Tematy zakazane na Eltenie w grupach rekomendowanych.

ZBanowano mnie niesłusznie w świetle tego, gdy kary za popełnione przestępstwo się daruje

Started by magmar 252 posts last post 7 days ago Page 7 of 13

Nie mogę CI wrzucić prywatnie corpusu Delicti, bo mnie zbanowano, ale jak napisał pewien klasyk rękopisy nie płoną.
-- (Kat):
Pozostaje jeszcze kwestia tego, na ile jest powszechna wiedza odnośnie do przemocowych praktyk rzeczonego moderatora.

--
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Dlatego chcę stąd uciekać.
Jest mi nie po drodze z takimi praktykami.
Jeśli ludziom się to podoba - ich czas, ich życie.
Włamanie i potwierdzona przemoc to chyba wystarczająco dużo, żeby spakować manatki.
Tu nie chodzi o dramy czy animozje, niech sobie żyją, ale beze mnie.
No to się pakuj, Magmar.
Chcę zarchiwizować wiadomości i blogowe treści i usunąć wiadomości zostawiając kopię na dysku.
Naprawdę nie chcę hejtować, ale z drugiej strony co mam zrobić żeby skontaktować się z Fundacją, gdy telefony i maile milczą.
Mogę poprosić UOKIK o pomoc, a ostatnio naprawdę sporo się nazbierało, i gdyby tak góra powęszyła do sporego G by się dokopała.
Chcę to zamknąć bez procesów, choć wiem, że oni na tym stracą bardziej bo zależy im na wizerunku dokładnie tak samo jak rzeczonemu.
Mimo wszystko chcę zacząć polubownie, ale naprawdę mam dość, w czwartek przelała się moja czara goryczy.

-- (Adasadula):
Ok, no to tak:
włamanie, tutaj chyba napisałem już swoje zdanie, ale jedno słowo określa zachowanie fundacji, żałosne, i w tym temacie mam to samo zdanie co przy blogu gabi. Użytkownicy zostali odbanowani dlaczego? Dla tego że ktoś chciał iść z tym do sądu a fundacji że tak powiem już się trochę paliła dupa, a więc musieli się jakoś ratować.
Administracji i Moderacji zdarzało się używać obraźliwych epitetów i nic, podczas gdy innych się za to banuje, tutaj się nijak odniosę bo mało wiem, kojazy mi się taka sprawa ale to akorat ichniejsza sprawa, chociaz jeśli ktoś że tak powim z góry przyczepił by się do niektórych treści prezętowanych tutaj, tesz mieli by lekko przerypane.
Ostatnia sprawa cd bileckiego, tesz powiedziałem coś na ten temat w ostatnim poście
Podsumuję, bo idę od kompa. Nie krystalizuję fundacji bo jak powiedziałem, święci nie są, ale duża część wymienionych przez Cię rzeczy to sprawa członków portalu i jakiejś takiej dziwnej mentalności tutejszego użyszkodnictwa. Przydzielanie ról osobom które nijak na nie nie zasługują to trochę inna sprawa do której można by się szerzej odnieść, ale to raczj na trochę więkrzy post :D. Miłego wieczoru, a tym czasem idę na grilla :P.

--

#123 4 likes

Nie wiem co on tam pisał, ale jeśli coś pisał o klapsach to nie można go nazywać przemocowcem bo zaraz dojdziemy do wniosku, że liczy się tylko dobrostan, dlatego dziecka nie można oceniać, wychowywać, itd. Co do klapsów, czasem matka czy ojciec je stosują w sytuacjach granicznych i nie chodzi tu o bicie dziecka, ale o wzmocnienie komunikatu. Jeśli mama z dzieckiem idą ulicą a dziecko wielokrotnie wywyra się matce i jej nie słucha mimo tłumaczeń, to dla jego dobra lepiej jak dostanie klapsa niż ma wpaść pod samochód. Czasem dziecko bardzo źle się zachowuje w stosunku do rówieśników i też żadne tłumaczenia nie pomagają a klaps okazuje się jedynym zrozumiałym komunikatem. Podkreślam klaps a nie bicie dziecka. Dziś przemocą jest wszystko. Są tacy idioci aktywiści w różnych fundacjach którzy twierdzą, że złapanie niewidomego za rękę bez jego zgody to przemoc i molestowanie, hahahaha.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

Nie, Sławku, to grubsza akcja.
On sam nazywa swoje zachowania przemocowymi, bo to nie jeden raz.

