Forum

Lektorzy

Kultura i sztuka (forum mieszane]

Previous 5 / 6 Next

bratczyk96

#81 ·

Transcription

Witam serdecznie, powiem szczerze, zbytnio tam audiodeskrypcji do programu Rolnicy Podlasie, a to tam nie trzeba, jedyne co właśnie trzeba to jak te napisy, czy jak właśnie się zmienia miejsce danej części danego odcinka, czy nie wiem, czy to laszki, czy plotycze, czy inne, jakaś tam podlaska wieś, czyli poprawia mnie to właśnie na wsi jak zawsze. Jak zawsze, jak coś tam robił, to zawsze, jak się siadał, to opowiada trochę o ochronikach, tam opowiada, ale... co jedyne co powinni dla osób niewidomych zrobić w takich programach, właśnie typu właśnie, bo to jest dokumentalne, że to nie jest wymyślone, że to po prostu ekipa jeździła tam nabyć do tych rolników, do tych ludzi i naderwała ich prace, jakie oni przez cały rok robią na tej swojej gospodarce. I właśnie powinni... czytać chociaż te napisy, czy jak się zmienia, czy czy napisy końcowe. Chociaż nie powiem, ostatnio w pierwszym sezonie tego nie było, ale w kolejnych już było, jak na przykład kończy się, to mówię w następnym odcinku. Ale jest jeszcze minus, że jak się kończy seria, jak polecali, to też hańba byłoby, żeby powiedzieć, że w następnym sezonie, bo też coś takiego pamiętam było, więc... powiem szczerze... troszeczkę, odrobinę się polepszyło, ale nie do końca. Jeszcze trzeba trochę dopracować, trzeba te ponadgrywać napisy, żeby czytali i wtedy może będzie dobrze. A tak jak ci rolnicy nic nie mówią, tylko coś wykonują, to wtedy lektor trochę też opowiada to samo wrażenie, że on może jakimś jest amatorem rolnikiem, bo... albo się chociaż interesuje, bo widać, że zna się trochę na tym, bo wątpię, że by się aż tak wyszkolił. To tyle, to tyle jak na razie ode mnie. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

lukasz1993258

#82 ·

Transcription

A propos lektorów, to jeszcze kiedyś w LTS-ie, dla mnie przykład, pracowało chyba dwóch lektorów jednocześnie. Jeden był Piotr Makowski, a drugi był, i tutaj właśnie, nie pamiętam, nazwijmy się tak, jak u drugiego lektora. Ale wiem, że pracowali jednocześnie. Wystarczy sobie wejść na YouTube i sobie tam posprawdzać.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

lukasz1993258

#83 ·

Transcription

Z takich znanych, ale już niestety nie żyjących lektorów na przykład też bardzo fajnie czytał Podojrze, Zdzisław Szczotkowski, chyba dobrze wypowiadam to nazwisko, on właśnie w latach 90. czytał i jeszcze taka jedna ciekawostka, w tamtych czasach fajnie jeszcze czytał Lucjan Szołański, o którym chyba tutaj też była mowa. Obaj lektorzy nie żyją. Jeszcze w 2019 roku zmarł Janusz Kozioł. Myślę, że tego lektora też warto wspomnieć.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

DJGraco

#84 ·

Transcription

Nie słuchałem całego wątku, więc wybaczcie ewentualnie za jakiś ten... Udzielałem się już tutaj co prawda, ale mam do Was takie pytanie odnośnie lektorów. Czy kojarzy ktoś z Was takiego lektora, który się... On nazywa się... ma na imię Marcin. Jego pseudonim to Makonyu. I no czy ktoś z Was go kojarzy, czy mu się ten głos podoba? Ja powiem tak, on ma bardzo specyficzny głos. Bardzo ma ten głos specyficzny i nie każdemu może się on podobać, ale... Jak się te książki, no kilka pozycji przeczytał, no mogę tu fragmenty udostępnić, gdyby ktoś chciał posłuchać jego głosu, gdyby ktoś nie znał.

Kosa12

#85 ·

Transcription

Jeśli chodzi o mnie, to o lektorze McClellyn słyszałem, nawet sam posiadam trzy książki jego autorstwa, czy czytam nawet Twittery. Znaczy nie autorstwa, które on tam czyta. Ja jestem z niego zadowolony, bo ładnie, fajnie czyta książki, według rozdział po rozdziale. Nie tak, jak co niektórzy, że te nowe książki właśnie są czytane przez lektorów tak, ale... Jest na przykład pierwszy rozdział, ale potem jak już przejdę na inny jakiś tam rozdział, to jakoś tak nie po kolei te rozdziały są posegrywane. Bo teraz te książki... Tak są nagrywane. Trzeba się z tym też liczyć. No, to tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

bratczyk96

#86 ·

Transcription

Witam serdecznie i tyle. Lektora nie kojarzę, z chęcią bym posłuchał, nieważne w jakim języku, bo nie wiem, czy on z rozwoju nazwą, czy on jest gdzieś jakiś zagraniczny, ale głos zawsze mnie ciekawi, więc będę wdzięczny za próbkę głosu. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

DJGraco

#87 ·

Transcription

zaraz wstawię małą próbkę

DJGraco

#88 ·

Transcription

Eric Falcon siedział bez ruchu, spoglądając bezradnie na swoje dłonie spoczywające na sterach statku kosmicznego Falcon. Czerwone światełka na znajdującym się przed nim panelu wykrywacza pokazywały pozycję statków Hiltonistów ustawionych w trójwymiarowy odpowiednik półksiężyca, otaczający go z góry, od tyłu i z dołu. Kleszcze okrążenia zamykały się szybko. Z wierzęcy instynkt ucieczki popychał go do natychmiastowego działania, ale nie wolno mu było go posłuchać. Miał jeszcze na tyle dużo paliwa, aby wykonać jedno, ostatnie szarpnięcie na pełnej szybkości. Ale przez ten pierścień statków nie było drogi ucieczki. Krzyżujące się między nimi promienie ściągające złowiłyby Falcona w swoją sieć jak rybę. Nie było również żadnej drogi przedarcia się do przodu. Przed nim bowiem wisiał Merkury, nieprzyjazny i ostro oświetlony pełnym blaskiem słońca. Statki Gentry Hiltona, prezydenta Federacji Planet, wynagradzały.

