EltenLink

#621 MarOlk

Taki tamtejszy Łowicz, tylko droższy hehe

2026-03-02 16:48

#622 Numernabis

No nie, zdecydowanie lepszy od Łowicza, były sosy słodko kwaśnie, pikantne i do tego ten ryż, on był żółtawy i miał inny smak niż ten biały ryż, rewelacja. Te sosy, do tego kurczaczek na kawałki na patelnię, przyprawa, potem dodajemy ten sos, tam były pendy (qrwa nie wiem czy tak się pize) bambusa i inne takie, ten ugotowany ryż i to razem - normalnie palce lizać.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-02 17:38

#623 mustafa

Skoro pracujesz w spółdzielni to oznacza to, że zdolność do pracy masz, więc rekompensata się nie należy xd

Rozwala mnie ta logika, renty jak najbardziej, ale jak ktoś ogarnia lepiej ode mnie to zabrać mu bo na pewno kradnie. Ciekawe jakby było, jakby rent nie było. Ilu nagle zaczęłoby pracować, bo skoro są osoby które potencjalnie zarabiają 11k i im się powinno zabrać, bo rekompensata nie potrzebna, to oznacza też to, że Ci, którzy nie zarabiają powinni postarać się bardziej, bo skoro jeden może to inny też, czyż nie?

-- (Numernabis):
Tak Zuzler, ale rentę zawieszają nie na stałe, ale na czas przekraczania zarobków, tracisz pracę za 11 tysiaków i renta wraca, uważam, oczywiście moje zdanie, że progi są jak najbardziej słuszne, bo jak pisałem, skoro możesz osiągać zarobki wyższe niż niejeden zdrowy to znaczy, że nie jesteś tak ograniczony i rekompensata się nie należy. Oczywiście każdy ma rpawo do własnego zdania i ci którzy takie progi osiągają mogą być niezadowoleni, ale to też ich wybór, chce zarabiać więcej to sorry, zawieszają rentę, ja się chęteni bym zamienił z takim co to osiąga 11 brutto, oddam moją rentę i przychody z pracy w spółdzielni w zamian za dochody w wysokości ponad 11 tysiaków brutto. I nie, nie piszę tego dlatego, że nie osiągam tych progów, tak myślę.
Mam znajomego, zresztą teraz jestem jego wrogiem, gadał inaczej, teraz zabierają mu część renty bo przekracza ten pierwszy półap i teraz rząd to złodzieje, bo zabierają mu część renty i łaci wyższe podatki, zawsze może wrócić na produkcję, renty mu nie zabiorą i będzie płacił niższy podatek :)

--

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-03-02 20:07

#624 Numernabis

A ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem?
cytat:
renta jest rekompensatą za utraconą zdolność do zarabiania w pełnym zakresie.
A nie rekompensatą za brak możliwości pracy.
Tak żeby było ci prościej to nzacytuję najistotniejszą część:

zarabiania w pełnym zakresie.
A skoro ktoś zarabia 11 klocków to raczej trudno mówić o zarobku w niepełnym zakresie patrząc na to jakie zarobki ma większość zdrowych.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-02 20:45

#625 mustafa

Ale mnie nie obchodzi ile zarabia ktoś inny. Co to w ogóle za wyznacznik. Jeżeli najniższa krajowa to 3700 to oznacza to, że za tyle da się przeżyć? Bo większość zdrowych daje radę? No nie. Dlatego ironizuję, że skoro jeden może zarobić 11k, to inny też może, bo czemu nie. Choć mimo wszystko jest to bardziej trafny wskaźnik, bo koszt życia każdy ma inny, choćby na wielkość miasta i leki, a możliwości sprowadzają się do motywacji. Więc nie zgadzam się z tobą, bo inną wartość ma 11k w Pcimiu, a inną w Krakowie. Są niepełnosprawni, którzy 2k wydadzą na leki, a są tacy co na balety. Jeżeli już dajemy renty, to bez kar, za zaradność, bo te osoby też zazwyczaj wydają dużo więcej energii na zdobycie wykształcenia i potem na pracę. To też jest koszt. Albo dajemy po równo, albo zabieramy wszystkim.
Ps. Z czytaniem ze zrozumieniem to problem masz ty, bo pełny zakres nie jest odnośnikiem do pełnosprawnych, tylko do pełni możliwości konkretnej niepełnosprawnej osoby. Jeżeli osoba niepełnosprawna zarabia 11k, to oznacza tyle, że gdyby widziała pewnie zarabiałaby 111k. I to tutaj nie ma pełni jej możliwości.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-03-02 21:00

