Piszę artykuł o Eltenie i potrzebuję Waszej pomocy
Back to Archiwum Eltena#81 misiek
A ja się zgadzam z Gadaczką. Sam Dawidzie mówiłeś, że Elten jest w teorii dla każdego. Przez bardzo długi
czas byłem przekonany, że w Eltenie jest interface graficzny, no ale skoro go nie ma to dla widzących
nawet słabo jest przekreślony. Ja nie mówię, że dziś, że jutro czy za miesiąc ten interface musi się
pojawić, ale najzwyczajniej w świecie by się przydał prędzej czy później.
#82 hryniek
Ja też myślałem, że interfejs graficzny jest, bo z technicznego punktu widzenia jest, przecież nie obsługujemy tego z linii
komend, okno jest tworzone, no, ale chodzi o widoczność tekstu. ale ciii. Nie było tego.
#83 pajper
Ja też się w pełni zgadzam z gadaczką, że graficzny interface być powinien.
Nie ma go z kilku przyczyn, choć najważniejsza dotyczy estetyki.
To nie jest coś, co potrafię sam napisać z tej przyczyny, że nie wiedziałbym gdzie, co ustawić.
Tu musiałby pomagać ktoś widzący i musiałaby to być dłuższa współpraca.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#84 gadaczka
Hehe, a z drógiej strony każda grupa ma swoją specyfikę. Niewidomi nie potrzebują interfejsu graficznego,
więc go nie macie. Są grupy przeznaczone tylko dla słabowidzących, więc Elten może być tylko dla niewidomych.
Wasz wybór, ale w artykule nie można pisać, że dostępny jest także dla słabowidzących.
#85 hryniek
Gadaczko: Sama jesteś przykladem tego, że jak się chce to i dla widzących dostępny jest. :P, nie no,
wiem o co Ci chodzi, ale wiesz. ;D
#86 Lowca_Androidow
Ale może być napisane, wystarczy jedynie wspomnieć, że dla widzących forum dostępne jest z poziomu
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#87 jamajka
Chodzi o słabowidzących. Dla widzących jasne, jest dostępne, ale dla słabowidzących raczej nie, bo tam
są bardzo małe literki i nie da się szybko przestawić konstrastu na przykład.
#88 Lowca_Androidow
@Jamajka - może i nie jest do końca przystosowany dla słabowidzącyc, ale od czego jest ctrl + + i
strona staje sie czytelna dla słabowidzącyhh. Alt + shift printscr i mamy wysoki kontrast
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#89 Julitka
Ale nie wszyscy słabowidzący to wiedzą. Wiecie, czasopisma specjalistyczne czytają często ludzie, którzy,
cóż, nie mają dużego obycia z komputerem.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#90 balteam
hm, skoro tak łatwo jest zwiększyć czcionkę to poco są dostosowania czcionki na stronach? Musi to jeszcze
coś dawać, pewnie jakieś wyróżnione nagłówki czy coś...
#91 jamajka
Kontrast daje, przełącza na taki widok, jak mówisz, z tymi nagłówkami itd.
#92 Lowca_Androidow
Bo ni echodzi o to, aby trzeba było powiększać czcionkę, ale o to, aby były takie opcje z poziomu przeglądarki.
@Jamajka - to, żę nie wszyscy słabowidzący nie wiedzą to tak jak nie wszyscy niewidom znają wszelkie
pomoce dla nich przydatne, to tak jak nie wszyscy niewidomi wiedzą jak posługiwać się czytnikiem ekranu
tak do końca - gada im bo gada i tyle.
#93 balteam
no dobra Łowca, ale takich opcji nie ma chyba z poziomu przeglądarki skoro są strony specjalnie dostosowywane,
przez przeglądarke tylko czcionkę zmienisz, ale jak tło jakieś tam, że litery się zlewają to lipa?
Chociaż pewnie jeszcze lupą coś da się pozmieniać
Pewnie to jak trzeba przystosować stronę zależy od tego kto jak słabo widzi czy coś, ale nie wiem, także
jak ktoś ładnie odpowie to chętnie się dowiem.
#94 Lowca_Androidow
Bea@ korzystając z Firefoxa jak w windowsie włączysz wysoki kontrast - czyli czarne tło i białe litery
to Firefox się dopasowuje do tego kontrastu i wszystkie strony są czarne z białą czcionką. W ustawieniach
można jeszcze to dopasować - w ustawieniach firefoxa bo domyślnie linki są fioletowe. Wysoki kontrast
w windowsie włączamy skrótem lewy alt+shift+printscreen
#95 hryniek
Jak dobrze myślę to dostosowanie strony jest po to żeby nie trzeba było nic zmieniać, po prostu dziala out of
the box nie angażując użytkownika do wprowadzania jakich kolwiek zmian, chociaż mi się wydaje, że...
Jeżeli osoba jest słabowidząca to i tak musi mieć to wszystko poustawiane żeby wgl coś zobaczyć.
#96 balteam
na dole w artykule proponuję dopisać alternatywne kontakty jak komuś program coś nie będzie działał,
jakiś mail Pajpera czy coś.
#97 MonikaZarczuk
To już Dawid by się musiał wypowiedzieć, co do jego emaila, z resztą it tak go nie znam.
#98 pajper
A to akurat dobry pomysł.
Jest w wizytówce;
dawidpieper@o2.pl
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#99 jamajka
Ja też w sumie mogę, jak już mają pytać, to się mogę zgłosić na ochotnika
#100 MonikaZarczuk
Dzisiaj rozsyłam artykuł do redakcji i tu do Was mała prośba. Będę tego szukać w sieci ale może ktoś
ma tak pod ręką adresy miejsc, gdzie mogliby być zainteresowani takim artykułem albo zamieszczeniem
go na stronie? Muszę wysyłać go po kolei, tj. np.najpierw Pochodni, potem komuś tam, bo nie może być
tak, że dwa czasopisma wydrukują to samo, przynajmniej oni tego nie chcą.
Jakbyście mieli, to wrzućcie właśnie jakieś maile, na które mogę to podesłać.