bratczyk96

#89 ·

Transcription

Witam serdecznie, a mam takie pytanko, czy ten lektor przypadkiem czyta jakiś filmów zagranicznych w telewizji? Coś mi gdzieś słyszałem, tylko pewnie w tych filmach to ja nie oglądam, ale czy on czyta jakieś filmy zagraniczne albo seriale jakieś? Dobrze, dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Pozdrawiam

DJGraco

#90 ·

Transcription

Mi nic nie wiadomo, żeby ten lektor czytał jakiekolwiek filmy, ale przyjrzałem jego dorobek i wygląda na to, że jednak musiałeś go pomylić z kimś innym, bo w jego dorobku nie widzę żadnych filmów.

Kosa12

#91 ·

Transcription

Zazwyczaj Makoniu czyta książki z serii Abo Gwiezdnych Wojen czy jakichś tam innych serii, ale tak poza filmami to nie, żadnych filmów nie czyta w ogóle żadnych. Tylko, tylko właśnie jak tutaj Graco powiedział, że czyta, właśnie nie mogę bumić. Nawet sam posiadam trzy części Gwiezdnych Wojen właśnie z jego udziału. No i jakąś tam jeszcze książkę z jakiejś tam jeszcze innej serii, ale tak poza tym to właśnie jest tego znany. Mi się chodzi o to. Pozdrawiam. KONIEC

bratczyk96

#92 ·

Transcription

Witam serdecznie. Ciebie się pomyliłem. Gdzieś bardzo podobny głos jak z tych rytlam ochronnych filmów, nie filmów. Słyszałem, ale widać to nie ten. Dobrze, dziękuję, pozdrawiam.

Pozdrawiam

lukasz1993258

#93 ·

Transcription

Nie, o tym lektorze to ja pierwszy raz słyszę. Nie w ogóle ja go po raz pierwszy słyszę.

Kosa12

#94 ·

Transcription

Tutaj wpis do Łukasza, jeśli chodzi o to. No, ten lektor, czyli Makoniu, jest mało znany. Znaczy, najczęściej to można go spotkać w takich właśnie książkach, właśnie w fantazy, typu właśnie, gdzie tam się w kosmosie rozgrywa akcja i tak dalej, ale... Nie no, gościu fajnie czyta, nie powiem, że nie. I jakoś ta akcja, tak fajnie ten... Jest to czytane właśnie, te książki jego. Ale... Nawet sam posiadam trzy czy tam... no tak, trzy. Kiedyś miałem więcej, ale to... Przyjdzie taki czas, że może odnowię to. Ale to tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

lukasz1993258

#95 ·

Transcription

A ja za to próbowałem na YouTubie znaleźć jakiś wywiad z Piotrem Makowskim, nawet na stronie internetowej coś próbowałem znaleźć, ale niestety żadnego takiego wywiadu nie ma, próbki jakieś są, bo jeszcze jest Piotr Makowski jakiś tam chyba facet, który jest związany ze sportem, ale to nie ten. I o nim jest dużo, natomiast jeżeli chodzi o tego Piotra Makowskiego, który jest rektorem, tam TVN Style, czy TVN7, czy podajże Discovery Live, no to niestety o nim nawet nie ma Wikipedii z tego co widzę, także to tak wygląda.

Monte

#96 ·

Transcription

Jeżeli chodzi o lektorów, to ja najbardziej lubię Pawła Straszewskiego. Lubię jego głos, uważam, że jest jednym z lepszych lektorów.

Give me a sign.

lukasz1993258

#97 ·

Transcription

Paweł Straszewski to faktycznie no też go wielokrotnie słyszałem, dobry lektor, dobry

DJGraco

#98 ·

Transcription

Hej, a mnie ostatnio ciekawi, kto taki użycza głosu do reklam Neonet, które lecą w radiu. Naszukałem się trochę w internecie, znalazłem niby jednego, no na jakiejś tam stronie polscylektorzy.pl, że tam niby Neonet, jakimś tam Marcin, coś tam, coś tam, ale to było w 2014 roku i głos nie pasuje do tego obecnego lektora, więc to musi być ktoś inny, ma kompletnie inną barwę głosu i ciekaw jestem, kto tam może być. Nie wiem, gdzie takich informacji można poszukać.

lukasz1993258

#99 ·

Transcription

No cóż, że tak powiem, większość lektorów po prostu się, że tak powiem, nie ujawnia zbytnio, więc jakbym wiedział jak się nazywa, to bym Ci już dawno tutaj powiedział. Natomiast z miesięcznym i to nawet sporo miesięcznym wyprzedzeniem, bo już minęło więcej niż miesiąc, spieszę do Was właśnie smutną informacją. Myślę, że o tym wiecie, a jeśli są wśród Was tacy, którzy nie wiedzą, to spieszę z informacją, że 6 października obecnego roku, znaczy wierzącego. W tym roku zmarł Tomasz Knapik na nowotwór, także z miesięcznym wyprzedzeniem, ale po prostu Was informuję.

kmicic92

#100 ·

Transcription

No tak, ale jeszcze jakieś odcinki drogówki leciały właśnie gdzie on czytał.

Previous 5 / 6 Next