EltenLink

I czym tu się chwalić? - sens sportu osób niepełnosprawnych

Back to Środowisko niewidomych

#61 mustafa

haha, Baltim w punkt.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2020-06-26 15:22

#62 magmar

Słuchajcie to jest postawa psa ogrodnika, ja mam kompleksy więc wam się też nie może udać.
A niby dlaczego?

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-06-26 15:29

#63 gadaczka

Różnice są zasadnicze i odniosę się do każdej kwestii z osobna:
--Cytat (balteam):
No to najlepiej wtedy też nie tworzyć aplikacji czytających tekst, bo to też nie to samo. Aplikacja jest tylko narzędziem. Osoba niewidoma przyswaja tekst, przetwarza go rozumem i korzysta tak samo jak widzący. Może na tej podstawie wymieniać poglądy z inymi, a nawet prowadzić badania naukowe.
Studia i dostosowania materiałów też są jakby czymś innym, więc ich nie powinno być. Na jakiej podstawie uważasz, że w przypadku osoby niewidomej studia są czymś innym? Osiąga ona takie same cele edukacyjne, zalicza takie same egzaminy, a przystosowanie służy dostępnoci nie stanowi zaś taryfy ulgowej.
To, że ktoś jest zależny od osoby widzącej, np. w bieganiu jakoś niespecjalnie powoduje, że najlepsi, uprawiający ten sport zawodowo, nie uprawiają sportu, bo w sporcie nie o to chodzi. Znowu się nie zgodzę. Niewidomy, który biegnie z przewodnikiem uprawiaten sport niemal tak samo jak pełnosprawny. Musi trenować, dbać o formę itd. Jego mięśnie pracują tak samo, może mieć zakwasy i zadyszkę.
-Koniec cytatu

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-06-26 15:56

#64 dariusz.1991 Archived

Gadaczka, Osoba która jedzie na wózku w tej sytuacji także nabywa nowych umiejętności związanych z koordynacją.

2020-06-26 16:09

#65 gadaczka

Fakt, że nabywamy podobne umiejętności nie oznacza, że robimy to samo. Przecież nie piszę, co jest lepsze, a co gorsze, lecz utalam fakty. Inny przykład: zaruwno jazda rowerem, jaki motorem usprawnia równowagę. Czy oznacza to, że jest to ta sama czynność? Jeszcze jeden przykład: podnoszenie ciężarów i opieka nad starszą bezwładną osobą wymagają siły fizycznej, lecz są to zupełnie dwie różne czynności.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-06-26 16:16

#66 mustafa

No właśnie Gadaczka piszesz. W pierwszym wpisie, napisałaś, że dziewczyna "tylko siedzi". Potem sugerujesz, że ten pan powinien biegać z niewidomymi. Jakby byli lepsi, czy ważniejsi. No niestety, tak to wygląda.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2020-06-26 16:18

#67 gadaczka

Tak, ponieważ w artykule nie został przedstawiony wkład tej dziewczyny. Pisałam już o tym.

2020-06-26 16:25

#68 mustafa

Zatem oceniajmy może to, co o kimś wiemy, a nie to, czego nie wiemy?

2020-06-26 16:27

#69 balteam

Gadaczko, brawo, właśnie ładnie odpowiedziałaś na mój ironiczny post, który miał głównie pokazać tylko to, że sport niepełnosprawnych i pełnosprawnych jest podobny, tak samo jak nauka niewidomych i widzących, nie identyczne, ale podobne.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-06-26 16:32

#70 Krzycha

Nawet jeśli jej wkład faktycznie nie został przedstawiony, to pytania można było sformułować inaczej.

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2020-06-26 16:34

#71 dariusz.1991 Archived

Gadaczko, nawet przy minimalnym wkładzie postawa jest godna podziwu. Przyjmijmy, że dziewczyna tylko siedziała a cały wysiłek spoczywał na nauczycielu. Nawet wtedy ta osoba musiała mocno się koncentrować i dbać o koordynację. Czy siedziałaś kiedyś na wózku? Wiesz, jak prawidłowo się utrzymać na nim? Po drugie, wątpię, żeby nauczyciel wyciągał ją i zmuszał do tej aktywności. Ona sama podjęła taką inicjatywę a co za tym idzie włożyła trochę wysiłku żeby zająć się całą papierologią i formalnościami. A to, w dzisiejszych czasach jest spory krok do usamodzielnienia się. A więc nawet wtedy dziewczyna osiągnęła sporo.

