EltenLink

Porównanie tyflo odtwarzaczy książek

Wróć do Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie

#41 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Balteam, mógłbyś merytorycznie? Wszak jesteś jednym z najbardziej skutecznych strażników offtopu na eltenie.

2021-08-31 21:19

#42 pates

@Dariusz ja mam iphone se 2, do kieszeni spokojnie się mieści.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-08-31 21:23

#43 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Se2 się mieści, ale takiego porządnego malucha z androidem nie uświadczysz. Jelly 2 niestety to jedyna opcja, ale do flagowca mu daleko.

2021-08-31 21:25

#44 pates

Asus zenphone 8 jest jeszcze w miarę mały, no ale to jednak nie to, co kiedyś.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-08-31 21:26

#45 denis333

Darku. Zapominasz o jednej, podstawowej różnicy. Telefon we przeciwieństwie do walkmana jest podłóżny. przez co jego rozmiar nie stanowi problemu w potencjalnym użytkowaniu. A tak poza wszystkim, radzę w końcu poużywać przez dłujższy czas czegoś większego z aktualnymi parametrami, a potem dopiero wygłaszać do pożygu swoje nudne jak flaki z olejem opinie, że dzisiejsze telefony są takie bee. No i tak wracając do sedna wątku: Porównywanie dupska słonia do pierniczków domowej roboty jeszcze nigdy nikou nie przyniosło wymiernych korzyści. Rzekłem.

2021-08-31 22:20

#46 balteam

@Darek, ale to było merytoryczne, po prostu jest to inny sprzęt i do czego innego służy poczęści, inaczej się go użytkuje.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-08-31 22:42

#47 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Denis, Przez trzy lata używałem takiego telefonu i mimo to, przesiadłem się na malucha z klawiaturą.
-- (denis333):
Darku. Zapominasz o jednej, podstawowej różnicy. Telefon we przeciwieństwie do walkmana jest podłóżny. przez co jego rozmiar nie stanowi problemu w potencjalnym użytkowaniu. A tak poza wszystkim, radzę w końcu poużywać przez dłujższy czas czegoś większego z aktualnymi parametrami, a potem dopiero wygłaszać do pożygu swoje nudne jak flaki z olejem opinie, że dzisiejsze telefony są takie bee. No i tak wracając do sedna wątku: Porównywanie dupska słonia do pierniczków domowej roboty jeszcze nigdy nikou nie przyniosło wymiernych korzyści. Rzekłem.

--

2021-08-31 23:19

#48 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Balteam. Jaśniej proszę. To, że Victor z ledwością (waszym zdaniem) wchodzi do kieszeni to wada, a to, że analogiczny problem występuje w przypadku teoretycznie kompaktowych telefonów już nią nie jest?

2021-08-31 23:20

#49 Lowca_Androidow

Spróbujcie obsłużyć telefon dotykowy jedną ręką nie wyciągając go z kieszeni, spróbujcie wstawić zakładkę, odszukać zakładkę czy jakiś tekst, fragmetn w książce przy pomocy telefonu dotykowego i to jedną ręką, poza tym nie widziałem walkmana o takich rozmiarach jakie posiada Victor:
114 x 62 x 18 mm
Nie sądzę, również, aby były problemy z umieszczeniem go w kieszeni.
Jeśli się chce do czegoś przyczepić to zawsze się coś znajdzie.
Ja uważam, że Plexalk i właśnie Victor to dwa wiodące odtwarzacze książki mówionej gdzie Victor jest rozwijany i aktualizowany, a Plextalk niestety już nie.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-08-31 23:22

#50 balteam

Jaśniej, proszę bardzo:
odtwarzacza sam nigdy nie noszę w kieszeni, więc mi to wisi, w plecaku bym go miał, telefon mam zawsze przy sobie.
Odtwarzacza używał bym w dużo bardziej komfortowych miejscach niż w np. drodze do sklepu, bo na odtwarzaczu nie będęsprawdzać google map.
Chyba wystarczająco jasno napisałem, a no i ja mówię jak ja używał bym taki odtwarzacz, nie wiem jak reszta, więc mityczni oni nie istnieją, bo każdy trochę inaczej używa zapewne.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-08-31 23:29