Z nagrania, które krążyło w sieci wynikało, że jest świadom tego co robi, ale nie potrafi zapanować nad sobą.
Wyślij mi jakiś kontakt do siebie poza Eltenem, maila czy coś.

Mówisz próba negatywienia Fundacji.
Szanowny Pan Prezes kolejny raz umywa rączki:
Rozwój ELtena, ale jeśli ktoś ma problem ze znalezieniem przeklejam.

Drodzy Eltenowicze,
Miałem nadzieję, że nie będziemy musieli rozdmuchiwać tej sprawy, ale ponieważ spływają do mnie od was pytania, jestem zmuszony skomentować zaistniałą sytuację.

Słowem wstępu, nuno69 na swoim blogu opublikował nagranie prywatnej rozmowy, w której jeden z moderatorów przyznaje się do niepanowania nad sobą wobec dzieci. Wokół tego zbudowana została otoczka przemocowca znęcającego się nad rodziną.
Chciałbym odpowiedzieć na kilka powtarzających się pytań i, mam nadzieję, zamknąć sprawę.

1. Dlaczego usunęliśmy ten wpis?
Nie usunęliśmy tego wpisu, zrobił to nuno. Nawet nie zdążyliśmy przedyskutować tego tematu w swoim gronie.

2. Jakie wyciągniemy konsekwencje?
Żadne.
Przede wszystkim pozostawiam otwarte pytanie o cel przyświecający tej publikacji. Jeśli chodzi rzeczywiście o dobro dzieci, dlaczego taka treść jest publikowana na Eltenie, a nie przekazywana odpowiednim organom? Dla mnie wygląda to jednoznacznie na próbę dyskredytacji.
Po drugie mieliśmy do czynienia z opublikowaniem nagrania prywatnej rozmowy, która została przeprowadzona w trakcie przebywania w gościnie u wspominanego moderatora. Znów, nie umiem pojąć jakim cudem znalazła się ona na prywatnym blogu. Myślę, że wszyscy się zgodzimy że mamy tu do czynienia z przekroczeniem pewnej czerwonej linii.
Z tej rozmowy nie wynikało nic jednoznacznie, tym bardziej, że nuno nie pokazał jej całości. Dla mnie jako osoby zupełnie z zewnątrz tak naprawdę nie mówi ona zbyt wiele.
Powtórzę raz jeszcze, żeby sprawa była jasna. Jeśli wiem, że gdzieś dzieje się przemoc, zgłaszam to w odpowiednie miejsce. Jeśli przysłowiowo wchodzę na rynek i zaczynam o tym opowiadać napotkanym ludziom, chyba jest oczywiste, że jedynym moim celem jest zrobienie szumu.

3. Ale jednoznacznie da się wysnuć tezę, że człowiek robi źle i się do tego przyznaje, czy nie jest to argument by zadziałać?
Do bycia moderatorem nie wymagamy zaświadczenia o byciu dobrym obywatelem ani terminarza spowiedzi.
Dla mnie tak naprawdę nagranie nie rozstrzyga niczego jednoznacznie, jest opublikowane nielegalnie i z chęcią wyrządzenia szkody.
Że tak spytam, czy Elten powinien teraz zmienić się w salę sądową? Mamy wzywać świadków? Bo tak naprawdę to byłoby niezbędne do zrozumienia całej sytuacji.
A czy potem powinniśmy zrobić podobne tablice ogłoszeń o każdym moderatorze? Drogi użytkowniku, zgłoś wszystkie plotki żebyśmy sprawdzili czy aby na pewno ta osoba ma czyste ręce?
Myślę, że jasno widać do jakiego absurdu dochodzimy.
Jeśli jest jednoznaczne, że moderator dopuścił się winy, jak w przypadku Zvonimira, jeśli ludzie uważają, że z tego powodu nie zasługuje na pełnienie swojej funkcji, to jedno.
Ale przyczyną działania nie może być ewidentna próba oczernienia drugiego człowieka.

