EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Back to android

#201 dariusz.1991 Archived

Polarus zaproponował rozwiązanie, które na dzień dzisiejszy jest bezkonkurencyjne dla pewnej grupy odbiorców. Fakt, ta grupa może okazać się niewielka, ale jednak istnieją ludzie, którym nie odpowiada zaawansowany CSR.

2022-07-10 23:33

#202 balteam

Jeśli chcecie dyskutować na inne tematy, to załóżcie odpowiedni wątek, potem będą narzekania, że wpisy kasuję, albo, sam autor napisze, że po co mu taka dyskusja w wątku o czym innym.
Oftopy większe są tolerowane, ale mają jakieś granice.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#203 camila

Niech każdy zajmie się sobą a o braku zrehabilitowania ślepotek możnaby mówić i mówić. Niech no jeden z drugim ze mną wyjdzie na miasto - to zobaczymy jaki kozak.

ENFP

#204 Polarus

Rozumiem i szanuję zdanie moderacji. W takim razie proponuję następującą logikę:

Pierwszy post będzie całkowicie przeredagowany, aczkolwiek w taki sposób, aby było zawarte tam wszystko, co już w nim się znajduje. Wszelkie zmiany, ważne wiadomości będą dorzucane w ramach edycji do pierwszego postu. Będzie również pojawiał się wpis informujący o tym, że zostały dodane nowe informacje, zmienił się changelog lub cokolwiek.
Sądzę, że będzie to rozsądne rozwiązanie jednocześnie zapewniające komfort osobom już obeznanym z owym wątkiem, jak również tym, którzy go pierwszy raz przeglądają - tym bardziej, iż z każdą edycją będzie dodawana data ostatniej zmiany (aktualizacji).

Umysł jest jak spadochron: zamknięty nie spełnia swojej funkcji.

#205 magmar

Ale fajnie byłoby stworzyć jakąś grupę użytkowników, może nie koniecznie tutaj, albo tutaj grupę zamkniętą gdzie można by było rozmawiać o zaletach i sugerować ewentualne ulepszenia.
.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-07-10 23:36

#206 balteam

@Polarus, mi osobiście się takie rozwiązanie nawet podoba, ale i tak będziesz musiał wrzucić informację o nowych zmianach do nowego wpisu, bo jak przeedytujesz pierwszy wpis, to ludzie nie zobaczą, że jest coś nowego.
Jeśli chce ci się robić to 2 razy, czyli pisać wpis np. ze zmian z sierpnia, potem to samo dodać na dół do pierwszego wpisu, no cóż, możesz, na pewno nowi użytkownicy nie pogardzą, tylko sobie niestety roboty dokładasz.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#207 Polarus

Ciekawy temat się rozwinął. Można byłoby zrobić wątek z tym samym tematem + sufiks " - dyskusja".

#208 zywek

@camila @polaru @ktokolwiek jeszcze zainteresowany na razie niestety zostaje tylko gradle i klepanie kodu w notatniku, bo 1. Eclipse już nie wspiera budowania aplikacji dla androida, skończyło się na API r23 z tego co pamiętam, 2. Android Studio nie jest dostępne (ponoć jeszcze)

2022-07-10 23:37

#209 magmar

Baltean, zobacz jak to rozwiązali w wątku o Csr, zanim się nie rozrósł.
-- (balteam):
@Polarus, mi osobiście się takie rozwiązanie nawet podoba, ale i tak będziesz musiał wrzucić informację o nowych zmianach do nowego wpisu, bo jak przeedytujesz pierwszy wpis, to ludzie nie zobaczą, że jest coś nowego.
Jeśli chce ci się robić to 2 razy, czyli pisać wpis np. ze zmian z sierpnia, potem to samo dodać na dół do pierwszego wpisu, no cóż, możesz, na pewno nowi użytkownicy nie pogardzą, tylko sobie niestety roboty dokładasz.

--

2022-07-10 23:38

#210 daszekmdn

Pełna zgoda. :) Kopiując własny post z innego wątku:
"Niech każdy robi to co chce" jak śpiewał Big cyc.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2022-07-10 23:39

#211 Polarus

Niestety, dużo w tym racji. Można wspomagać się Notepad++ z wtyczkami, nieco VSCode, przy odrobinie dostępności Android Studio, która jaaakaś tam jest.
-- (zywek):
@camila @polaru @ktokolwiek jeszcze zainteresowany na razie niestety zostaje tylko gradle i klepanie kodu w notatniku, bo 1. Eclipse już nie wspiera budowania aplikacji dla androida, skończyło się na API r23 z tego co pamiętam, 2. Android Studio nie jest dostępne (ponoć jeszcze)

--

2022-07-10 23:40

#212 magmar

Dlatego jest TBFoss, Blindshellj WInowws 11 i inne.
-- (daszekmdn):
Pełna zgoda. :) Kopiując własny post z innego wątku:
"Niech każdy robi to co chce" jak śpiewał Big cyc.

