Powiem tak, jeśli chodzi o laski, to właśnie po feriach wprowadziliśmy się do nowego internatu. No i może być, wiadomo, są pewne niedociągnięcia, ale na pewno w grupach atmosfera bardziej domowa niż w tym starym internacie. Ogólnie jak się wchodzi do internatu, to zupełnie jest inna atmosfera niż w tym starym internacie. No i na przykład mamy w grupach kuchnię. W kuchni jemy śniadania i kolacje. Śniadania i kolacje musimy sobie przynosić z internatu dziewcząt. Trzeba przejść wtedy przez łącznik do internatu dziewcząt. A obiady jemy na stołówce. W internacie dziewcząt. Pokoje w tym nowym internacie są dwuosobowe, trzyosobowe i czteroosobowe. Pokoje czteroosobowe oraz trzyosobowe mają łazienkę w pokoju. Natomiast osoby, które mają dwuosobowe pokoje, mają łazienkę na korytarzu. odniosę się teraz do orientacji przestrzennej to u nas orientacja trwa 3,5 godziny lub 2,5 godziny to zależy na jakim jesteśmy etapie bo jeżeli jest ktoś z pierwszej klasy podstawówki to on będzie mieć po półtorej godziny albo jeszcze mniej, to zależy. Na przykład po dwa razy w tygodniu, po 45 minut dajmy na to. Ale gdy już zdobędziemy umiejętności poruszania się po ośrodku i będziemy mogli sami się poruszać, to wówczas dochodzą nam zajęcia wyjazdowe, czyli Raz w tygodniu właśnie mamy po 3,5 godziny zajęcia wyjazdowe. Podam na swoim przykładzie. Ja w tamtym roku miałem 2,5 godziny zajęć. Byłem w ósmej klasie podstawówki, teraz jestem w pierwszej klasie szkoły średniej i mam 3,5 godziny. Już nie wspomnę o tym, że w tym roku był problem z orientacją w takim sensie, że chodzi o szkołę muzyczną, bo nie miałbym kiedy mieć orientacji przez szkołę muzyczną, dyrektorka tej szkoły muzycznej nic sobie z tego nie robiła, bo oczywiście dla niej jest ważniejsza szkoła muzyczna. No ale w końcu jakoś się udało, żebym miał tą orientację w tym roku. No i... Ogólnie to na przykład na tej orientacji zadanie jest następujące. Trzeba dojechać autobusem na przystanek metrum Łociny. Później trzeba metrem pojechać na przystanek centrum i z tego przystanku dojechać na dworzec centralny a następnie zapytać się ludzi na przykład gdzie jest pociąg do łodzi w sensie na którym peronie odjeżdża pociąg do łodzi no i trzeba udać się na dany peron więc tak u nas wyglądają zajęcia z orientacji przestrzennej