Nowy projekt: TalkBack-foss!
Back to android#241 magmar
Przyjęłam.
-- (Paulinux):
Dobra. To teraz zrzucam z siebie szaty prywatności i ukazuję przed Wami kawałek konwersacji z Nalinem, deweloperem ABK.
Ja: Hello. I have two questions from one of users of ABK. Could you estimate, when enter (two fingers to right) will work again? And Is there any chance you could create a gesture mapping module? If you will need some extra fee, how much will be it?
On: The first problem is little difficult and sometimes impossible. The second one is possible and we will implement it soon after emoji support. Actually we have many such beautiful features to be implemented. I don't need extra fee, instead please tell them to try Accessible-Coconut and if they feel it usable then they can donate to that project. OK, I will try to convince they
Ja: Thanks. But, if I may ask, what's the problem with enter suport?
On: It's a Android Accessibility VS Security issue. As you might know many accessibility features can be used to exploit. For example hackers may type and enter from users device if they installed any Accessibility service. Yes Google reviews but in some cases they remove such features. Yes maybe we'll provide it as separate in playstore. Something like ABK addon? Or alternative version? I have to check it again
No to nie wiem. Może faktycznie nie sprawdził, a może się na czymś wywalił. ocena jest już po waszej stronie, bo to i tak będą tylko domysły, chyba że ktoś do niego będzie specjalnie pisał
--
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#242 pates
Microofftop, ale tu i tak jest wielki. To ten sam gościu co robi coconuta?
#243 Paulinux
Tak
#244 djdenismusic
A gdzie ja kogokolwiek w tym wątku zmieszałem z błotem? @polarus wiecznie daje do zrozumienia, że ci, którzy nie są programistami, i nie używają jego świetnego rozwiązania, są głupsi od niego.
I jeszcze raz podkreślam. Nawet, gdybym na chwilę obecną korzystał z androida, nie miał bym potrzeby uzywania tb foss, ponieważ to samo rozwiązanie jest w oficjalnym talkbacku, który, na chwilę obecną działa tak samo szybko jak tb foss, bez bawienia się w githuby i inne bzdury. A dodatkowo, ten talkback jest na bieżąco aktualizowany.
Jaki jest więcsens bronienie tego projektu, poza chęcią rozpętania tutaj kolejnej gównoburzy? Ps. Nawet, jeśli polarus nie skopiował by polskiej tablicy, to ktoś z googla by to ogarnął. W końcu mamy spolszczenie do talkbacka, więc czemu klawiatury miało by nie być?
Ps 2.
Liczę na konstruktywne odniesienie się do mojej wypowiedzi. Skończmy wreszciezprzytykami, i prywatnymi wycieczkami. Bo to się robi cokolwiek nudne.
#245 balteam
Konstruktywna krytyka jest taka, że zrobił on to pierwszy, innymi słowy jeśłi by nie zrobiłtej tablicy, czy tam nawet przekopiiował z nda, to może byś rok czekał na talkbacka, może nie.
Podobno jest szybszy trochę, niektórzy potwierdzają inni nie, nie wiem nad czym jeszcze Polarus tam pracuje, no ale skoro coś robi, to niech działa.
Nawet jeśli zrobi tylko ciekawego raz na rok, to w sumie co z tego.
#246 djdenismusic
@balteam Spoko. Niech sobie robi co chce. Ale niech za tym idzie też dobre traktowanie potencjalnych użytkowników.
#247 Julitka
Pewnie, każdy zrobić może, nawet wiele osób ma odpowiednie po temu umiejętności, ale zrobił on. Inni nie.
-- (djdenismusic):
A gdzie ja kogokolwiek w tym wątku zmieszałem z błotem? @polarus wiecznie daje do zrozumienia, że ci, którzy nie są programistami, i nie używają jego świetnego rozwiązania, są głupsi od niego.
I jeszcze raz podkreślam. Nawet, gdybym na chwilę obecną korzystał z androida, nie miał bym potrzeby uzywania tb foss, ponieważ to samo rozwiązanie jest w oficjalnym talkbacku, który, na chwilę obecną działa tak samo szybko jak tb foss, bez bawienia się w githuby i inne bzdury. A dodatkowo, ten talkback jest na bieżąco aktualizowany.
Jaki jest więcsens bronienie tego projektu, poza chęcią rozpętania tutaj kolejnej gównoburzy? Ps. Nawet, jeśli polarus nie skopiował by polskiej tablicy, to ktoś z googla by to ogarnął. W końcu mamy spolszczenie do talkbacka, więc czemu klawiatury miało by nie być?
Ps 2.
Liczę na konstruktywne odniesienie się do mojej wypowiedzi. Skończmy wreszciezprzytykami, i prywatnymi wycieczkami. Bo to się robi cokolwiek nudne.
--
#248 djdenismusic
@julitka, ale gdyby nie polarus, to świat by się nie zawalił, i google by to zrobiło. Świadczy o tym sukcesywne dodawanie nowych tablic co każdą nową wersję.
Inna sprawa, żę nie chodzi o to, co on zrobił, a czego nie, tylko o fakt, jak traktuje ludzi. Tyle w temacie.
