EltenLink

Prawda to, że windows w krótce bez konta Microsoft nie będzie używalny?

Back to Systemy (Windows)

#41 djdenismusic

@adula nie. na hp mam cały czas system postawiony po xml. Nie robiłem reinstalki.

2026-01-21 23:07

#42 pates

Ojojoj, ludzie, ciekawe dyskusje się tutaj rozwijają. Powiem wam tak. No niestety systemy od producentów dalej zawalone są toną śmieci, jak office we wszystkich językach, programy quick assist które i tak nic w praktyce nie dają, i inne tego typu rzeczy. Czy jest lepiej niż kiedyś? I tak, i nie. Ale najgorsze jednak jest to, że często są to stare kompilacje które wymagają gruntownych aktualizacji. Czyli tak na prawdę mniej czasu spędzimy nad tym, żeby system postawić na czysto, niż wszystko poaktualizować i liczyć, że w trakcie coś się nie posypie. A co do bootowania, szybki skrót.
Asus, escape.
Dell, f 12.
HP, f9.
Lenovo, f12.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-01-22 12:55

#43 daszekmdn

Do tego Accessible boot manager.
Jak nie wiecie skąd pobrać, to ja też już nie pamiętam, ale od dawna hostuję u siebie żebym mógł szybko znaleźć:
https://miaucznik.co.pl/public/Przydatne/Accessible_boot_manager.zip

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2026-01-22 13:45

#44 zywek

I niby co to ma robić? Podmienić oprogramowanie układowe uefi czy co?
A ja tam nie wim, na swoim dellu starym miałem command center, support assist czy co tam dawali i byłem zadowolony, biosa na winshicie aktualizował sam, sterowniki też, nic ni musiałem robić.

2026-01-22 18:21

#45 DJGraco

Nie nie, to rebootuje do trybu awaryjnego, z którego możemy uruchomić bootowalny pendrive przez narratora

2026-01-22 21:01

#46 Numernabis

OK, a może by tak udostępnić tutaj, bo ja szukałem i nie znalazłem.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-01-23 14:44

#47 djdenismusic

@numernabis nawet tego nie skomentuje xd

-- (daszekmdn):
Jak nie wiecie skąd pobrać, to ja też już nie pamiętam, ale od dawna hostuję u siebie żebym mógł szybko znaleźć:

--

2026-01-23 14:49

#48 Adasadula

Mater, mógł nie doczytać, każdemu się czasem zdarza

-- (djdenismusic):
@numernabis nawet tego nie skomentuje xd

-- (daszekmdn):

--

--

2026-01-23 18:33

#49 Numernabis

Cóż, Denisie, nie każdy jest alfą i omegą.
Zbyt szybko przeskoczyłem do kolejnego posta, jak tylko odsłuchałem, że nie pamięta skąd pobrać, ale tutaj lubicie wsadzać szpilę.

@Adasadula, dzięki za zrozumienie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2026-01-23 18:34

#50 DJGraco

A MSI F12 przynajmniej tak u mnie było.
-- (pates):
Ojojoj, ludzie, ciekawe dyskusje się tutaj rozwijają. Powiem wam tak. No niestety systemy od producentów dalej zawalone są toną śmieci, jak office we wszystkich językach, programy quick assist które i tak nic w praktyce nie dają, i inne tego typu rzeczy. Czy jest lepiej niż kiedyś? I tak, i nie. Ale najgorsze jednak jest to, że często są to stare kompilacje które wymagają gruntownych aktualizacji. Czyli tak na prawdę mniej czasu spędzimy nad tym, żeby system postawić na czysto, niż wszystko poaktualizować i liczyć, że w trakcie coś się nie posypie. A co do bootowania, szybki skrót.
Asus, escape.
Dell, f 12.
HP, f9.
Lenovo, f12.

--

2026-02-04 17:34

#51 Numernabis

No dobrze, ale samo wciśnięcie tego klawisza nie powoduje rozruchu, trzeba jeszcze wybrać odpowiednią opcję z listy, a w HP była ona dość spora.
Co do klawiszy to jeszcze Samsung F4
Lenovo, były modele z dedykowanym przyciskiem z boku obudowy. i o ile się nie mylę to Toshiba miał F2.

Edited 2026-02-04 21:07

#52 pates

Zwyczajowo raz w dół i enterdziała. Po za tym, Be my eyes nie boli, to na prawdę użyteczna rzecz, nawet w AI trybie.

2026-02-04 21:38

#53 Numernabis

No nie zawsze zwyczajowe raz w dół zadziała, bo różnie z tą listą bywa, to raz, a dwa, be my eyes lubi zmyślać więc też nie jest to takie oczywiste.

2026-02-05 15:42

#54 Numernabis

U mnie w Asusie muszę wcisnąć F2, wchodzi do Biosu i tu F7 i dopiero otwiera się boot menu i też jest uzależnione od tego czy w biosie jest włączony tryb Secure boot.

2026-02-05 17:37

#55 djdenismusic

W asusie esc otwiera osobne bootmenu. Przynajmniej tak było w asusach, z którymi miałem doczynienia. A jeśli nie, to standarowo f12.

2026-02-05 18:25

#56 pates

Jak chce się problem znaleść, to zawsze się go znajdzie.

2026-02-05 20:11

#57 Numernabis

Tu nie chodzi o problem, ale o to, że nie każdy jest orłem i to co dla jednych jest proste i oczywiste dla innych jest nie do przeskoczenia.

2026-02-05 20:38

#58 misiek

Jak wiesz mam bana wieele lat, na twoim zajebistym be my srise, sam nie wiem za co po dziś dzień. Czyli jak bym chciał skorzystać jakkolwiek to jestem w czarnej dupie, więc proszę nie pierdziel mi tu o znajdowaniu problemów na siłę w tym przypadku.
-- (pates):
Jak chce się problem znaleść, to zawsze się go znajdzie.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2026-02-06 04:00

#59 zywek

Michał, weźże się uspokój, no naprawdę. Przecież można normalnie rozmawiać a nie rzygać nienawiścią.
A poza tym to w moim asusie to zdaje sę f2 potem f8 było, w hp to chyba f9 w ogóle i to i tak dopiero po wyłączeniu fastbootu czy czegoś innego dziwnego, także to nie są jakieś wydumane problemy, których nie ma.

2026-02-06 07:04

#60 pates

Nie trzeba być orłem do takich spraw.
-- (Numernabis):
Tu nie chodzi o problem, ale o to, że nie każdy jest orłem i to co dla jednych jest proste i oczywiste dla innych jest nie do przeskoczenia.

--

2026-02-06 12:19