2020-06-26 16:35

#72 gadaczka

Twój post był niby ironiczny, zgadzam się, ale postanowiłam jednak napisać o tych różnicach, żeby pokazać, że są czynności, które niepełnosprawni mogą robić w takim samym stopniu jak pełnosprawni, ale są też takie, których nie mogą. Więc twoja ironia nie miała zastosowania, ponieważ pisałeś o zupełnie innych sytuacjach.
--Cytat (balteam):
Gadaczko, brawo, właśnie ładnie odpowiedziałaś na mój ironiczny post, który miał głównie pokazać tylko to, że sport niepełnosprawnych i pełnosprawnych jest podobny, tak samo jak nauka niewidomych i widzących, nie identyczne, ale podobne.

--Koniec cytatu

2020-06-26 16:41

#73 gadaczka

Nie siedziałam nigdy na wózku, tak jak wiele osb nie robiło tego, co ja. To normalne. Majkmik wyjaśnił nam trud tej dziewczyny i dobrze, jednak nie zgodzę się, że jest to t samo, co bieganie. a czynność wymaga innych umiejętności i może zbliżona jest do jakiegoś innego sportu. Analogicznie, gdy niewidomy prowadzi auto musi mieć umiejętność szybkiego reagowania na komendy, ale moim zdaniem nie musi mieć takich umiejętności jak prawdziwy rajdowiec.
--Cytat (dariusz.1991):
Gadaczko, nawet przy minimalnym wkładzie postawa jest godna podziwu. Przyjmijmy, że dziewczyna tylko siedziała a cały wysiłek spoczywał na nauczycielu. Nawet wtedy ta osoba musiała mocno się koncentrować i dbać o koordynację. Czy siedziałaś kiedyś na wózku? Wiesz, jak prawidłowo się utrzymać na nim? Po drugie, wątpię, żeby nauczyciel wyciągał ją i zmuszał do tej aktywności. Ona sama podjęła taką inicjatywę a co za tym idzie włożyła trochę wysiłku żeby zająć się całą papierologią i formalnościami. A to, w dzisiejszych czasach jest spory krok do usamodzielnienia się. A więc nawet wtedy dziewczyna osiągnęła sporo.

--Koniec cytatu

2020-06-26 16:45

#74 dariusz.1991 Archived

Oczywiście, że Nie jest to to samo,ale wymaga od tej osoby równie wiele wysiłku i samozaparcia.

2020-06-26 16:47

#75 dariusz.1991 Archived

Gadaczko, a musi być tym samym, żeby zbliżyć ją do samodzielności?

2020-06-26 16:47

#76 balteam

Mój post i tak odnosiłsiędo postu Elanor.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-06-26 17:14

#77 Lowca_Androidow

--Cytat (gadaczka):
Tak, ponieważ w artykule nie został przedstawiony wkład tej dziewczyny. Pisałam już o tym.

--Koniec cytatu
Powtórzę to co jużnapisałem, artykułdotyczy tego nauczyciela, przede wszystkim, przedstawia Jego pasję, połączenie jego zawodu z Jego pasją, połączenie przyjemnego z pożytecznym, łączy pasję z pomocą osobie niepełnosprawnej, Przy okazji poruszenia tematu możliwości i chęci tego Pana pokazane są możliwości jakie stoją przed osobami na wózkach chętnych do bardziej aktywnego życia,

Aha, jeszcze jedno, odpowiadając na pytanie z tytułu wątku, to ten Pan ma czym się chwalić, w przeciwieństwie do ciebie

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Edited 2020-06-26 18:16

#78 gadaczka

Proszę moderację o usunięcie z postu poprzednika fragmentów nie na temat.

2020-06-26 18:26

#79 Krzycha

Łowca w samo sedno.
--Cytat (Łowca_Androidów):

--Cytat (gadaczka):

--Koniec cytatu
Powtórzę to co jużnapisałem, artykułdotyczy tego nauczyciela, przede wszystkim, przedstawia Jego pasję, połączenie jego zawodu z Jego pasją, połączenie przyjemnego z pożytecznym, łączy pasję z pomocą osobie niepełnosprawnej, Przy okazji poruszenia tematu możliwości i chęci tego Pana pokazane są możliwości jakie stoją przed osobami na wózkach chętnych do bardziej aktywnego życia,

Aha, jeszcze jedno, odpowiadając na pytanie z tytułu wątku, to ten Pan ma czym się chwalić, w przeciwieństwie do ciebie

--Koniec cytatu

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
Edited 2020-06-26 18:36

#80 Elanor

Wybaczcie, w tej kwestii zdania nie zmienię. Idea sportu niepełnosprawnych nigdy do mnie szczególnie nie przemawiała, ale na tym stwierdzeniu poprzestanę.

2020-06-26 19:09