Mam nadzieję, że udało mi się rozstrzygnąć wszystkie wątpliwości i wyrażam szczerą nadzieję, że sprawa jest na tym etapie jasna.

Załączam pozdrowienia,
Dawid Pieper
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
21.07.2024 09:48
1/1
-- (Adasadula):
Ok, jak by całkowicie rozumiem, i z postem miśka całkowicie się zgadzam, to nie obrazając cię, magmar, to znowu wygląda jak gównoburza i próba negatywienia fundacji, pomijając to że święci nie są bo ostatnia sprawa z blogiem Gabi była poprostu żałosna, to o Bileckim w sumie nikt z zewnątrz nie miał prawa wiedzieć, bo tak na prawdę nic na to nie wskazywało.

a @martinus, kolejna próba zaruchania online przez zgadzanie się z postami co głupszej damskiej części eltena, lepiej pisz takie rzeczy do wybranek na priv, bo kiedyś poleci na twoją osobę pozew o [Nieumyślne spowodowanie śmierci] przez zadławienie się żywnością ze śmiechu :P

--

Zgodzę się w pełni z treścią cytowanego wpisu. Nie tylko powinniście wzywać świadków, ale piętnować takie zachowania. No hyba, żee wspomniany tu wpis, to rzeczywiście próba oczerniania drugiego człowieka.
May the force be with you!

To nie jest próba oczerniaina człowieka.

No to jeśli to nie jest pruba oczerniania kogo kolwiek, to takie osoby powinno się z moderacji wykluczyć, a przynajmniej ja bym tak postąpił.

Pan Prezes jest innego zdania, dlatego chcę stąd uciekać.

Rozumiem, i bardzo na to liczę, że za twoim przykładem pujdą inni, i sprawdzi się to, co napisał piedzberg. Zostaną sami ze swoimi drukarkami 3d.

Tak jak powiedziałam, drukarki 3D to dobra inicjatywa, ja to rozróżniam.
Ale nie zgadzam się, by osoby, którym udowodniono takie przestępstwa powołane przez Fundację decydowały o losach użytkowników, banowały ich etc.
Dlatego chcę stąd wyjść, może to innym pasuje mi nie.

też czegoś takiego nie popieram.

#133 2 likes

Co Nunowi mogę zarzucić to mogę, ale jestem ostatnią osobą, która by go oskarżyła o mówienie nieprawdy i oczernianie kogoś. Szkoda, że się tu nie wypowie jak to było.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Myślałem, że w nagraniu będzie faktyczna przemoc pokazana, a nie tylko jego pierdolamento. W każdym razie przeraża mnie jak to on opowiada ze stoickim spokojem. Jakby to po nim spływało totalnie.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Tylko ujawnianie tego nagrania na eltenie niczego nie wnosi. Jeśli nuno ma więcej danych na temat sytuacji domowej Tomka, powinien nawet anonimowo zgłosić tę sprawę odpowiednim służbom. Pocieszające w nagraniu jest to, że Tomek ma świadomość co się z nim dzieje.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

a co zostało w ogóle powiedziane w nagraniu?

Można to powtórnie publikować publicznie?

Generalnie to, że Tomecki przyznaje się, że stosuje przemoc, że to co robi nie jest ok, że nie potrafi powstrzymać nerwów.
Kto potrafi fachowo wyciągnąć transkrypt z nagrania?

Jeśli możesz, priv

-- (magmar):
Można to powtórnie publikować publicznie?

--

Żeby nikt się nie przyczepił kto ciekaw niech wyśle mi w wiadomości prywatnej maila.