EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Back to android

#141 Numernabis

Dzięki, w takim razie póki co to na pewno się nie przesiądę :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-07-10 13:54

#142 magmar

Ja mam bardzo dziwne potrzeby, nawet można by rzec bzdury, w TB Foss zmienie się szczególowość gestem w górę i w dół, wolę to robuć jednym palcem, może da się to zmienić. Jeśli będzie Wam wsię chciało to poprawić i dodać funckę ctrl c i ctrl v to to będzie cud, miód i maliny.
Ja nie uprzedzam się do nikogo, ani do CHińczyków, ani do eltena, ani do niniejszego projektu ważne jest żeby coś dobrze działało. Przy androidzie 9 w mojej xperii gdy jadę palcem w górę pisząc brajlem synteza mi nie mówi gdzie kursor podąża.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-07-10 14:35

#143 Numernabis

Czy w tej klawiaturze jest opcja zamień punkty 1 i 4 z 3 i 6, chodzi o to, aby odwrócić tą klawaiturę do góry nogami.
Chodzi o to, że trzymając telefon za krótsze boki, S8 mając w stronę brzucha pdłuższą krawędź z przyciskami podgłaśniania i ściszania punkt punkt 1 (literka a) jest w górnym lewym rogu. Jeśli użyję układu domyślnego to aby mieć punkt 1 w górynym prawym rogu musiałbym trzymać telefon dłuższą krawędzią z przyciskiem zasilania w stronę brzucha, ale wówczas zasłaniam sobie dłonią głośniczek na krótszej krawędzi bo wówczas ląduje on na dole.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-07-10 15:40

#144 nuno69

Niektórzy ludzie mają mocno ograniczone zdolności poznawcze. Może to substancje a może tylko miłość? Nie wiem. Wiem natomiast że ignorancja Polarusa nie zna granic. Tam rozumiem, że ktoś może uznać moje wypowiedzi za "cwaniackie", ale gdy już podałęm coś merytorycznego to nikt się nie odezwał. Wonder why.
Klawiatury brajlowskiej nie będzie zintegrowanej z CSR. Ludzie uzywają SBK i ABK, a wprowadzanie wewnętrznego rozwiązania mija się z celem.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-10 17:26

#145 nuno69

@DjDenisMusic nie musisz tutaj mówić o czyimś ogluszeniu lekami, bo to już jest cios poniżej pasa, serio.
P.S. Nuno nigdy nie mówił i nie pozował na świętego, ale teraz już całkiem na serio:
Ja też kiedyś napisałem programik, a dokładnie aplikacyjkę do kubarytmów na Windowsa. Nic specjalnego, plansza 20 na 20 pól i możliwość stawiania cyferek i znaków. Wydałęm to, bo podczas tworzenia wyadawała mi się to najcudowniejsza rzecz na świecie. Dopiero potem ludzie uświadomili mi, że moja aplikacja nie potrafi absolutnie nic, czego nie potrafi Excel. I mogłem się kłócić z prawdą tak jak Polarus i mówić, że Excel trzyma dane w XML a nie w JSON, i że moja aplikacja jest mniej pamięciożerna, i że jest dla niewidomych i że nie napisał jej ten spleśniały Microsoft. Zamiast tego jednak zdałem sobie sprawę, że po prostu "zjebałem". Nie pomyślałem i sklonowałem setki razy lepsze rozwiązanie.
Jeżeli puszczasz coś na świat to ludzie pytają się "po co"? Dobrym przykładem jest @Daszekmdn. Jak nie kojarzycie to w informatyce na nowościach jest parę jego dzieł. Są to programy małe, ale przez to jak deweloper się zachowuje i przez to, jak "reklamuje" te aplikacje jakoś nie widziałem hejtu na jego aplikacje, że nie przydatne, zepsute i wogóle. Sam nigdy nie miałem ciągot żeby po Daszku jechać, mimo że wiem że niektóre z jego programów można zastąpić jedną (no, góra dwiema komendami w CMD). Ciekawe dlaczego?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-10 17:43

#146 magmar

A Polarusowi chciało się zrobić polską tablicę dla klawiatury brajlowskiej.
Nawet jeśli hipotetycznie nie jest tak zdolny, to chce mu się i nie zamyka się nie mówiąc nie, bo nie. tak, nigdy nie udawałam, że jestem dobra w tym w czym nie jestem, ale przynajmniej TB i pokrewne oferują prostemu użytkownikowi takie rozwiązania na talerzu.
A jeśli jesteśmy przy ABK, powiedz mi proszę jak w androidzie 9 wpisać enter, to chętnie przejdę na tę klawiaturę.

