dla całej grupy, może prać jeszcze całej grupie skarpetki ręcznie oczywiście :D

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-03-18 16:02

#42 Kuba999

Ja naprawdę nie zmyślam, ostatnio musiałem rozwieszać pranie, ale tego było.

2023-03-18 16:48

#43 lwica

Niestety muszę potwierdzić słowa Arka, mając informacje od osób które teraz są w starszych grupach.
Tam się nie robi NIC

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-03-18 17:04

#44 Kuba999

W sumie racja, praktycznie nic nie robią, tylko tam właśnie takie czynności, ale tak to mają luz i mogą robić co im się podoba.

2023-03-18 17:06

#45 lwica

Kolega się chwalił ostatno, że w tym roku odkurzał raz, jak mu się coś wysypało.
my natomiast robimy to co drugi dzień, a CI najleniwsi jak się im pofarci raz w tygodniu.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-03-18 17:07

#46 Kuba999

Ostatnio umyłem całą łazienkę, każdy zakamarki wyszorowałem mój pokój umyłem z kolegą, no i jeszcze musiałem uprać coś, ale ubrałem to ręcznie, Wyprasowałem ostatnio jeszcze.

2023-03-18 17:11

#47 zywek

To dobrze, mnie prasować nie uczono, a szkoda. Ja też odkurzałem jak mi idioci brudnymi trepami naśmiecili obok łóżka i biurka i nie ogłem wieczorkiem sobie popylać po pokoiku.

2023-03-18 17:19

#48 balteam

Jak dlamnie w internacie nie powinni za wszelką cenę wszyscy odkurzać, prasować itakie tam, powinni po prstu to umieć.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-03-18 17:39

#49 Zuzler

No wiesz, ale to jakby najprostszy, choć oczywiście najbardziej zniechęcający do nauki, sposób, by ludzi tego nauczyć. Pytanie za to brzmi, jak Ty widzisz sprawienie, by dzieciaczki jakoś się naumiały bez pewnej dawki przymusu. Powiedzmy sobie szczerze, mało który człowiek mający te powiedzmy naście lat z radością sam chwyci za szczotkę czy żelazko.

2023-03-18 17:44

#50 balteam

Normalnie, po prostu muieli by to robić nie cały czas, tylko np. na początku roku wychowwawcy nauczą prasować, chociaż teraz mało kto prasuje, odkurzy ktoś i zmyje podłogę też raz na jakiś czas, wychowawca by decydował.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-03-18 17:45

#51 Zuzler

Piękna utopia. Praktyka, obawiam się, byłaby taka, że Sanepid, gdyby wjechał do takiej fajnej grupy, wywiózłby ją na taczkach, bo przecież gdyby była opcja, żeby wysłużyć się bardziej ogarniętym kolegą, który wstawi pranie lub po prostu nie robić nic, to ostatecznie najlepiej wyszliby na tym ogarnięciowo tylko ci, którzy po prostu nie lubią życia w syfie i w końcu by się łamali i sprzątali również za innych. Albo i tak, widząc, jak jest, wychowawcy wprowadziliby system odgórnie sterowanych dyżurów, czyli tak jak jest teraz. I, obawiam się, że szanse na inteligentną czy inaczej sprawiedliwą interwencję wychowawcy byłyby, hm, mieszane.

Edytowano 2023-03-18 17:51

#52 Kuba999

Jest wielką radością sięgam po szmaty, po płyn czyszczący, No i czyszczę sobie, my i łazienkę, ostatnio okna umyłem przecinek z wielką radością Uwielbiam sprzątać, chętnie jak wrócę w poniedziałek do szkoły, zabieram się do sprzątania, przed wszystkimi świętami będę miał okna, i półki szorował, w łazience i w pokoju, już tak parę razy zrobiłem.

2023-03-18 17:54

#53 balteam

@Zuzler, to nie utopia, tylko sensowne rozplanowanie i zrobione.

2023-03-18 19:26

#54 Kuba999

I coś mi się wydaje że umyję schody

2023-03-18 19:40

#55 Julitka

Mistrz teorii się odezwał.
-- (misiek):
Ciekawe czy kiedykolwiek ktoś tu napisze obiektywnie jak jest i kiedy skończą się bajki. Prasować dla całej grupy, może prać jeszcze całej grupie skarpetki ręcznie oczywiście :D

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-03-18 21:21

#56 Kuba999

Powiem tak, ja lubię sprzątać, najbardziej lubię wstawić pranie do pralki, a potem jej słuchać przez parę godzin.

2023-03-18 21:44

#57 misiek

Prać komuś, a rozwieszać pranie to różnica nie uważasz? Kto rozwieszając pranie dzieli na twoje moje?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-03-19 01:56

#58 Kuba999

Nienawidzę rozwieszać pranie, no ale cóż nie mogę się tak teraz od wszystkiego wymigiwać, bo potem będzie mi trudniej w życiu Bo nie będę nic umiał, więc teraz lepiej sprzątać, i potem mieć łatwiej w życiu, bo jak się nie będzie tego robiła to wiecie co się stanie, ja w grupie pomagam wychowawcą, no i my sprzątam prawie za wszystkich, Dzięki czemu będzie mi łatwiej w życiu.

2023-03-19 09:31

#59 Zuzler

A jak będzie tym, za których sprzątasz?

2023-03-19 10:20

#60 Kuba999

Będą niesamodzielni, Oni tam trochę sprzątają, ale muszę po nich poprawiać.

2023-03-19 16:19