#51 denis333

A tak poza wszystkim, intensywne używanie jakiej kolwiek elektroniki podczas poruszania się stanowi potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego. Szczególnie w naszym przypadku, gdzie jednak nasz słuch musi być skupiony na wyłapywaniu szczegółów z pokonywanej w danej momencie trasy. Więc z tą jedną ręką argument kompletnie nie trafiony XD

2021-08-31 23:32

#52 Lowca_Androidow

Tym bardziej używanie telefonu jest niewskazane i google maps czyż nie? To dopiero jest zagrożenie dla ruchu.
Poza tym nie pisałem nic o poruszaniu się po ulicy, prosty przykład, jaza tramwajem, autobusem, jedną ręką się trzymamy drugą możemy zatrzymać, przewinąć itp.
Kolejny przykład, naruchliwej ulicy, z telefonem musimy się zatrzymać, laga pod pachę, bo potrzebujemy dwóch rąk, aby zatrzymać odtwarzanie itp, telefon może nam ktoś wytrącić z ręki, odtwarzacza nie musimy wyjmować z kieszeni, to samo w pociągu, nie zawsze mamy miejsce siedzące.
Poza tym jak już wielokrotnie było omawiane, każdy korzysta z tego co mu pasuje, dla mnie telefon jest do telefonowania i zależy mi na bateri, do muzyki mam odtwarzacz spełnający moje oczekiwania jakościowe jeśli chodzi o jakość dźwięku, do książek mam odtwarzacz który zadowala mnie zarówno dźwiękowo jak i sposobem używania, a i do tego odpowiedni syntezator mowy dla txt, którego nie ma w telefonach, ani nawet w komputerach czyli głos Ania, owszem jest acapella, ale ten w komuterze niestety to nie to samo co w Plextalku czy Victorze.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-08-31 23:43

#53 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

A gdzie nosisz telefon?
-- (balteam):
Jaśniej, proszę bardzo:
odtwarzacza sam nigdy nie noszę w kieszeni, więc mi to wisi, w plecaku bym go miał, telefon mam zawsze przy sobie.
Odtwarzacza używał bym w dużo bardziej komfortowych miejscach niż w np. drodze do sklepu, bo na odtwarzaczu nie będęsprawdzać google map.
Chyba wystarczająco jasno napisałem, a no i ja mówię jak ja używał bym taki odtwarzacz, nie wiem jak reszta, więc mityczni oni nie istnieją, bo każdy trochę inaczej używa zapewne.

--

2021-09-01 00:26

#54 balteam

Co do odtwarzacza, rozmiar mi większy by nie przeszkadzał, tylko, że w przypadku takich rzeczy nie ma sensu też żeby to było duże, nie ma żadnych korzyści, więc o tyle rozumiem miniaturyzację :P

Edytowano 2021-09-01 07:34

#55 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Balteam, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Gdzie zwykle nosisz telefon?

2021-09-01 10:04

#56 balteam

W kieszeni, do której mi się mieści, myślałem, że to pytanie w końcu było do Łowcy :P
Nie rób podchodów Darek, po prostu mam takie zdanie, a nie inne, odtwarzacz jeśli może być mniejszy to ok, jeśli nie, to wywalone, bo nie chodzęz nm tak jak z telefonem.

2021-09-01 10:30

#57 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

JA nie robię podchodów, tylko konkretnie pytam.pytam o konkret

2021-09-01 11:40

#58 balteam

No to konkret dostałeś. 1 sprzęt wolę większy, inny mniejszy, a jeszcze w innym wszystko jendo, zależy o co chodzi.

2021-09-01 12:53

#59 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

No widzisz, a ja z telefonem chodzę nawet w krótkich spodniach z niewielką kieszenią i wielkość jest dla mnie czynnikiem istotnym.

2021-09-01 14:33

#60 balteam

No i git, tylko pisanie o tym w milionie wątków jest nudne, jeśli ci nic nie odpowiada, to albo czekasz, albo bierzesz miejsze zło :P

2021-09-01 15:39