Migracja na Wordpressa, szczegóły
Back to EltenLink#201 Zuzler
No, ja też mam wpisy na śledzonych blogach, za to zniknęły komentarze na moim.
#202 lukasz1993258
jak to muwił mudi w harrym potterze, stała czójność hehe, a tak na poważnie blogi dziś powinny być przywrucone dopracy tak jak pisałem.
#203 Paulinux
Już są, z tego co widzę :)
#204 Paulinux
Od razu lecą zgłoszenia błędów:
Nowe komentarze na Twoim blogu, 897
brak komentarzy na Twoim blogu.
Wszystkie wpisy ukryte mają w tytule dopisane private
#205 patrykkubaszczyk Archived
I wpis został dodany, ale go nie ma, albo się nie odświeżyło.
#206 Paulinux
Wychodzi na to, że znowu mamy do czynienia z legendarnym błędem line, gdy piszemy z poziomu klienta.
#207 patrykkubaszczyk Archived
Jeśli się doda wpis, i się ma pare linijek, to jest słowo line!
#208 patrykkubaszczyk Archived
I line znikneło, muhahahahaha
#209 balteam
Nagrań nie da sięodtwarzać, przynajmniej mojego nowego dodanego.
#210 Zuzler
A ja mam od razu propozycję: możę zmienić miejscami informację, że wpis prywatny i jego tytłu? Po 1: ciężej się wyszukuje wpisy używając liter. Wcześniej wiedząc, że tytuł wpisu zaczynał się od słowa "ogórek" mogłam znaleźć go naciskając o. Teraz się tak nie da, bo zaczyna się od p jak prywatny. Po drugie, po prostu ta informacja jest raczej mniej istotna niż nazwa wpisu sama w sobie.
#211 Julitka
@Patryk Jeżeli nie potrafisz inaczej, to chociaż czytaj post przed Twoim.
Co do tego "private", problem wynika z faktu, że WP oznacza wszystkie wpisy ukryte przed niezalogowanymi jako takie. Dla niego są to wpisy prywatne, dla Eltena - dostępne tylko dla zalogowanych. Chyba na razie ten stan rzeczy pozostanie.
#212 Zuzler
Szkódka.
#213 Julitka
Pajper już o tym gdzieś tu pisał.
#214 patrykkubaszczyk Archived
Po prostu jednocześnie się dodały.
#215 pajper
Drodzy Eltenowicze.
Z kilkoma zastrzeżeniami, proces portowania blogów do systemu Wordpress został zakończony. Nie działają jeszcze akcje, nazwijmy to, najbardziej drastyczne, to znaczy oznaczanie wszystkich wpisów na blogu jako przeczytane, usuwanie i zakładanie blogów. Zostaną one udostępnione w przeciągu dwóch-trzech najbliższych dni.
System Wordpress różni się znacznie od poprzedniego charakteru naszych blogów. Próbowałem dostosować go jak najbardziej do używanej do tej pory formy, ale nie obeszło się bez kompromisów. Będę jeszcze kolejno próbował je rozwiązywać, pewnie część pożegnamy, a część już z nami zostanie.
1. Wpisy widoczne tylko dla Eltenowiczów.
Jak zapowiadałem, wpisy widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników to wpisy prywatne. Wordpress nie miał odpowiedniej opcji, więc dostosowałem to, co jej było najbliższe.
Niestety, z uporem maniaka dodaje on przy wyjściu z API odpowiedni dopisek "prywatny" (ang. "private"). Można stworzyć własną funkcję lub pole API, by tego uniknąć, ale zależało mi na tym, by gdzie tylko da się tego uniknąć, używać oficjalnego API. Może kiedyś będzie udostępniona Eltenowi opcja przeglądania cudzych blogów utworzonych na Wordpressie, to jest blogów nie Eltenowych. Na razie nie przewiduję takiej funkcjonalności, ale zamykanie od razu furtki nie miałoby sensu.
Przyjrzę się jeszcze możliwościom, ale na razie będzie to wyglądało tak.
2. Dziwny układ wpisów audio.
Generalnie wpisy audio powinny działać, ale przez stronę ładują się dość długo. Elten używa formatu opus, którego Wordpress nie wspiera, próba umieszczenia audio w tym formacie powoduje zamianę wpisu na link.
Przyjrzę się dokumentacji jeszcze, ale nie wiem, czy da się z tym coś zrobić.
3. Wpisy audio umieszczane przez stronę
Błąd tak zwany regexowy. Z przyczyn związanych z silnikiem Wordpressa, nie umieszcza on wpisów audio tam, gdzie trafiają wpisy Eltenowe, a w własnej przestrzeni (1GB na blog, na razie).
Elten nie umie odtwarzać takich wpisów, nie potrafi rozpoznać linków. Problem ten zostanie rozwiązany w wersji 2.4.
4. Brak obsługi markdowna.
Obecnie markdown nie jest obsługiwany. Pracuję nad jego przywróceniem.
5. Problemy z unikodem.
To nie tyle problem Wordpressa czy Eltena, co modyfikacji przeprowadzanych na dokumencie w trakcie usuwania znaczników html. Niektóre unikodowe znaki zamieniają się na znaki zapytania, nie sprawdziłem jeszcze, czy dotyczy to m.in. cyrylicy.
Będę pracował nad rozwiązaniem problemu, ale prawdopodobnie nie obejdzie się bez aktualizacji klienta, a więc poczekać będzie trzeba do wydania wersji 2.4.
Prosiłbym, by przynajmniej przez kilka dni traktować obecną formę blogów jako test, nie umiem zagwarantować, czy wszystko działa poprawnie, a nie chciałbym, by z powodu błędu ktoś stracił wielogodzinną pracę, prosiłbym o zachowywanie kopii zapasowych wpisów.
W związku z przedłużeniem okresu przejścia na Wordpressa, archiwum blogów (stan na 30 kwietnia) zachowuję do 10 czerwca. Gdyby jakieś wpisy się nie przeniosły, proszę o jak najszybszy kontakt.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#216 Julitka
A co z sugestią Zuzler, by chociaż na razie klient po prostu pomijał ten znacznik o prywatności?
#217 pajper
Tylko klient nie bardzo wie, co ma pomijać. On dostaje już ten znacznik w pakiecie, bez wiedzy, czy go dostaje.
Można niby na siłę wywalać pierwszy wyraz prywatny, ale... niech to będzie fragment tytułu wpisu na przykład, nie wiem, "Prywatny domek".
Albo niech się zmieni tłumaczenie, co nie tak wykluczone.
Nie, trudno jest tak to odfiltrować.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#218 markus1234
Fajnie, że blogi działają z poziomu klienta. Dzięki Pajperze.
#219 patrykkubaszczyk Archived
Wszystkie blogi znikneły.
#220 pates
Blogi działają że tak powiem ociężale, i to bardzo ociężale. Część wpisów nie chce się ładować i wywala błąd