Migracja na Wordpressa, szczegóły
Back to EltenLink#221 patrykkubaszczyk Archived
Tak, i pojawiają się, i znikają. teras są, i czasami błąd się pojawia, czasami nie, i Dawidzie, ten wpis na twoim blogu, to z klienta?
#222 patrykkubaszczyk Archived
O, zaczeły wpisy audio działać, wow.
#223 pajper
Zrobiłem, co mogłem, pooptymalizowałem pewne rzeczy, stworzyłem kilka nowych interfejsów JSON, ale siłą rzeczy Wordpress nigdy nie będzie tak szybki, jak dotychczasowe blogi Eltenowe.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#224 pates
Chodzi mi o to że blog chodzi naprawdę wolno
#225 magmar
Mam inne pytanie.
Co z blogami współdzielonymi?
Czy będę miała informację, że pojawił się nowy komentarz na naszym blogu.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#226 Prof.Falkowicz
a ja jak wchodzę na mojego bloga to mam błąd i zamyka mi menu, co to może być?
#227 balteam
Wstawianie linków nie działa.
#228 Prof.Falkowicz
coś tu się po kopało
#229 jamajka
Mi działają i blogi, i już wstawione linki wyświetlają się jak do tej pory. Nie wiem, jak z dodawaniem nowych, jutro posprawdzam. Magmar zadała dobre pytanie, jak będzie z funkcjami współdzielonych blogów. Wszystko na nich działa, i na klijencie i na wordpressie, ale czy i kiedy będą te nowe funkcje?
#230 Zuzler
A ja mam ogólnie dziwne odczucie, że cały Elten chodzi jakoś wolniej, barziej niegramotnie.
#231 pajper
Na forum umieściłem odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w związku z Wordpressem, także te kierowane prywatnie.
#232 daszekmdn
Prof.Falkowicz pyta, co się stało? Po prostu, jak widzę nie wszystkie blogi zostały przeniesione. Było ich razem chyba 323 a jest 240coś.
#233 daszekmdn
I jakby ostatnio aktualizowane blogi się rozmerdały, bo nie idą datami. NP blog w Longshootowej pustce na końcu prawie jest, a był aktualizowany w tym roku.
Ja na Twoim miejscu wysłał bym każdemu archiwum jego bloga, bo było ich na pewno więcej niż teraz jest żeby w razie w przywrócił to, czego nie ma. Gdyby ten eksport wówczas działał, no ale....
Po wyświetleniu menu pod shiftem na użytkowniku nie ma opcji otwarcia jego bloga.
#234 pajper
Blog Falkowicza jest, był problem z kropkami w nickach, poprawiony.
Usunąłem podczas eksportu te blogi, które nie miały żadnych wpisów, było ich coś pod 60.
#235 pajper
Aaa, jeszcze dopowiadając.
Wordpress traktuje jako datę ostatniego wpisu wpis publiczny, tzn. nie liczy wpisów ukrytych. Przyjrzę się temu w wolnej chwili.
#236 daszekmdn
No, albo miały 1, 2 wpisy. Mimo wszystko ja bym nie usówał, bo skoro ktoś już takowy założył, to znaczy, że może chcieć to ogarniać, a robić to od nowa. HM...
Tymbardziej, że blogi bez wpisów nie wyświetlały się w ostatnio aktualizowanych.
BTW, czy rozważasz umożliwienie zakupu dodatkowego miejsca na bloga jak komuś nie starczy 1gb?
#237 pajper
Chodzi raczej o Wordpressa. On dla każdego bloga tworzy osobne tabele. Te 60 usuniętych blogów bardzo wpłynęło na wydajność.
Oczywiście, z biegiem czasu znów 60 blogów się pojawi, ale nawet wtedy będzie to o 60 mniej. :)
Co do miejsca, przyznam, nie mam pomysłu, jak się może wyczerpać. Jak się pojawi taka sytuacja, pokombinujemy, ale generalnie:
Audio (prócz tworzonego ze strony) nie liczy się w tym miejscu, bo leci z Eltenowego storage. Audio umieszczane na Wordpressie konwertowane jest do 96kbps mp3, co daje ponad 24 godziny. Zdjęcia zwykle tyle nie mają, a załączniki i tak powinno się umieszczać na Google Drive czy w podobnych miejscach.
Podsumowując, trudno będzie ten 1GB przekroczyć, zwłaszcza jeśli uda się zintegrować Eltenowy system audio z Wordpressem, nad czym planuję kiedyś tam pod wakacje posiedzieć.
#238 daszekmdn
No, ja osobiście chcąc robić stronę z jednym z moich blogów na pewno przekroczę ten 1 gb, a lepiej trzymać wszystko w miejscu na którym jest hosting, bo linki nie wygasną, gdyż nie będą odnosić się po http://blognaktoregoniktniewejdzie.tk/pliki/siersc.jpg
a po prostu a hrefem do pliki/siersc.jpg, przez co podczas przenoszenia bloga w inne miejsce nie będzie konieczności zmiany linków.
Ale te 60 blogów gdzie na niektórych był1 wpis, to tak trochę kiepsko. Autor mógł i nad jednym wpisem posiedzieć.
#239 pajper
Spokojnie, pełen filtr był:
usuń wszystkie blogi, gdzie nie było wpisów albo było do dwóch wpisów krótszych niż 1000 znaków.
Nad 1000 znakami się nie siedzi. ;)
Plus zerkałem na te blogi i zasadniczo żaden z nich nie zapowiadał się do powrotu, zwykle były nieaktywne przynajmniej od roku albo i więcej. Nie było to zautomatyzowane, kazałem wygenerować listę, ale każdy jeden zatwierdzałem ręcznie.
Przykładowo wasz blog (z Paulinux) nie wyleciał, a by się łapał. :P
#240 daszekmdn
No, widzisz. Nie wiem, ja bym tego nie ruszał. Nieraz i nad mniej niż 1000 znaków się człowiek nasiedzi, jak temat jest krótki a warty opracowania.