#249 Polarus
Podkreślę jeszcze raz: tablice jako takie nie są moją zasługą. Propsy należą się Łukaszowi Golonce i wszystkim poprzednim kontrybutorom, którzy pracują przy Liblouis. Ja wyłącznie dodałem i przetestowałem tę Polską tablicę wraz z jej implementacją do klawiatury TalkBack, gdyz każdy, kto jakkolwiek się orientuje w temacie wie, że nie jest to kwestia zwykłego kopiuj-wklej - a tym bardziej z NVDA (Tak @nuno, powiedzmy że rozumiem Twój skrót myślowy).
#250 balteam
Przypis moderacji: z 20 wpisów poleci, teraz jużsą zupełnie niezwiązane z głównym tematem tego wątku. Reszta nie na temat po tym wpisie też będzie kasowana.
Ten wpis też zniknie po kilkunastu godzinach.
#251 Polarus
Z dniem dzisiejszym ze swojej strony wstrzymuję rozwój projektu z uwagi na brak czasu. Pull requesty mile widziane. TalkBack FOSS Team to nie tylko ja, więc dalszy rozwój nie jest w żadnym wypadku wykluczony.
Jest co robić: chociażby todo i issues. Trzeba też zrobić rebase do najnowszego upstreamowego kodu.
Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za dotychczasowe wsparcie; dziękuję też hejterom, których jad nie tylko nie zniechęca, ale sprawia, że tym bardziej jestem zdeterminowany, by w tym czy innym obszarze działać i się nie poddawać!
#252 zywek
Ej, Synu, jakie nie ma czasu?
#253 Polarus
Sprawy osobiste. Nie porzucam, wstrzymuję.
-- (zywek):
Ej, Synu, jakie nie ma czasu?
--
#254 zywek
Halo, jakbym miał wywalone to bym nie pytał.
#255 Polarus
Aktualizacja: pojawiła się pierwsza oficjalna wersja v13.0.0.473912301-f01. Różni ludzie mailowo zgłaszają, że niekiedy potrafi działać lepiej z monitorami brajlowskimi niż ta ze sklepu Play, więc jeśli miał*ś z tym problem to w pierwszej kolejności zachęcam do testów.
Tym razem nie "gryzie" się z żadną zainstalowaną wersją.
Aktualna, najnowsza wersja zawsze dostępna pod tym linkiem: https://github.com/talkback-foss-team/talkback-foss/releases/latest
P.s. Projekt, poza niewielkimi regularnymi aktualizacjami i poprawkami nie będzie przeze mnie rozwijany. Jak już bowiem przytomnie część przedmówców stwierdziła, rozwój TalkBack w jakiejkolwiek formie na wielką skalę nie ma sensu - w szczególności, że powstaje od zera ogromny i bardzo konkurencyjny projekt, szybkością i stabilnością niedorównujący Commentary, Prudence czy tym bardziej TalkBackowi; na dalsze info przyjdzie stosowny czas.
#256 zywek
A ogarnęliście gradle? bo mi się pół roku temu nie chciało kompilować, bo 7.5 czy któraś to już za stara była na moim Linuksie.
#257 Polarus
No jasne, projekt jest kompilowany przy użyciu najnowszych zależności, w tym Gradle v8.5.
Instrukcja budowania w README.md.
#258 papierek
O, a zdradzisz jakkieś szczegóły co do tego nowego projektu?
-- (Polarus):
Aktualizacja: pojawiła się pierwsza oficjalna wersja v13.0.0.473912301-f01. Różni ludzie mailowo zgłaszają, że niekiedy potrafi działać lepiej z monitorami brajlowskimi niż ta ze sklepu Play, więc jeśli miał*ś z tym problem to w pierwszej kolejności zachęcam do testów.
Tym razem nie "gryzie" się z żadną zainstalowaną wersją.
Aktualna, najnowsza wersja zawsze dostępna pod tym linkiem: https://github.com/talkback-foss-team/talkback-foss/releases/latest
P.s. Projekt, poza niewielkimi regularnymi aktualizacjami i poprawkami nie będzie przeze mnie rozwijany. Jak już bowiem przytomnie część przedmówców stwierdziła, rozwój TalkBack w jakiejkolwiek formie na wielką skalę nie ma sensu - w szczególności, że powstaje od zera ogromny i bardzo konkurencyjny projekt, szybkością i stabilnością niedorównujący Commentary, Prudence czy tym bardziej TalkBackowi; na dalsze info przyjdzie stosowny czas.
--
#259 Numernabis
Czy w tej wersji jest klawiatura brajlowska?
Jeśli tak to czy ma ona opcję ręcznej kalibracji punktów? Jeśli nie ma takiej opcji to może y się nad takową pochyić, chęteni bym korzystał z tej klawiatury, ale brak opcji ręcznej kalibracji jest dla mnie sporą przeszkodą.
#260 zywek
jEST, ALE TRZEBA SIĘ NAKLIKAĆ ŻEBY ZAINSTALOWAĆ, BO PLAY PROTECT NIE PUSZCZA.