EltenLink

#601 guliwer

Miejmy nadzieję że żaden oderwany od rzeczywistości .. i jego zwolennicy nie będą większością.

2026-03-01 10:40

#602 mustafa

Ja się pytałem, gdzie są granice tolerancji.
Umiesz odpowiedzieć na to pytanie?

-- (Numernabis):
Ze skrajności w skrajność. Molestując maych chłopców robisz im krzywdę, homoseksualiści nie robią sobie wzajemnie, zanimznowu napiszesz coś tag głupiego to dwa razy pomyśl. krzywdy

--

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-03-01 12:50

#603 Numernabis

Jak widzę nadal nie rozumiesz?
W ogóle takie pytanie nie powinno paść, nie w tym kontekście, jak w ogóle można porównywać pedofilię z homoseksualizmem.
Ale skoro pytasz to odpowiem.
W przypadkupedofilinie można mówić w ogóle o tolerancji, to jest zbrodnia, to jest gwałt na dzieciach, a homoseksualizm nie jest zbrodnią, nikt nikogo nie krzywdzi, poza tymi właśnie nietolerancyjnyi, którym to przeszkadza, bo im się wydaje, że są lepsi i ch boli odmienność.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-01 13:22

#604 mustafa

Arabusy mówią odwrotnie.
Widzisz, że to kwestja kultury w jakiej zostałeś wychowany.
30 lat jeszcze sprowadzania imigrantów i narracja nawet w głównym ścieku informacyjnym może się zmienić, a zdroworozsądkowi zawsze będą zakrzykiwani, brakiem tolerancji.
Bardzo mi przykro, ale to ty więcej nierozumiesz niż ja.
Dawniej ludzie nie mieli wątpliwości. A teraz kłucą się i obrażają, bo jak możesz mnie nie akceptować.
Zacznie się wojna to ustawienia fabryczne wrócą. A kotłuje się na tym świecie ostatnio. I ciekawe kto w tedy będzie mówił o tolerancji.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-03-01 13:30

#605 Zuzler

Odpowiadam Mustafie: nie, zdecydowanie lepiej jest umieć się dogadać z innymi, zwłaszcza mając realny wpływ na życie tysięcy albo i milionów ludzi, ale i tak, również odrobiny wazeliniarstwa wymaga dyplomacja, choćby w myśl zasady, że łatwiej dogadać się z kimś, kogo doceniasz, a przynajmniej mu to okazujesz.

2026-03-01 14:19

#606 Numernabis

Dopóki mieszkam w Polsce, a nie w krajach arabskich będę żył jak Polak, a nie jak Arab i sądzę, że rozmowa tutaj w tym temacie dotyczy również praw i zasad panujących i obowiązujących w Polsce, gdzie pedofilia jest przestęstwem, a homoseksualizm nie więc raczej, a może nie raczej, a na pewno nie można mówić o jakiejkolwiek tolerancji dla pedofili, można jednak rozmawiać o tolerancji dla homoseksualizmu, bo to nie przestępstwo, a jedynie odmienność.
Dodam jeszcze, że jest bardzo niewielka granica pomiędzy patriotyzmem, a faszyzmem.

-- (mustafa):
Arabusy mówią odwrotnie.
Widzisz, że to kwestja kultury w jakiej zostałeś wychowany.
30 lat jeszcze sprowadzania imigrantów i narracja nawet w głównym ścieku informacyjnym może się zmienić, a zdroworozsądkowi zawsze będą zakrzykiwani, brakiem tolerancji.
Bardzo mi przykro, ale to ty więcej nierozumiesz niż ja.
Dawniej ludzie nie mieli wątpliwości. A teraz kłucą się i obrażają, bo jak możesz mnie nie akceptować.
Zacznie się wojna to ustawienia fabryczne wrócą. A kotłuje się na tym świecie ostatnio. I ciekawe kto w tedy będzie mówił o tolerancji.

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2026-03-01 18:01

#607 Pitef

Gotów byłbym zrezygnować z tych 2500 PLN. Niechby tylko władze podchodziły do sprawy tak, jak na logikę powinni. Masz sobie gościu rętę, to nie możesz zarobić więcej niż. Powinno to być zniesione jak najprędzej.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2026-03-01 22:41

#608 Puszkin

Z każdym zjedzonym curry doceniam je coraz bardziej. Mniaaaam.

2026-03-01 23:44

#609 djsenter

@Puszkin swój człowiek, dobre curry nie jest złe.

Senter San
2026-03-02 00:12

#610 djdenismusic

Nooo. Curry dobra sprawa. Ehh. Tylko ten ryż... Ja niestety wszystko co chińskopodobne uwielbiam z makaronem.

2026-03-02 00:19

#611 Zuzler

Curry jest cudowne. <3

2026-03-02 02:19

#612 skrzypenka

A ja uważam, że powinniśmy zarabiać tyle, ile chcemy i mieć rente na stałe, bo nam jest trudniej znaleźć prace, a to że jesteśmy niepełnosprawni, to nie jest nasza wina.

-- (Pitef):
Gotów byłbym zrezygnować z tych 2500 PLN. Niechby tylko władze podchodziły do sprawy tak, jak na logikę powinni. Masz sobie gościu rętę, to nie możesz zarobić więcej niż. Powinno to być zniesione jak najprędzej.

--

Große Operndiva?
Edited 2026-03-02 05:45

#613 daszekmdn

Ja też Chińskie wolę z makaronem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-03-02 06:26

#614 Numernabis

Polski ustawodawca precyzuje, że nie chodzi tylko o sam stan zdrowia, ale o to, jak ten stan wpływa na realną możliwość zarobkowania.

