Elten 2 - betatesty
Back to Archiwum Eltena#3181 mikolajholysz
race condition.
Brak nowych wpisów w śledzonych wątkach, nowe wpisy w śledzonych wątkach, 1.
#3182 pajper
@mikolajholysz
większość leci po starym. JSON przechodzi do nowości, ale nie przepisywałem na niego rzeczy nieruszanych.
Tak więc po JSONie obecnie lecą fora, grupy i te zagadnienia oraz powiadomienia.
Blogi, wiadomości et cetera po staremu.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3183 pajper
Przy czym JSON tu umowny, bo magiczny argument format=ruby oznacza, że dane wymieniają się jako Rubiowski marshal.
W moich testach działą to dużo szybciej, niż serializacja/deserializacja JSON.
Ale oczywiście wszystko to może polecieć jako JSON bez tego parametru.
#3184 lwica
YYY. A to, AAAAAA, to co? :O Tak ma być? :O
#3185 pajper
Pozakładałem jeszcze kilka indeksów, a kilka usunąłem.
Może jeszcze pomoże.
#3186 mikolajholysz
Na ile poniższe było brane pod uwagę przy implementacji tego formatu? Biorę bezpośrednio z dokumentacji Rubiego.
By design, ::load can deserialize almost any class loaded into the Ruby process. In many cases this can lead to remote code execution if the Marshaldata is loaded from an untrusted source.
As a result, ::load is not suitable as a general purpose serialization format and you should never unmarshal user supplied input or other untrusted data.
If you need to deserialize untrusted data, use JSON or another serialization format that is only able to load simple, ‘primitive’ types such as String, Array,Hash, etc. Never allow user input to specify arbitrary types to deserialize into.
#3187 pajper
Całkiem.
Marshal Rubiego może poruszać się tylko w zakresie klas, na które mu się pozwoli, w wypadku Eltena: Array, Hash, String, Integer, Float.
#3188 pajper
Generalnie, problemem jest implementacja JSONa w RGSS'ie, której nie ma. A jako że RGSS nie umie ładować zewnętrznych rozszerzeń, trzeba wykorzystać implementację w czstym Rubym, która, oględnie mówiąc, nie jest zbyt szybka.
Drzewo wątków ładowało się w niej przez 8 sekund u mnie, więc podarowałem.
#3189 pajper
Że napiszę trzeci wpis pod rząd, na przykład na iOS, gdzie używany jest też Ruby, ale w nowszej wersji, widać, że działa to dużo, dużo szybciej, tam leci po czystym JSON.
#3190 grzezlo
Dawidzie, a explain na zapytaniach robiłeś, czy dodajesz indeksy na chybił trafił?
#3191 pajper
Robiłem, aż tak źle ze mną nie jest.
TU chodziło wszędzie o datę. Zawherowałem w SQL po dacie, by nie przesyłąć zbyt wiele pakietów, ale brakowało tam indeksów, co wszystko popisowo przywiesiło.
#3192 grzezlo
Spoko, ale jak tak czytałem o tym tworzeniu kilku indeksów i usuwaniu jeszcze kilku, co może pomoże, to mi się przypomniał mój ćwiczeniowiec z matmy i jego powiedzonko, że jak nie wiadomo co robić, trzeba robić cokolwiek.
Stąd było to pytanie.
#3193 zywek
Dawid, spró”ujesz cos zrobicz tymi literkami na innych Windowsach? Chyba, że ot jest problem z wine. A, i najnowsza beta u mnie się nie muli.
#3194 DJGraco
Nie działą nagrywanie na forum głosowe
#3195 DJGraco
Jak nagrywam wpis to plik audiopost.wav nie tworzy się w porządanej lokalizacji.
#3196 DJGraco
Jak próbuje odtworzyć plik po nagraniu to pojawia się coś takiego
ELTEN dialog BASS_ERROR_FILEOPEN
#3197 Lowca_Androidow
A ja ponawiam pytanie, co oznacza dźwięk pojawiający się co jakiś czas, dźwięk jest identyczny jak w wersji stabilnej informujący o nowych wiadomościach, ale nie ma nowych wiadomości, ani nic w tym stylu, nie mam dodanych żadnych wątków itp do śledzonych.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#3198 lukaszenka
.No i mamy bete 50
#3199 DJGraco
Dobra, problem rozwiązany, kaspersky mi blokował, już sobie odblokowałem.
#3200 daszekmdn
Oznacza, że wyszła nowa beta.