EltenLink

Prawda to, że windows w krótce bez konta Microsoft nie będzie używalny?

Back to Systemy (Windows)

#21 Numernabis

No tak, ale niejednokrotnie kupujemy lapka już z predefiniowanyą jedenastką i pozostaje tylko wybór konta icrosoft i wówczas albo bawimy się w stawianie czystego systemu przy pomocy Rufusa, albo zmieniamy konto na lokalne.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-01-19 18:23

#22 Pitef

Co kto lubi. Ja osobiście dostałem z preinstalowanym, ale robiłem na czysto. Więcej pierdzielenia się z tym, ale przynajmniej wiem, co mam i co chcę.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2026-01-19 19:03

#23 Numernabis

Tak, ale jeśli już mamy i nie chcemy się bawić to w szybki i prosty sposób ożemy zmienić konto na lokalne.
Każdy robi tak jak mu wygodniej i tak jak umie, nie każdy ruszy Rufusa, bo nie każdy potem potrafi postawić na czysto system.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-01-19 21:20

#24 djdenismusic

No nie wiem. w dzisiejszych czasach tochyba ciężko niepostawić systemu, skoro kreatorek prowadzi nas za rączkę krok po kroku. Nawet jeśli mamy problem z zbootowaniem iso z pendrive, to możemy sobie do takiego iso wejść, i w folderze sources mamy plik setup.exe. Odłączamy kompa od internetu na czas instalacji, odhaczamy wszelkie ptaszki związane z aktualizacją i sprawdzaniem czegokolwiek, w następnym kroku zaznaczamy bodajże niestandardową instalację, wybieramy dysk (najczęściej nazwa naszej partycji systemowej to system, os, albo jak nie ma nazwy to po prostu c:), akceptujemy zgody licencyjne, klikamy instaluj, i voila! szek!
Aha. I w zależności od tego, co sobie zahaczyliśmy bądź nie w xml/rufusie przy tworzeniu takiego pendrivea, system może zapytać nas dodatkowo o klucz produktu, nazwę użytkownika i inne takie.
Wadą takiej instalacji z pliku iso są pozostalości po starym systemie w folderze windows.old, oraz jakieś niestandardowe foldery, pozostałe w kluczowych lokalizacjachtypu programfiles, appdata, dokumenty itp, o ile takie mieliśmy. Ale sam system pod maską instaluje się na czysto.

2026-01-20 07:10

#25 pates

Nigdy, prze nigdy używać systemu dostarczanego przez producenta. Do celów testowych ok, do zgrania sterownków ok, ale nie do użytku dla siebie.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-01-20 11:50

#26 djdenismusic

może nie był bym aż tak radykalny, bo przez lata używałem systemów dostarczanych od producenta bez większych problemów. Kwestia wywalenia zbędnego śmiecia w postaci mcafee, i śmigało aż miło. Ale co kto lubi. Sam ostatnio postawiłem atlas os na mojej głównej maszynie, i jestem ciekaw, jak to się w ogóle sprawdzi.

2026-01-20 11:52

#27 Numernabis

I cały czas myślisz jak ktoś kto ma pojęcie o tym, a nie myślisz o tych, którzy mają problem z podstawowymi funkcjami systemu.
-- (djdenismusic):
No nie wiem. w dzisiejszych czasach tochyba ciężko niepostawić systemu, skoro kreatorek prowadzi nas za rączkę krok po kroku. Nawet jeśli mamy problem z zbootowaniem iso z pendrive, to możemy sobie do takiego iso wejść, i w folderze sources mamy plik setup.exe. Odłączamy kompa od internetu na czas instalacji, odhaczamy wszelkie ptaszki związane z aktualizacją i sprawdzaniem czegokolwiek, w następnym kroku zaznaczamy bodajże niestandardową instalację, wybieramy dysk (najczęściej nazwa naszej partycji systemowej to system, os, albo jak nie ma nazwy to po prostu c:), akceptujemy zgody licencyjne, klikamy instaluj, i voila! szek!
Aha. I w zależności od tego, co sobie zahaczyliśmy bądź nie w xml/rufusie przy tworzeniu takiego pendrivea, system może zapytać nas dodatkowo o klucz produktu, nazwę użytkownika i inne takie.
Wadą takiej instalacji z pliku iso są pozostalości po starym systemie w folderze windows.old, oraz jakieś niestandardowe foldery, pozostałe w kluczowych lokalizacjachtypu programfiles, appdata, dokumenty itp, o ile takie mieliśmy. Ale sam system pod maską instaluje się na czysto.

--

2026-01-20 15:55

#28 balteam

wystarczy, że nie masz sterowników dźwięku i po niewidomemu systemu samemu nie postawisz, ale generalnie fakt, że nie jest to mega trudne, pod warunkiem, że ktoś wgl umie korzystać z komputera w jakimś stopniu, no a nie każdy wie jak. Jeśli ktoś niespecjalnie wie, to normalny system bez reinstalki też jest ok, w końcu miliony korzystają i żyją, nawet miliardy.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-20 15:58

#29 djdenismusic

No bo to nie są czasy, gdzie system instalowało się z konsoli, tylko masz kreatorek, który prowadzi ciebie krok po kroczku za rączkę. A jak nie ma dźwięku, co się niestety zdarza, to albo byle jaka karta dźwiękowa na usb co działa w 99,9% przypadków, albo be my ai. Choć rzeczywiście ta ostatnia opcja może być problematyczna dla kogoś, kto nigdy nie instalował windowsa.

