EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Back to android

#221 papierek

Jeżeli się używa 3 wersje androida wstecz, to zawsze, prędzej czy później coś przestanie działać.
Nawet projekt polarusa jest kompatybilny do którejś wersji wstecz. Sory, tego nie ominiesz, chociażby nie wiem co.
Nie można zachować kompatybilności wstecznej do kilku wersji wstecz zwłaszcza, że nowe androidy, mówiąc językiem prostym udostępniają nowe narzędzia też dla programistów, dlatego mogą zrobić więcej. Gesty wielopalczaste są możliwe w talk backu ze względu na to, że nowszy android poprawił całe api dostępnościowe, dlatego też CSR może z tego korzystać. Pewnie podobna sprawa, jest z ABK i enterem.
-- (magmar):
Nie można używać entera z ABK na androidzie 9.
Edycja jest potrzebna do pisania, wklejania łatwego wycinania, żaden screen reader tego nie oferuje, zawsze jest jakieś ale, chyba itd.

-- (Monia01):
Ej, ale co Ty masz z tą edycją? Jak się używa ABK, to da się całkiem przyjemnie to robić

--

--

po co mi sygnatura?
2022-07-12 01:55

#222 papierek

A szczególnie dotyczy to nowych funkcji i rozwiązań. To jest ryzyko posiadania nie wspieranych urządzeń, które niejako bierzesz na klatę, bo nie masz ochoty wymieniać urządzenia, bo obecne ci się podoba. Zawsze trzeba coś wybrać.

po co mi sygnatura?
2022-07-12 01:57

#223 magmar

qWeź pod uwagę, że to Polarus opatentował polską tablicę i był tak miły, żeby udostępnić ją googlowi.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-07-12 09:48

#224 cinkciarzpl

Żadna to rewelacja udostępnianie, skoro jest się zwolennikiem opensource. Ja również swego czasu aktywnie angarzowałem się w tłumaczenie NVDA na język polski i żadnej rekompensaty emocjonalnej nie potrzebowałem. A że Google to wzięło no cóż. Opensource. Każdy może.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-07-12 12:50

#225 magmar

Nikt tu nie mówi o głaskaniu po głowie, jednak zanum google wchłonęło tablicę, program Polarusa był jedyny, który miał zintegrowaną polską tablicę.

2022-07-12 13:05

#226 nuno69

Ale Polarus jej nie! opatentował! Tylko wziął z NVDA i zmusił TB do jej wykrywania. Dobrze, wiem że się ktoś przyjebie o uproszczenie, ale mówię do użytkownika który wielokroytnie deklarował brak informatycznego obeznania.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-12 14:17

#227 magmar

Jeśli mówisz do mnie to CI odpowiem, mi jako zwykłemu userowi nie chce się w to wnikać, jeśli to taki banał zaimplementujcie to w CSR, ale Wy tego nie chcecie zrobić, bo nie.
i po co te wulgaryzmy?
Teksty o braku doświadczenia, skoro nawet i Ty jako człowiek się mylisz i to w rzeczach bardzo banalnych, powiedziałąbym nawet elementarnych.
Oczywiście błądzić jest rzeczą ludzką jak głosi łacińska sentencja mylę się i ja żeby było jasne.

-- (nuno69):
Ale Polarus jej nie! opatentował! Tylko wziął z NVDA i zmusił TB do jej wykrywania. Dobrze, wiem że się ktoś przyjebie o uproszczenie, ale mówię do użytkownika który wielokroytnie deklarował brak informatycznego obeznania.

--

2022-07-12 14:24

#228 papierek

Magmar, nie kumasz, że w csr ne ma klawiatury brajlowskiej, więc nie ma gdzie zaimplementować tablicy?

po co mi sygnatura?
2022-07-12 14:25

#229 papierek

a po drugie, nuno nie jest deweloperem csr, więc nie może sobie zaimplementować

po co mi sygnatura?
2022-07-12 14:25

#230 magmar

Sporo może w tym temacie.

2022-07-12 14:28

#231 papierek

Nie zmienia to faktu, że nim nie jest, więc nie może sobie zaimplementować, bo ma na to ochotę.

po co mi sygnatura?
2022-07-12 14:29

#232 Paulinux

Heh, więc jego ego też pewnie skomentujesz, że nie chce dodać tablicy bo nie? Znowu bym coś napisała, ale mi powiesz że piszę niewłaściwym tonem 🙄

Happy hacking
2022-07-12 14:31

#233 magmar

A co nie jest tak?
Nie chcą do dać, bo nie.
Powiedz, że jest inaczej.
A jak ktoś inny ma na to patent, to się go miesza z błotem samemu robiąc podstawowe błędy.
To są fakty nie emocje.

