EltenLink

Migracja na Wordpressa, szczegóły

Back to EltenLink

#221 patrykkubaszczyk Archived

Tak, i pojawiają się, i znikają. teras są, i czasami błąd się pojawia, czasami nie, i Dawidzie, ten wpis na twoim blogu, to z klienta?

2020-05-10 19:51

#222 patrykkubaszczyk Archived

O, zaczeły wpisy audio działać, wow.

2020-05-10 19:59

#223 pajper

Zrobiłem, co mogłem, pooptymalizowałem pewne rzeczy, stworzyłem kilka nowych interfejsów JSON, ale siłą rzeczy Wordpress nigdy nie będzie tak szybki, jak dotychczasowe blogi Eltenowe.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-05-10 20:16

#224 pates

Chodzi mi o to że blog chodzi naprawdę wolno

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2020-05-10 20:36

#225 magmar

Mam inne pytanie.
Co z blogami współdzielonymi?
Czy będę miała informację, że pojawił się nowy komentarz na naszym blogu.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-05-10 20:37

#226 Prof.Falkowicz

a ja jak wchodzę na mojego bloga to mam błąd i zamyka mi menu, co to może być?

2020-05-10 22:02

#227 balteam

Wstawianie linków nie działa.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-05-10 22:05

#228 Prof.Falkowicz

coś tu się po kopało

2020-05-10 22:07

#229 jamajka

Mi działają i blogi, i już wstawione linki wyświetlają się jak do tej pory. Nie wiem, jak z dodawaniem nowych, jutro posprawdzam. Magmar zadała dobre pytanie, jak będzie z funkcjami współdzielonych blogów. Wszystko na nich działa, i na klijencie i na wordpressie, ale czy i kiedy będą te nowe funkcje?

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2020-05-10 22:38

#230 Zuzler

A ja mam ogólnie dziwne odczucie, że cały Elten chodzi jakoś wolniej, barziej niegramotnie.

2020-05-10 23:19

#231 pajper

Na forum umieściłem odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w związku z Wordpressem, także te kierowane prywatnie.

#StandWithUkraine

2020-05-10 23:23

#232 daszekmdn

Prof.Falkowicz pyta, co się stało? Po prostu, jak widzę nie wszystkie blogi zostały przeniesione. Było ich razem chyba 323 a jest 240coś.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-05-10 23:50

#233 daszekmdn

I jakby ostatnio aktualizowane blogi się rozmerdały, bo nie idą datami. NP blog w Longshootowej pustce na końcu prawie jest, a był aktualizowany w tym roku.
Ja na Twoim miejscu wysłał bym każdemu archiwum jego bloga, bo było ich na pewno więcej niż teraz jest żeby w razie w przywrócił to, czego nie ma. Gdyby ten eksport wówczas działał, no ale....
Po wyświetleniu menu pod shiftem na użytkowniku nie ma opcji otwarcia jego bloga.

2020-05-10 23:55

#234 pajper

Blog Falkowicza jest, był problem z kropkami w nickach, poprawiony.
Usunąłem podczas eksportu te blogi, które nie miały żadnych wpisów, było ich coś pod 60.

#StandWithUkraine

2020-05-10 23:56

#235 pajper

Aaa, jeszcze dopowiadając.
Wordpress traktuje jako datę ostatniego wpisu wpis publiczny, tzn. nie liczy wpisów ukrytych. Przyjrzę się temu w wolnej chwili.

#StandWithUkraine

2020-05-10 23:58

#236 daszekmdn

No, albo miały 1, 2 wpisy. Mimo wszystko ja bym nie usówał, bo skoro ktoś już takowy założył, to znaczy, że może chcieć to ogarniać, a robić to od nowa. HM...
Tymbardziej, że blogi bez wpisów nie wyświetlały się w ostatnio aktualizowanych.
BTW, czy rozważasz umożliwienie zakupu dodatkowego miejsca na bloga jak komuś nie starczy 1gb?

2020-05-10 23:59

#237 pajper

Chodzi raczej o Wordpressa. On dla każdego bloga tworzy osobne tabele. Te 60 usuniętych blogów bardzo wpłynęło na wydajność.
Oczywiście, z biegiem czasu znów 60 blogów się pojawi, ale nawet wtedy będzie to o 60 mniej. :)

Co do miejsca, przyznam, nie mam pomysłu, jak się może wyczerpać. Jak się pojawi taka sytuacja, pokombinujemy, ale generalnie:
Audio (prócz tworzonego ze strony) nie liczy się w tym miejscu, bo leci z Eltenowego storage. Audio umieszczane na Wordpressie konwertowane jest do 96kbps mp3, co daje ponad 24 godziny. Zdjęcia zwykle tyle nie mają, a załączniki i tak powinno się umieszczać na Google Drive czy w podobnych miejscach.
Podsumowując, trudno będzie ten 1GB przekroczyć, zwłaszcza jeśli uda się zintegrować Eltenowy system audio z Wordpressem, nad czym planuję kiedyś tam pod wakacje posiedzieć.

#StandWithUkraine

2020-05-11 00:04

#238 daszekmdn

No, ja osobiście chcąc robić stronę z jednym z moich blogów na pewno przekroczę ten 1 gb, a lepiej trzymać wszystko w miejscu na którym jest hosting, bo linki nie wygasną, gdyż nie będą odnosić się po http://blognaktoregoniktniewejdzie.tk/pliki/siersc.jpg
a po prostu a hrefem do pliki/siersc.jpg, przez co podczas przenoszenia bloga w inne miejsce nie będzie konieczności zmiany linków.
Ale te 60 blogów gdzie na niektórych był1 wpis, to tak trochę kiepsko. Autor mógł i nad jednym wpisem posiedzieć.

Edited 2020-05-11 00:09

#239 pajper

Spokojnie, pełen filtr był:
usuń wszystkie blogi, gdzie nie było wpisów albo było do dwóch wpisów krótszych niż 1000 znaków.
Nad 1000 znakami się nie siedzi. ;)
Plus zerkałem na te blogi i zasadniczo żaden z nich nie zapowiadał się do powrotu, zwykle były nieaktywne przynajmniej od roku albo i więcej. Nie było to zautomatyzowane, kazałem wygenerować listę, ale każdy jeden zatwierdzałem ręcznie.
Przykładowo wasz blog (z Paulinux) nie wyleciał, a by się łapał. :P

#StandWithUkraine

2020-05-11 00:11

#240 daszekmdn

No, widzisz. Nie wiem, ja bym tego nie ruszał. Nieraz i nad mniej niż 1000 znaków się człowiek nasiedzi, jak temat jest krótki a warty opracowania.

2020-05-11 00:14