Nowy projekt: TalkBack-foss!
Back to android#121 magmar
A twórcy CSRa nie chcą zintegrować klawiatury, BO NIE!
Dałoby się, ale nie.
Gdybym wiedziała jak uruchomić klawiaturę w tym programie zrezygnowałabym z TB, bo rzeczywiście działa szybciej,z powodu klawiatury zrezygnowałam z CSR, bo żeby zintegrować klawiaturę zewnętrzną z diakrytykami trzeba ekstra zapłacić bawić się w jakieś pliki, czego nie muszę chcieć umieć.
Przedstawiam wyłącznie fakty.
BRAWO POLARUS.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#122 camila
@dariusz.1991 Dziękuję za głos i wskazówkę dotyczącą dalszego postępowania. ;) Z pewnością oboje dostosujemy się do twej rady.
Tak jak powiedziałam - nie chodzi o oklaski lecz o normalną dyskusję na poziomie. Wiecie jak trudno jest siedzieć nad paroma projektami i jeszcze mieć czas na cokolwiek innego? Tylko ja wiem ile radości i satysfakcji jemu sprawia jakikolwiek poprawiony mały szczegół. ;) To co się wydarzyło naprawdę jest druzgocące i wiele gorsze od "precedensu", którego rzekomo oboje dopuściliśmy się dobre chyba 2 latka temu? :D
@djdenismusic - Dobre sobie. Gdzie widzisz wywyższanie się? Ochydne cwaniactwo @nuno69 i również twoje - człowieka, który nie ma nic, dosłownie nic wspólnego z programowaniem (masz nawet problemy z HTML - żadne ad personam ino to suche fakty jak często mówisz :D), ale dlaczego nawet ja tracę czas - wracaj do grania gówna w radiu, którego nikt nie słucha albo dalej znajduj tysiąc pińćset powodów dlaczego sam nie poruszasz się po Wrocławiu lub dlaczego niewidomy nie może sam streamować na twitchu. To smutne, że ludzie nieporadni życiowo krytykują tych, którzy dostali więcej mądrości od matki natury. Mówię cały czas językiem niewidomych.
Administrator powinien bardziej wnikliwie przyglądać się sprawie hejtu użytkowników.
#123 dariusz.1991 Archived
Camila, Dokładnie. Tu jednych wolno krytykować bez konsekwencji i dewaluować Ich inicjatywy, z kolei innych nie można nawet dotknąć palcem. W jednej dyskusji przekleństwa pojawiają się regularnie, w innej za jedno słowo dostaje się ostrzeżenie. W pewnych dyskusjach nie ma co się wypowiadać, bo zacznie się wydzielanie wątku z wątku, dyskusji z innej dyskusji i wszystko za przyzwoleniem góry. Sugeruję Wam napisać na listę dyskusyjną typhlos. Tam zapisanych jest wiele osób, które nie są alfami i omegami i na pewno docenią wkład Polarusa.
#124 camila
Jesteśmy na typhlosie ale sugerowałam mniejsze środowisko na rozpromowanie tak samo jak mały jest projekt. NIe znam chyba do końca możliwości eltenowej społeczności. :D
#125 magmar
A powiesz coś o nierzeteleności twórców ELtena w jakiejś kwestii podniesie się larum, właśnie zostałąm skrytykowana, bo w wątku o motywacji napisałam dlaczego nie zapłacę za Eltena, nikogo nie wyzwałam, nie sklęłam, nie zarzuciłam niekompetencji, ale mimo wszystko sfora psów, albo kotów rzuciła się, by mnie podrapać.
Camila, czy wiesz jak w tym projekcie uruchomić klawiaturę brajlowską?
#126 Paulinux
Dżizas krajst. Ludzie, wszystkim radziłabym dać na wstrzymanie. Po obu stronach barykady, bo to już jest jakiś dramat.
#127 camila
Wejdź w ustawienia talkbacka i poszukaj stosownych opcji. Włączało się standardowo - tak jk w normalnym (potrzebny jest najnowszy plik apk wystawiony tutaj).
#128 magmar
Camila, ściągałam ten właśnie plik.
-- (Polarus):
Aktualny plik APK:
--
#129 camila
@paulinux - ja już skończyłam, bo nie zamierzam się pienić na rzeczy i ludzi, których nie zmienię - najwyżej im będzie ciężko w życiu. :D
#130 balteam
ZNowu zaczyna się robienie z igły widły. Dwie osoby chyba mocno skrytykowały Polarusa, moim skromnym zdaniem średnio sensownie, a na pewno nie mega merytorycznie.
reszta ma stosunek neutralny, albo nawet wspiera autora, także mimło by było jak by znowu ktoś zaczął pisać z sensemw w tym wątku, a nie tylko o tym jakie to środowisko złe.
No i @Magmar, twórca csr jest jeden, tak dla ścisłości, a to, że ktoś dopisze jakieś wtyczki csr, co robił np. nuno, to nie oznacza, że jest twórcą, autor jest Chińczykiem, nie wiem jakich klawiatur tam sięużywa, ale jeśli nie brajlowskich, to wtedy nie doczekamy sięnatywnej brajlowskiej w csr, zwłaszcza, że już mniej osó naciska, bo jest ABK dla dużej części zdatne do użytku.
A no i @Dariusz, wątki są teraz mniej restrykcyjnie wydzielane.
#131 magmar
Dostaję komunikat, włącz talkback by używać klawiatury brajlowskiej.
#132 camila
Tak - bo zapewne są dwie klawiatury. Musisz wyłączyć pierwszą i włączyć drugą. ;)
W ustawieniach talkbacka/klawiatura brajlowska powinno cię samo przeprowadzić przez proces konfiguracji.
#133 magmar
A która jest która?
Ostatnio zapamuętał klawiaturę TB.
#134 camila
Ta druga jest z dopiskiem Foss. W ustawieniach talkback Foss / klawwiatura brajlowska powinno cię przeprowadzić przez konfigurację.
#135 magmar
Nie mam żadnej foss.
#136 magmar
Nawet przy instalacji nie było tego dopisku.
#137 camila
Wyłączyłaś talkbacka wbudowanego w telefon i właczyłaś tego drugiego w opcjach ułatwień dostępu?
#138 magmar
Tak, teraz tak sobie wszystkoi zepsułam, że nie działa mi żadna klawiatura brajlowska.
#139 Numernabis
No dobra, postów dość sporo, czym się to różni od TalkBacka?
Jest tu ponoć klawiatura railowska? Czy Ta sama co w TalkBack?
Czy może ma więcej możliwości, bo ta w TalkBack jest mocno ograniczonea jeśli chodzi o ustawienia jak również i gesty.
No i istotna sprawa, czy to zadziała pod Androidem 9?
#140 balteam
Jest tu ta sama klawiatura brajlowska, ma polską tablicę dodaną, ale nie wiem czy normalny talkback też już nie ma tego.
Podobno wersja polarusowa działa szybciej, ale Papierek nie zauważył tego, ktośpotwierdzał, że faktycznie tak jest, może na wolniejszych telefonach to widać.
No i na razie to chyba tyle, albo mi umknęło coś.