2022-07-12 14:34

#234 papierek

W każdym razie, nie bronię tu żadnej ze stron, tylko nie chcę, żeby ludzie mylili pojęcia. Nuno nic nie doda, bo raz, że csr nie ma klawiatury brajlowskiej, do której można tablicę by dodać, a po drugie, nie rozwija CSR, a rozwijać nie może nawet, jakby chciał, bo twórca nie udostępni mu kodu źródłowego. Może tłumaczyć, ale od strony programistycznej może tyle, co każdy szary użytkownik

po co mi sygnatura?
2022-07-12 14:35

#235 papierek

Właśnie mylisz pojęcia, bo nie nie chcą, tylko nie chce i nie nuno, tylko pan deweloper, z chin, który siłą rzeczy nie bieże udziału w dyskusji, więc zarzuty nie w tą stronę.
-- (magmar):
A co nie jest tak?
Nie chcą do dać, bo nie.
Powiedz, że jest inaczej.
A jak ktoś inny ma na to patent, to się go miesza z błotem samemu robiąc podstawowe błędy.
To są fakty nie emocje.

--

po co mi sygnatura?
2022-07-12 14:36

#236 magmar

No dobrze, hińczycy mają swoje nie, bo nie, zwolennicy owych CHińczyków mieszają z błotem tych, którym się chce w tej materii podziałać.

2022-07-12 14:37

#237 magmar

I nie mówię, że CSR jest zły, bo NIE JEST tylko w tym wypadku nie chcą widzieć zasadności zintegrowania klawiatury.
Nie mówię ani słowa o niczyim ego, nie kwestionuję niczyjej wiedzy informatycznje, doświadczenia, kompetencji itd. stwierdzam tylko suche fakty na lipiec 2022 r.

2022-07-12 14:39

#238 Paulinux

Fakty nie emocje. Wysłałam pracę do systemu, więc znajdę minutę na rozczłonkowanie Twojego postu, bo dawno tu nic nie rozczłonkowywałam :)
A co nie jest tak? Nie chcą dodać, bo nie.
Skoro uważasz to za fakt, oznacza że pewnie rozmawiałaś ze wszystkimi którzy mieliby to coś dodać, na przykład deweloper ABK enter w Androidzie 9. To widocznie zmieniła mu się narracja, bo mi to jakoś tam uargumentował. OK, może pokrętnie, nie wiem o co tam chodziło, czy o to że jest dużo roboty, czy o to, że wtedy musiałby wymagać większej ilości uprawnień od użytkownika, a nie chce, żeby odwrócili się użytkownicy ceniący sobie prywatność. Nie pamiętam, w każdym razie gratuluję kontaktu, bo człowiek bywa specyficzny :)
A więc kto mieszał z błotem użytkownika Polarus. Załóżmy, że w Twojej definicji byli to: Denis333, Nuno69 no i może Cinkciarzpl. Nie wiem jaka jest Twoja definicja, w każdym razie teraz wymień błędy poczynione przez tych użytkowników.

Happy hacking
Edited 2022-07-12 14:40

#239 djdenismusic

A ja odniosę się tylko do postu nr 184 użytkownika @polarus, który twierdzi, jakoby nie oczekuje oklasków. I w tym samym poście, daje do zrozumienia, że brakuje mu głaskania po główce. Troszeczkę to zalatuje hipokryzją.
@dariusz, camila, i inni. Zrozumcie, że przynajmiej ja nie będę chwalić czegoś, co nie wnosi niczego konkretnego do mojego życia. Testowałem, porównywałem, i tak jak to wcześniej było napisane, w moim odczuciu ten fork nie jest szybszy od obecnej wersji talkbacka. Jeżeli kiedyś będzie szybciej, to wypiję szczerze za twoje zdrowie, i będę nawet w stanie znieść to, że wszystkich, którzy odważyli się skrytykować twoje rozwiązanie uważasz za głupszych od siebie. Bo nawet w ostatnim poście wyjaśniającym wszystko dałeś mi do zrozumienia, że jestem ignorantem. :P
I jeszcze jedno.
Jedyną osobą, która urządzała tutaj prywatę była @camila, pisząc sowicie na mój temat w tym o to wątku.

2022-07-12 14:46

#240 Paulinux

Dobra. To teraz zrzucam z siebie szaty prywatności i ukazuję przed Wami kawałek konwersacji z Nalinem, deweloperem ABK.
Ja: Hello. I have two questions from one of users of ABK. Could you estimate, when enter (two fingers to right) will work again? And Is there any chance you could create a gesture mapping module? If you will need some extra fee, how much will be it?
On: The first problem is little difficult and sometimes impossible. The second one is possible and we will implement it soon after emoji support. Actually we have many such beautiful features to be implemented. I don't need extra fee, instead please tell them to try Accessible-Coconut and if they feel it usable then they can donate to that project. OK, I will try to convince they
Ja: Thanks. But, if I may ask, what's the problem with enter suport?
On: It's a Android Accessibility VS Security issue. As you might know many accessibility features can be used to exploit. For example hackers may type and enter from users device if they installed any Accessibility service. Yes Google reviews but in some cases they remove such features. Yes maybe we'll provide it as separate in playstore. Something like ABK addon? Or alternative version? I have to check it again
No to nie wiem. Może faktycznie nie sprawdził, a może się na czymś wywalił. ocena jest już po waszej stronie, bo to i tak będą tylko domysły, chyba że ktoś do niego będzie specjalnie pisał

Happy hacking
2022-07-12 15:06