Pamiętajcie, że tworząc programy trzeba poszukać sobie adresata.
Targetem TB są użytkownicy, szukający prostych rozwiązań, a nie, gdzieś się da. Zadałam pytanie o klawiaturęzewnętrzną i dostałam odoiwuedź gdzieś, może, ale w sumie dokładnie nie wiem, oczywiście nikogo nie obrażam, pokazuję tylko mechanizm.

-- (nuno69):
Niektórzy ludzie mają mocno ograniczone zdolności poznawcze. Może to substancje a może tylko miłość? Nie wiem. Wiem natomiast że ignorancja Polarusa nie zna granic. Tam rozumiem, że ktoś może uznać moje wypowiedzi za "cwaniackie", ale gdy już podałęm coś merytorycznego to nikt się nie odezwał. Wonder why.
Klawiatury brajlowskiej nie będzie zintegrowanej z CSR. Ludzie uzywają SBK i ABK, a wprowadzanie wewnętrznego rozwiązania mija się z celem.

--

2022-07-10 17:45

#147 nuno69

Na Andka 9 *chyba* używa się raczej SBK. Ja na brajlu na Androidzie się nie znam kompletnie, więc... nie bierz tego za pewnik.
Sprostowanie, nie zrobił tylko wkleił z NVDA, a dokładniej z Lib Louis. To jest różnica.

2022-07-10 17:49

#148 magmar

Ale może ten program jest na początku drogi, CSR też kiedyś startował i doskonale pamiętam jak się rozrósł.
Wprowadźcie porządną edycję, błagam, w androidzie tego nie ma i wtedy będziecie konkurencyjnu.
Może źle kojarzę, ale zanim TB wprowadził tablicę brajlowską dla języka polskiego , Polarus zrobił to właśnie w tej aplikacji i bardzo dobrze, bo TB poszedł po rozum do głowy. Pokażcie co potraficie Chińczycy i zróbcie zintegrowaną klawiaturę z funkcją edycji.
Jesteście zdolni, więc, cała na przód.

2022-07-10 17:50

#149 djdenismusic

@nuno69 poczytaj sobie posty, w których koleżanka zamiast dyskutować robi sobie jakieś prywatne wycieczki w moim kierunku. Widać, jak zachowują się osoby nie mające argumentó w danej dyskusji.
Poza tym to wpełni podpisuję się pod tym, co mówisz. Ludzi nie obchodzi, że coś tam zostało wywalone. Przecietny użytkownik będzie sprawdzać efektywność danego rozwiązania. A jeśli od lat używa czegoś lepszego, to bez sensu jest nagle zmieniać z powodu technicznego pierdolamento, które niczego nie wnosi do realnego korzystania.
I tak jak wspomniałem: Używałem obydwu wersji talkbacka. Najnowszej sklepowej, oraz najnowszej wtedy dostępnej wersji tb foss. Wielkiej różnicy w szybkości nie odczułem. Żałuję, że na obecny moment nie posiadam żadnego telefonu z androidem, bo chętnie nagrał bym porównanie.

2022-07-10 17:51

#150 Monia01

Ej, ale co Ty masz z tą edycją? Jak się używa ABK, to da się całkiem przyjemnie to robić

🇺🇦 🇵🇱

#151 magmar

Po proszę o informację na pewno, nie chyba, SBK ma tę wadę, że łatwo wyjść z klawiatury.

-- (nuno69):
Na Andka 9 *chyba* używa się raczej SBK. Ja na brajlu na Androidzie się nie znam kompletnie, więc... nie bierz tego za pewnik.
Sprostowanie, nie zrobił tylko wkleił z NVDA, a dokładniej z Lib Louis. To jest różnica.

--

#152 nuno69

@Magmar Ale edycja w CSR jest. Tylko ty nie chcesz/nie potrafisz z niej korzystać. Chciałem kiedyś zrobić coś prostttrzego, ale... zdrowie.

