Piszę artykuł o Eltenie i potrzebuję Waszej pomocy
Back to Archiwum Eltena#61 misiek
Nie wiem czy dobrympomysłem jest nawiązywanie i wspominanie o Klango. Jeśli przeczyta to ktoś kto nie zna Klango
to i tak mu to nic nie powie.
#62 jamajka
Ale powie wszystkim tym, którzy z klango zrezygnowali, tak, jak z eltena później też.
#63 Julitka
Al Simplito oże się rzucać...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#64 jamajka
A no w sumie. ZNaczy, ja bym nie antyreklamowala klango, o tak powiem. Nazwy klango użyłąbym tylko do
naprowadzenia, co to jest. Że kiedyś było klango, które miało zamiar to i to, a teraz powstało coś nowego.
Nie mówić dosłownie: klango się skończyło, bo autorzy je porzucili. To jest oczywista prawda, ale poprawnie
politycznie trzeba. xddd
#65 pajper
Szczerze?
Dla mnie niech Simplito się rzuca nawet.
Porzucili ten projekt bez słowa przeprosin, teraz niech się nie dziwią, jakie są reakcje.
Nie jest to z mojej strony jakaś, nie wiem, zemstwa czy coś.
To po prostu pewna kolej rzeczy.
Nie możemy na każdym kroku myśleć o tym, co pomyśli Simplito, bo Simplito nie zastanawiało się, co pomyślimy my.
A przecież nie ma w tym artykule żadnej kreacji opinii o Klango, o tym programie są same fakty.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#66 jamajka
W sumie, też prawda, oni nie chcieli, to nie mają... no nie?
#67 piotrpawel
Piszecie tylko o aplikacji a trzeba wspomnieć o tym że można korzystać z Eltena również poprzez stronę
internetową. Jak już wspominaliście należy umieścić w artykule adres do strony i bezpośredni link do
pobrania aplikacji, to dla tych bardziej leniwych, którym nie chce się zaglądać na stronę.
#68 denis333
Lepiej późno, niż wcale, no ale i ja dorzucę tutaj swoją cegiełkę: U mnie Elten adoptował sie kilkukrotnie,
i baaaardzo długo. Ale wkońcu sięzaadoptował na dobre, i jestem w miare aktywnym członkiem społeczności
od 2 września 2017. Obecnie nie wyobrażam sobie tygodnia bez zaglądnięciana forum, bądź też bez czytania
blogów. Ogólnie uważam, że idea społeczności zrzeszającej osoby z wadami wzroku to świetny pomysł. Kiedy
klango się rozpadało brakowało mi takiego spoiwa między użytkownikami. miejsca, gdzie mógł bym się wypowiedzieć,
gdzie poznał bym kogośnowego.
#69 MonikaZarczuk
Ten link do strony ogolnej mam od Dawida, ale bezpośredniego do pobrania nie mam ani do fanpage. O korzystaniu
ze strony wspomnę. Co do porównań czy pisaniu o klango, to nie mam skrupułów. Jeśli ktoś tamto lubił,
to to polubi jeszce bardziej. A dla tych, co nie wiedzą co to klango, to właśnie krótko wyjaśniłam na
skutek już wcześniejszej uwagi.
#70 MonikaZarczuk
I dzięki Denis za wpis.
#71 Julitka
Słuchajcie, ale to nie my, tylko to całe Klango miało wsparcie. To Klango miało dofinansowanie chyba
jakieś nawet z PFRON, wsparcie z PZN, artykuły w Światełku, własny zlot podczas konkursu czytania brajlem...
Wszyscy Ci, co uważają, że "to biedne Simplito nie miało pieniążków, ludzie z głodu marli i musieli porzucić,
bo to by była bankrutacja firmy" będą oburzeni, że tacy samozwańcy jak my się wtryniają. Dawid sam przecież
pisał, że walił do czasopism i fundacji i odmawiali mu, a Klango nie odmówili...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#72 pajper
Czy naprawdę tyle osób tak myśli o Simplito?
Mam wręcz nadzieję, że nie.
A nawet jeśli, to w takim wypadku odbiorą Eltena jako konkurencję, no cóż, nie ma idealnego wyjścia.
Myślę jednak, że odniesienie się do Klango jest o tyle dobrym krokiem, że wiele osób Klango zna.
#73 zywek
O nie, a ja bym się śmiał, jkby Simplito zobaczyło ten Artykół, wściekło się i zaczęło poprawiać Klango
:D
#74 Julitka
No, to by było faktycznie śmiechu warte... :) W sumie, go on, YOLO!