Art. 12 ust. 1, 2 oraz 3 Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych mówi, że renta jest rekompensatą za utraconą zdolność do zarabiania w pełnym zakresie.

Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
Art. 12.
1.
Niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.
2.
Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy.
3.
Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Cytat z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego:
"Renta z tytułu niezdolności do pracy nie jest świadczeniem o charakterze socjalnym, lecz rekompensatą za utraconą zdolność do zarobkowania."

„renta ma stanowić rekompensatę za utracone zarobki”) jest fundamentem polskiego prawa rentowego. Najczęściej cytuje się je w oparciu o wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 czerwca 1999 r., sygn. akt II UKN 675/98 oraz późniejsze (np. z 2012 czy 2015 roku).
Dlaczego nie ma tego wprost w ustawie?
Ustawa (Art. 12) mówi tylko o „utracie zdolności do pracy”. Sąd Najwyższy musiał to doprecyzować, żeby wyjaśnić, że renta nie jest przyznawana za „samą chorobę”, ale właśnie za ekonomiczny skutek tej choroby – czyli za to, że nie możemy zarobić tyle, ile byśmy mogli., będąc zdrowym.

Teraz progAktualne progi:
do 70% śerdniej krajowej:
6 438,50 zł brutto
4 700 zł netto
Brak wpływu na rentę.
2 Próg
powyżej 130%
11 957,20 zł brutto
8 500 zł netto zus zabiera całą rentę.

w przypadku renty z tytułu nniezdolności do pracy jest jeszcze próg pomiędzy:
Jeśli zarabiamy powyżej 6 438,50 zł brutto, ale mniej niż 11 957,20 zł brutto, ZUS nie zabiera całej renty. Pomniejsza ją o kwotę przekroczenia,

I dlatego ja jestem za utrzymaniem progów.
Owszem, to nie nasza wina, że jesteśmy chorzy, ale jeśli jako osoba niepełnosprawna mimo naszej niepełnosprawności uzyskujemy dochody jak zdrowa osoba na poziomie 11 957,20 zł brutto czyli około 8 500 zł netto to znaczy, że nie jesteśmy tak ograniczeni więc jak się ma do tego orzeczenie Sądu Najwyższego:
"Renta z tytułu niezdolności do pracy nie jest świadczeniem o charakterze socjalnym, lecz rekompensatą za utraconą zdolność do zarobkowania."

Nie mamy utraconej zdolności skoro zarabiamy tak dużo, tylko się cieszyć, zawieszona renta i wyrabiamy konkretną emeryturę.
Niejeden zdrowy chciałby tyle zarabiać.

2026-03-02 10:00

#615 Zuzler

Z drugiej strony, weź strać tę pracę za 11000, ciekawe jak szybko znajdziesz kolejną z podobnymi zarobkami. Czy zdolność do pracy nie jest mierzalna również w tym, jak łatwo/trudno pracę znaleźć?

2026-03-02 11:10

#616 Numernabis

Tak Zuzler, ale rentę zawieszają nie na stałe, ale na czas przekraczania zarobków, tracisz pracę za 11 tysiaków i renta wraca, uważam, oczywiście moje zdanie, że progi są jak najbardziej słuszne, bo jak pisałem, skoro możesz osiągać zarobki wyższe niż niejeden zdrowy to znaczy, że nie jesteś tak ograniczony i rekompensata się nie należy. Oczywiście każdy ma rpawo do własnego zdania i ci którzy takie progi osiągają mogą być niezadowoleni, ale to też ich wybór, chce zarabiać więcej to sorry, zawieszają rentę, ja się chęteni bym zamienił z takim co to osiąga 11 brutto, oddam moją rentę i przychody z pracy w spółdzielni w zamian za dochody w wysokości ponad 11 tysiaków brutto. I nie, nie piszę tego dlatego, że nie osiągam tych progów, tak myślę.
Mam znajomego, zresztą teraz jestem jego wrogiem, gadał inaczej, teraz zabierają mu część renty bo przekracza ten pierwszy półap i teraz rząd to złodzieje, bo zabierają mu część renty i łaci wyższe podatki, zawsze może wrócić na produkcję, renty mu nie zabiorą i będzie płacił niższy podatek :)

2026-03-02 11:43

#617 djsenter

Można też zjeść z chlebkiem naan, który można dostać w różnych, ciekawych wariantach.

-- (djdenismusic):
Nooo. Curry dobra sprawa. Ehh. Tylko ten ryż... Ja niestety wszystko co chińskopodobne uwielbiam z makaronem.

-

Senter San
2026-03-02 12:57

#618 djdenismusic

Dla mnie akurat ten chlebek jest zbyt zapychający. Ale faktycznie. To lepsze od ryżu ;)

2026-03-02 13:36

#619 Numernabis

Ja osobiście nie przepadam za ryżem, no chyba, że ten żółty Uncle Bens, kiedyś w sklepach można było kupić, ale chińszczyzna z ryżem jak najbardziej, oczywiście do tego ten ich sosik. Uwielbiam GongBao i nie wyobrażam sobie tego z makaronem :), choć uwielbiam makarony, uwielbiam włoską kuchnię.

Edited 2026-03-02 13:46

#620 djdenismusic

O Jezu. Uncle bens. Pamiętam, że reklamowali to jakoś w latach 90-tych, ale za dzieciaka nieskojarzyłem, czym ten cały wujo się zajmował.

2026-03-02 14:28