--

2022-07-10 23:41

#213 zywek

@polarus mówiłem o Linuxach w tym momencie, zostaje tylko edytor tekstu jakikolwiek i gradle.

2022-07-10 23:43

#214 balteam

@Magmar, można i tak robić, ale jak ktoś wchodzi w nowy wątek, to i tak klika kontrol kropka, czy tam kontrol u.
Najprościej będzie jak Polarus napiszesz o nowościach, a potem możesz nawet same zmiany skopiować do pierwszego wpisu.
Obstawiam po prostu, że często coś dopiszesz od siebie, jakieś opinie, nie tylko suche faktty, a pierwszy wpis sobie zrób czysto informacyjny.
Jeśli coś będzienie tak, to pomyślimy jak to inaczej zrobić, ale wygląda, że by to było proste i czytelne.

2022-07-10 23:46

#215 Polarus

Jest, w tym i głównym TalkBacku: w ustawieniach klawiatury brajlowskiej. Można wejść z poziomu ustawień TalkBack, można też przez ustawienia systemu.
-- (Numernabis):
Czy w tej klawiaturze jest opcja zamień punkty 1 i 4 z 3 i 6, chodzi o to, aby odwrócić tą klawaiturę do góry nogami.
Chodzi o to, że trzymając telefon za krótsze boki, S8 mając w stronę brzucha pdłuższą krawędź z przyciskami podgłaśniania i ściszania punkt punkt 1 (literka a) jest w górnym lewym rogu. Jeśli użyję układu domyślnego to aby mieć punkt 1 w górynym prawym rogu musiałbym trzymać telefon dłuższą krawędzią z przyciskiem zasilania w stronę brzucha, ale wówczas zasłaniam sobie dłonią głośniczek na krótszej krawędzi bo wówczas ląduje on na dole.

--

2022-07-10 23:48

#216 daszekmdn

-- (nuno69):
Twoj osobisty fanatyzm to twoja osobista sprawa, ale dyskredytowanie aplikacji to już co innego.

Jeden z postów w tym wątku.
Tak jeszcze musiałem dolać oliwy do ognia, bo jak przeglądam ten wątek, to aż serio kurde nie wierzę kto to napisał patrząc na inne posty. To jakiś błąd jest i się nie ten użytkownik wyświetla czy jak?--

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2022-07-10 23:51

#217 dariusz.1991 Archived

Daszku, a może po prostu użytkownik się pomylił i miało być tak: dyskredytowanie aplikacji to twoja osobista sprawa, ale Twoj osobisty fanatyzm to już co innego :).

2022-07-11 00:02

#218 nuno69

Android STudio jest całkowicie dostępny, przynajmniej na Windowsie. Nie jest wygodny, jest dostępny.
Na Linuxy zostaje tylko VSCode, którego osobiście nienawidzę ale wiem że ludzie używają więc się da.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-11 08:20

#219 pates

@Polarus jak dla mnie projekt jest bardzo ciekawą inicjatywą. Wsumie zostaje chyba tylko dopracować to, żeby szybciej reagował na gesty i żeby dźwięk był zgrany z syntezą, ten dźwięk przesunięcia palca, tak jak jest to w csr, i już mamy bardzo dobry, darmowy czytnik.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-07-11 11:58

#220 papierek

Nie zgadzam się. Osobiście, mi te rozwiązanie nie odpowiada ze względu na bardzo niewielkie różnice szybkości w stosunku do normalnego, obecnie najnowszego talk backa, a głównym celem proejktu jest przyspieszenie talkback.
Czyli cel został zrealizowany w bardzo niewielkim stopniu. Mogę krytykować, bo od tego tu też jestem, ale nie interesują mnie osobiste przepychanki, kto jest jak złym programistą czy dobrym, kto ile wkłada w to pracy, dla mnie liczy się efekt. A osobiście człowieka nie znam, więc tym bardziej.
I nie obchodzi mnie starsze, nowsze rozwiązanie, może być z przed 20 lat, ma działać tak, jak od tego rozwiązania oczekuję.
W tym wypadku, rozwiązanie sprawdzi się chyba tylko tam, gdzie albo z powodu starszych androidów nie ma aktualizacji do nowszego talk backa, albo z różnych powodów na dany telefo nie na najnowszego talkback, jak w przypadku mojego samsunga, gdzie w innym wypadku musiał bym przez ADB wywalać tego samsungowego.

-- (dariusz.1991):
A tak serio, to problem jest faktycznie poważny. Camila zauważ, że w naszym środowisku po głowie dostają osoby, którym z jakiś względów odpowiadają starsze rozwiązania. Polarus zaprojektował rozwiązanie kompatybilne z dziś mało postępowym TB i w sumie oberwał chyba właśnie za to. Gdyby zrobił to samo, dogadując się z twórcą CSR, tematu by nie było.

--

po co mi sygnatura?
2022-07-12 01:48