2022-07-10 17:52

#153 Monia01

Magmar, no to sobie sprawdź, jak chcesz. Używać SBK się da, i co mam Ci więcej powiedzieć? ABK też się da

🇺🇦 🇵🇱
2022-07-10 17:52

#154 magmar

Nie można używać entera z ABK na androidzie 9.
Edycja jest potrzebna do pisania, wklejania łatwego wycinania, żaden screen reader tego nie oferuje, zawsze jest jakieś ale, chyba itd.

-- (Monia01):
Ej, ale co Ty masz z tą edycją? Jak się używa ABK, to da się całkiem przyjemnie to robić

--

2022-07-10 17:53

#155 djdenismusic

Mi osobiscie wystarczyła klawiatura w talkbacku. Na telefonie robię zaawansowane operacje na tekście na tyle rzadko, że nie było dla mnie problemem ukryć na moment klawiaturę w tb za pomocą bodajrze dwóch paluszków w dół.

2022-07-10 17:54

#156 magmar

Rozmawiałam kiedyś z pewną osobą, ELtenowiczką nawiasem mówiąc, i developer ABK nie chce wprowadzić entera dla WIndowsa 9, poza tym Nuno, interesuje mnie klawiatura brajlowska.
-- (nuno69):
@Magmar Ale edycja w CSR jest. Tylko ty nie chcesz/nie potrafisz z niej korzystać. Chciałem kiedyś zrobić coś prostttrzego, ale... zdrowie.

--

2022-07-10 17:55

#157 magmar

No dobrze, Denisie, jak dołączałeś np. link do YT do wiadomości
-- (djdenismusic):
Mi osobiscie wystarczyła klawiatura w talkbacku. Na telefonie robię zaawansowane operacje na tekście na tyle rzadko, że nie było dla mnie problemem ukryć na moment klawiaturę w tb za pomocą bodajrze dwóch paluszków w dół.

--

2022-07-10 17:57

#158 magmar

Tak, Nuno, wszystko w CSr jest, tylko trzeba zrobić gdzieś, coś, jakoś nie da się zaznaczyć całego tekstu tylko trzeba po linijce.
a Talkback daje to od ręki, naprawdę są tacy, którzy nie potrzebują zagrzać wody na herbatę za pomocą telefonu tylko szukają prostych rozwiązań.
CO z tego, że CSr jest gigantycznym kombem, jak sporo funkcji jest gdzieś ukrytych, albo trzeba coś dosztukować tak jak w przypadku diakrytyków.
I nie hejtuję CSR, tylko mówię, że takie projekty, jakie wymyślił Polarus też mają swoje zastosowanie.

-- (nuno69):

--

2022-07-10 18:01

#159 djdenismusic

Moim zdaniem osobiście im więcej gestów klawiatura posiada, tym trudniej coś szybko napisać bez omyłkowego wybrania któregoś z nich. Używałem sbk, i często gęsto usuwałem cały wyraz zamiast znaku. A w abk pisząc dość szybko zdarzało mi się zmieniać język klawiatury, bądź przełączać się między tekstem a emoji. Swoją drogą, do dziś nie ogarniam tego trybu na abk. Możecie mnie zbesztać, albo poraz kolejny stwierdzić, że nie każdy powinien mieć Ios, ale tam kwestia edycji tekstu i klawiatury brajlowskiej zostały pomyślane dawno temu, i działa to chyba najlogiczniej. Z pokrętła wybieramy wyjście ekranu braillea, a gdy chcenmy coś przeedytować, wystarczy również, za pomocą pokrętła ustawić się na edycji bądź trybie wyboru tekstu. nie będę wchodził w szczegóły, bo to nie na ten wątek, ale sami widzicie, że edycja tekstu w ios to coś, co zostało wspaniale pomyślane, i nie chce być inaczej. :D

2022-07-10 18:01

#160 camila

Uraziłam? Ojj bardzo przepraszam. To żadna rzecz prywatna - wszystko co napisałam na twój temat jest dostępne publicznie -i tak jak powiedziałam i tam zaznaczyłam mówię językiem niewidomych. :D Wszystko rozumiem i nie i nikt tu nie prosi nigdzie o bezkrytyczne opinie tylko o normalną dyskusję. ;)

ENFP
Edited 2022-07-10 18:01