2026-01-20 21:35

#30 pates

Kupcie sobie Unitek Y 247A USB. Małe, tanie, zewnętrzne. Przyda się w nie jednej sytuacji, drogie nie jest, a na prawdę. Czy to do instalacji, czy jak dźwięk zabierze, czy jako osobne źródło dźwięku. Nie poraża mocą, ale jest dobre, a w swoich pieniądzach, świetne.

2026-01-21 12:03

#31 djdenismusic

Ja mam akurat jakąś kartę dostarczoną do moich głównych słuchawek viro plus usb. Też jakiś generyk. Nie miałem jeszcze sytuacji, żeby w windowsie to nie zażarło.

2026-01-21 12:12

#32 pates

Też dobre rozwiązanie.

2026-01-21 13:23

#33 daszekmdn

Ależ wy znowu farmazonicie panowie.
Obecne systemy od producenta nie są takie złe. To już nie czasy 2007-2018 gdzie ładowali wszystko włącznie z MCAfee.
Teraz producenci poszli troche po rozum do łba, i wrzucają faktycznie głównie to, co jest potrzebne czyli swoje appki do zarządzania lapkiem czy stacjonarką i nie pchają już Atware.
Auto unattend jest stabilny. Tam się nie ma co popsuć jak ktoś wie co robi i używa mózgu.
Z resztą, przy ryzykownych checkboxach są komunikaty co to zrobi i że lepiej nie grzebać jak nie wiesz co to jest. MS daje sam opcję Autounattend więc są przemyślane.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2026-01-21 13:56

#34 daszekmdn

Z Patesem i denisem NT kart dźwiękowych się zgadzam.
Na Viro plus i Uniteku zrobiłem swego czasu różnym sporo różnych systemów i nie miałem nigdy sytuacji, żeby to nie zadziałało.

Edited 2026-01-21 13:57

#35 Numernabis

Nadal są to sytuacje proste dla tych, którzy mają jakieś pojęcie o komputerze, o systemie.
To tak jak umiący jeździć na rowerze mówi temu, który nigdy nie jeździł, że przecież to prosta sprawa, siadasz na siodełku, kręcisz pedałami i jedziesz, nic trudnego, albo jazda na łyżwach, wchodzisz na lodowisko i się odpychasz i ot cała filozofia i życzę powodzenia temu, który pierwszy raz siada na rower czy wchodzi na lodowisko z łyżwai.
Albo pływanie, wchodzisz do wody i woda cię unosi sama, tylko machać rękami i nogami, nic trudnego.
Można wiele takich przykładów tworzyć.

2026-01-21 15:49

#36 daszekmdn

Ja wiem, że nie każdy jest omnibusem ale skoro mówimy tu o wszystkich opcjach i dyskutujemy bardziej technicznie, to piszę jak jest.
Obecnie instalator jest tak prosty, że w zasadzie jedyne, co user musi zrobić świadomie, to wybór dysku twardego na którym chce postawić system.

2026-01-21 16:03

#37 Numernabis

Sam instalator tak, ale trzeba jeszcze umieć zabootować, to raz, a dwa jak tu już wspomniane było bywa, że brak sterowników karty dźwiękowej i trudo wymagać od kogoś mało ogarniętego, że będzie miał zewnętrzną kartę.
Dyskusja powstała po podaniu przeze mnie instrukcji, która według Waszych opini jest zbędna, bo jak piszecie lepiej postawić system na nowo, ale tak jak tutaj uż było powiedziane aktualnie predefiniowane systemy nie są już tak napompowane, a niejednokrotnie są bardzo dobrze zoptymalizowane.

2026-01-21 17:19

#38 djdenismusic

@daszek Osobiście miałem problem ze zmiennymi środowiskowymi w systemie, stawianym przez autounattend. Nie zaznaczałem tam raczej niczego szkodliwego. A chociażby taki pinokio nie chciał się normalnie na tym zainstalować.

2026-01-21 19:01

#39 daszekmdn

Stawiałem przez Auto unattend kilka systemów i 0 problemów. Może zaznaczyłeś coś, czego nie powinieneś, albo co innego się wysypało po drodze.

2026-01-21 20:30

#40 Adasadula

Na głównym kompie mam system stawiany XML-em. Działa wszystko, pinokio, wszelkie EjJaje etc, a z tego co pamiętam to tobie na HP nie chce działać kłamczuch pomimo systemu stawianego na czysto ;).

-- (djdenismusic):
@daszek Osobiście miałem problem ze zmiennymi środowiskowymi w systemie, stawianym przez autounattend. Nie zaznaczałem tam raczej niczego szkodliwego. A chociażby taki pinokio nie chciał się normalnie na tym zainstalować.

--

2026-01-21 23:06