Przyszłość i użyteczność alfabetu Braille'a
Wróć do Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#141 pates
U nas to poprostu gdzieś do archiwum 8 klasistowskie brajlowskie odkładali, jak dobrze pamiętam.
#142 Monia01
Odnosiłam się do Nuna, ale nie chciało mi się cytować. Przez to, że wszystkie mapy są zwykle opisywane, to zajmuje to bardzo, bardzo dużo miejsca. :D
🇺🇦 🇵🇱
#143 nuno69
Chociaż po prawdzie to brajl mógłby zniknąć całkowicie. Fkt jest taki, że ortografia społeczeństwa wbrew powszechnej opinii nie wynika z tego, że niewidomi nie czytają w brajlu a raczej z tego, że niewidomi nie czytają wogóle.
#144 Monia01
No, to właśnie jeśli chodzi o egzaminy, to tam map nie ma :(
-- (nuno69):
@Monia chodzi mi o wszelkiego rodzaju mapy, gdzie jednak te różnice terenu są ważne.
--
🇺🇦 🇵🇱
#145 pates
Noo, taka Matma 8 klasisty to było z 20 stron.
#146 Monia01
Na linijkach pewnie zostanie
-- (nuno69):
Chociaż po prawdzie to brajl mógłby zniknąć całkowicie. Fkt jest taki, że ortografia społeczeństwa wbrew powszechnej opinii nie wynika z tego, że niewidomi nie czytają w brajlu a raczej z tego, że niewidomi nie czytają wogóle.
--
🇺🇦 🇵🇱
#147 magmar
Nuno znam niewidomych, którzy naprawdę wiele fczytają i mają problem z ortografią.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#148 Puszkin
Brajl na linijce czemu nie. Dobrze, żeby został, na papierze jakoś tak dziwnie mi się w brajlu czyta.
#149 pates
Linijki spoko, ale na papierze często się wyciera.
#150 nuno69
Linijki pewnie! Wedłóg potrzeby. Mnie w brjalu wkurza fakt, że w tych zacofanych ośrodkach wciskany on jest jako jedyne słuszne źródło informacji/wiedzy. A potem jest płacz, że "o joj! Tego w brajlu nie mam".
#151 zvonimirek222
Tylko warunek jest taki, że te linijki powinne stanieć, żeby brajl jako taki w takiej formie się przyjął masowo.
#152 nuno69
Jednoczesnie nie uczy się ludzi szukać po Internetach czego przykłądy manifestują się tu jak geje na paradach.
#153 zvonimirek222
Mów mi o czymś, czego nie wiem. Niestety, i w chorwacji jest tak samo.
-- (nuno69):
Linijki pewnie! Wedłóg potrzeby. Mnie w brjalu wkurza fakt, że w tych zacofanych ośrodkach wciskany on jest jako jedyne słuszne źródło informacji/wiedzy. A potem jest płacz, że "o joj! Tego w brajlu nie mam".
--
#154 nuno69
I tak producenci leków zamiast inwestować chodźby w ustandaryzowane kody QR to wytłaczają na pudełkach parę znaczków.
#155 zvonimirek222
Wielu rzeczy ludzi się nie uczy, i dostajemy w wyniku ludzi nie radzących z technologią w ogóle.
-- (nuno69):
Jednoczesnie nie uczy się ludzi szukać po Internetach czego przykłądy manifestują się tu jak geje na paradach.
--
#156 magmar
To powinno działać na zasadzie komplementarności, a nie wykluczeń.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#157 zvonimirek222
@154
Leki są u nas obrajlowane. Każden jeden ma napis.
#158 nuno69
Ależ oczywiście! Tylko znowu... ośrodki.
#159 pates
Najleprze, że potem mają że tak powiem gdzieś, jak ktoś nawet się podpisać nie umie, bo to jak to!
#160 nuno69
A, też fuckt. Mnie w ośrodku nikt nie uczył czarnodrukowego podpisu