#626 Numernabis

To nie jest mój wymysł i w trakcie rozmów takie argumenty właśnie padają, ja się z nimi zgadzam, takie jest moje zdanie w myśl tego co mówi to co przytoczyłem, bo skoro jesteś na tyle zaradny to oznacza, że twoja niepełnosprawność nie jest na tyle poważna, an tyle ograniczająca aby płacić rekompensatę za brak możliwości wyższych zarobków.
Tak to rozumiem i stąd takie, a nie inne moje zdanie.
Nie ma co się rzucać, bo każdy ma prawo do własnego zdania, jest wiele niesprawiedliwości, ta uważam, że akurat jest z tych najmniejszych.

Edited 2026-03-02 21:27

#627 daszekmdn

Ryż to ja tylko lubię preparowany. W zupach czy w daniach nie lubię.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2026-03-03 08:44

#628 Puszkin

Jak się ryż dobrze przyprawi, a do tego zmiesza z sosiwem i mięsem to jest całkiem dobry. Ja za ryżem nie przepadam, ale czasem zjem.

2026-03-03 09:40

#629 DJGraco

To ja należę do tych ryżolubnych jak już wywołujecie do tablycy.
Najbardziej to lubię basmati, bo ma taki swój niepowtarzalny smak, no i w zasadzie lubię go w każdej postaci. W zupie to najbardziej pomidorowej, ale z makaronem też lubię.

2026-03-03 09:47

#630 mustafa

Ale zdajecie sobie sprawę, że ryż ryżowi nie równy. Kubcie sobie kiedyś jaśminowy royal tiger i gwarantuje wam, że żadne przyprawy nie będą potrzebne.

2026-03-03 09:48

#631 MarOlk

Albo czarny ryż. Pyszota

2026-03-03 10:06

#632 mustafa

Pyszota, ale farbuje podobno na fioletowo, więc trzeba ostrożnie.

2026-03-03 10:07

#633 MarOlk

Jest właśnie taki fioletowy podobno, ale czy farbuje to nie słyszałem. W każdym razie jeden z najsmaczniejszych według mnie.

2026-03-03 10:09

#634 mustafa

No i dla tego swoje kosztuje.

2026-03-03 10:11

#635 EugeniuszPompiusz

Hyde park hyde parkiem, ale ostrożniej poprosze z tymi stricte politycznymi dyskusjami; nie każcie mi "na taczkach", jak to gdzieś tutaj napisano, wywozić waszych cennych minut klepania w klawiaturę.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2026-03-03 12:37

#636 daszekmdn

A może by wzorem audio games zrobić taki hyde parkowy wątek w stylu Monthly chat? Tam działa to tak, że co miesiąc jest nowy wątek tego typu, w który moderacja ingeruje jakby mniej i offtopic jest jakby jego domyślną formą, gdzie każdy kto chce gada o czym chce i tematy się mocno przenikają i wynikają z poprzednich. . Może by zażarło?

2026-03-03 18:23

#637 Zuzler

Bo ja wiem... W gruncie rzeczy obie księgi mają taki klimat, ale można spróbować i z czymś takim. Mogę stworzyć, jeśli jeszcze znajdą się chętni.

2026-03-03 18:31

#638 daszekmdn

Tyle, że księgi są bardziej od zażaleń i pochwał i jednak aż takiego offtopu nie można jak wskazuje poprzedni post a ludzie chyba by chcieli tak se gadać o wszystkim ;)

2026-03-03 18:36

#639 djsenter

Księgi są ostatnim miejscem, w którym chcę czytać o tym, co ludzie sądzą o polityce, na którą nie mają wpływu.

Senter San
2026-03-03 19:05

#640 Zuzler

Tak szczerze to dla mnie w ogóle cały Elten jest ostatnim miejscem, w którym chętnie poczytam o polityce, bo mało kto potrafi się wypowiadać tak, żeby nie obrażać innych.

2026-03-03 19:09