#75 Lowca_Androidow
Linki:
Link do strony:
www.elten-net.eu
Link do pobierania:
www.elten-net.eu/download
Bezpośredni link, po wpisaniu od razu rozpoczyna się pobieranie:
www.elten-net.eu/elten_installer.exe
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#76 gadaczka
Nie ma co pisać w artykule, że Elten jest dostosowany dla słabowidzących, bo nie jest. Bez obrazu, możliwości
regulowania czcionki, zmiany kolorów nie jest on taki użyteczny dla osób, dla których wzrok nadal jest
dominujący. Nie wszyscy słabowidzący korzystają ze screenreadera.
#77 pajper
To akurat prawda.
Można, ale dostępny niestety nie jest.
Jedyna opcja graficzna to strona.
#78 gadaczka
Tak, ale na stronie też brakuje typowych dostosowań dla słabowidzących takich jak: rozmiar czcionki,
kontrast, mapa strony.
#79 hryniek
Wrócę do starych offtopów na chwilę: I po 1. Ekran nie zawsze da się wyłączyć, 2. W części przypadków
to wyłączenie może polegać na wyłączeniu podświetlenia, więc wystarczy z latarką podejść i odczytać co
trzeba, w każdym razie uważam, że jednak interfejs graficzny przydałby się dla tych niedowidzących jeżeli
zapragnęliby korzystać z klienta, a i wyszukiwanie tego co na forum piszesz przy odpowiednim zapytaniu
do wyszukiwarki nie jest niczym trudnym. Więc ten brak tego co się pisze jest bardziej wadą niż zaletą
dla np. niedowidzących nieużywających syntezy.
ALe teraz offtop mode off
Może i ja coś jeszcze wrzucę od siebie skoro temat otwarty:
Tak więc... Przygodę z Eltenem zacząłem chyba od pierwszych stabilnych wersji, gdzie to działało jak
chciało, ogólnie wywoływało duże obciążenie na procesor i ogólnie było na granicy używalności. No nic,
odłożyłem, wróciłem do Klango.
ALe gdzieś od drugiej połowy, no troszkę dalej 2015 dałem programowi drugą szansę. I... stykło. Zająłem
się zgłaszaniem błędów i czasem dalej to robię.
Dlaczego właśnie Elten?
Istnieje grupa użytkowników, która woli jednak Facebooki, grupy WHadsappy, listy mailingowe itp. Dla mnie... ani taka
forma nie jest wygodna i przedzieranie się przez śmietnik tam się dziejący też nie napawa optymizmem
dla takich rozwiązań
, tutaj póki co brak jest spamerów, a jeżeli spam by się pojawił zostałby szybko zduszony przez moderację,
która moim zdaniem działa sprawnie.
Elten daje mi na pewno uzyskanie szybkiej odpowiedzi na zadane pytania dotyczące oczywiście osób niewidomych,
Elten jest także programem dzięki któremu zacząłem prowadzić bloga.
Chociaż ja w większości korzystam tylko z funkcji społecznościowych, to jednak Elten znajdzie zastosowanie
tam, gdzie ludzie wolą prostotę. Tj. Youtube poza przeglądarką, odtwarzacz plików bez doinstalowywania
zewnętrznych aplikacji itp
O samej społeczności Eltenowej mogę powiedzieć tyle, że w większości są to ludzie z którymi można poprowadzić
ciekawe dyskusje, użytkownicy są pomocni przy rozwiązywaniu problemów czy to z samym klientem Eltena, czy w szeroko
pojętej informatyce, czy ogólnie jeżeli chodzi o porady.
Elten może nie jest stabilniejszy od Klango, ale jest zdecydowanie szybszy o rozwoju nie wspominając.
Wniosek końcowy? Klango przestało być w moim przypadku już uruchamiane i nawet zasada nieużywany RAM
to zmarnowany RAM nie pomaga. I ten program trzyma mnie przy
systemie Windows.
Warto też dodać, że trzecia wersja programu ma dodać natywne wsparcie dla systemów OSX i Linux.
Jeżeli będziesz chciała użyć czegoś z tych wypocin to oczywiście nie mam nic przeciwko użyciu nicka,
czy imienia czy jak tam sobie zechcesz. :D
Oczywiście możesz pozmieniać jeżeli coś stylistycznie jest nie tak.
#80 MonikaZarczuk
Jak zwykle dziękuję i za uwagi i za podzielenie się doświadczeniem.