EltenLink

Dyskryminacja osób niewidomych, ale czy na pewno?

Wróć do Środowisko niewidomych

#101 Lowca_Androidow

Ale jakie rozwiązania, bo podpis istnieje, ale narazie wchodzi w grę jedynie podpis klasyfikowany, nikt Wam nie broni taki sobie założyć, jest to dostępne i możliwe.
Brail, już pisalem, nierealne ze względów na koszty.
Co do laptopa również wchodzi w grę podpis klasyfikowany, poza tym dzisiaj nawet i ten podpis nie jest niezbędny przy zakupie online.

PPoza tym Baltim to nie był przykład z życia, ale hipotetyczna sytuacja, a takie to można tworzyć i nic tu nie dadzą podpisy i inne rozwiązania, bo jak masz miećpecha to nie tyle laptopa Ci ukradną co cały zestaw bagażowy wraz z dokumentami i tak czy siak przegapisz pierwsze wykłady na studiach, to tak odnośnie hipotetycznej sytuacji z dojazdem na studia wspomnianej przez Tomeckiego, a do której się odnosisz.
jGadaczko,

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-09-15 22:29

#102 balteam

Nie, odnosiłem się do Tomeckiego wpisu, w którym pisał, że musi iść do sklepu kupić jakieś rzeczy i nie ma nikogo widzącego akurat.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-09-15 23:13

#103 Zuzler

Jeśli dobrze rozumiem, Łowca pragnie udowodnić, że chodzenie z przewodnikiem to nie ujma tylko konieczność. Tomecki, Balteam, Gadaczka i pewnie jeszcze inni ktosie chcą natomiast przeforsować opinię, do której skąd inąd mają prawo, że tak być nie musi i sytuacja, w której idą do sklepu i nie mogą nic kupić samodzielnie nie powinna mieć miejsca.

2020-09-15 23:58

#104 Zuzler

No to teraz tak: Łowco, a co komu by zaszkodziło stworzenie równolegle warunków dla osoby, która chce iść z przewodnikiem i dla tych, którzy sobie takiego przymusu nie życzą lub nie mają z kim pójść?

2020-09-15 23:59

#105 misiek

Samodzielnie to sobie możesz kupić wszystko co dusza zapragnie. Rozchodzi się tylko o ten podpis w sprawie rat i umowy z bankiem. Inna sprawa, że to trzeba uważnie czytać, bo mogą ci wcisnąć jakieś dodatkowe ubezpieczenia i inne bzdury, którymi niekoniecznie jesteś zainteresowana, a finalnie więcej zapłacisz za sprzęt, dlatego ja daleki jestem od brania na raty czegokolwiek. Wolę poczekać, dozbierać i kupić za gotówkę.
-- (Zuzler):
Jeśli dobrze rozumiem, Łowca pragnie udowodnić, że chodzenie z przewodnikiem to nie ujma tylko konieczność. Tomecki, Balteam, Gadaczka i pewnie jeszcze inni ktosie chcą natomiast przeforsować opinię, do której skąd inąd mają prawo, że tak być nie musi i sytuacja, w której idą do sklepu i nie mogą nic kupić samodzielnie nie powinna mieć miejsca.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-09-16 00:03

#106 mucha

a na czym polega ten podpis klasyfikowany?

2020-09-16 00:54

#107 Julitka

@Łowca @Mucha Kwalifikowany, jeżeli już. :p Ktoś tu już to poprawiał.
Jest to odpowiednik Profilu Zaufanego, tylko nie dla administracji, a dla wszelakich innych podpisów.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-09-16 08:28

#108 mucha

a jak się tego używa?

2020-09-16 13:42

#109 Lowca_Androidow

Zuzer, nikt nikomu nie broni nic takiego stworzyć, tylko jak sobie to wyobrażasz, bo padła tu propozycja druku dokumentu w brailu o którym to pomyśle już wspominałem więc powtarzać się nie będę, pozostałe formy to jak wyżej wspomniany podpis kwalifikowany i z tego również nikt nikomu nie broni korzystać.
Jeśłi padnie rozsądne rozwiązanie pozwalające na samodzielny zakup ratalny czy też dotyczący podpisywania innych istotnych dokumentów czemu nie, ale ja nie widzę innej możliwości.
Używanie wszelkiego oprogramowania do rozpoznawania tekstu również może być furtką do zerwania umowy powołując się na przekłamania programu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-09-16 14:58

#110 tomecki

Była jeszcze opcja, z której korzysta chyba Alior czyli rejestracja procesu czytania i podpisu dokumentów. Pisałem o tym chyba dwa razy. Polega to na tym, że jest sobie kamerka i mikrofon, pracownik banku czyta umowę, niewidomy podpisuje i całość jest nagrywana zapewne przy stosowaniu jakichś procedur bezpieczeństwa coby nie można było tak prosto tym wszystkim manipulować.

2020-09-16 21:39

#111 Lowca_Androidow

Tomecki, to nadal jest osoba poświadczająca, czyta pracownik banku, ale nikt nie może takiej osoby zmusić, przecieżteraz równieżmoże rzeczytać pracownik banku, czy sklepu, musi tylko wyrazić zgodę , w przypadku sytuaji z pierwszego posta, żaden z pracowników nie wyraziłzgody.

2020-09-16 22:20

#112 gadaczka

Byćmoże nie wyraził z powodu braku zabezpieczenia, a nagranie stanowiłoby gwarancję.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-09-16 22:36

#113 tomecki

Trzeba się zastanowić co jest przyczyną takiego zachowania. jeśli to strach przed wiadomym artykułem, może jest szansa na uniknięcie ryzyka właśnie poprzez rejestrację procesu. Jeśli problem tkwi w czym innym równiez należy się przyjrzeć sprawie i w miarę możliwości coś z tym zrobić. Propozycji może być kilka chociazby w przypadku dużych sklepów konieczność zatrudnienia asystenta dla klientów ze hm... specjalnymi potrzebami. Taki ktoś mógłby np. mieć ogarnięte miganie, pomoc osobom starszym no i między innymi niewidomym. Problem w tym, że o ile wiem nikt nawet nie spróbował jakkolwiek rozwiązać problemu i każdy radzi sobie jak umie. Tak na prawdę problem jest szerszy. Chociażby identyfikacja służb mundurowych. Przecież na tę chwilę osoba niewidoma zielonego pojęcia nie ma czy człowiek, który podchodzi twirdząc, że z policji nie jest zwyczajnym Kowalskim, któremu się nudzi albo co gorsza, przestępcą chcącym wykorzystać sytuację, w której osoba niewidoma nie będzie w stanie go zidentyfikować.

2020-09-16 22:43

#114 Lowca_Androidow

Ale jaki stach przed artykułem, ten mówi wyraźnie, że naet w przypadku pomyłki, błędnego odczytania itp, osoba poświadczająca nie ponosi żadnych konsekwencji.
Poza tym, o ile wiem, to nagranie nie jest wystarczającym dowodem.
W miczym to nie zmienia faktu, że nadal nie robimy tego samodzielnie, nadal jest to osoba poświadczająca.

2020-09-17 14:58

#115 grzegorzm

Powiem tak dlachcącego nic trudnego. Jakoś w sieciach czy to komurkowych, czy innych internetowych dzwoni człowiek, przedstawia umowę my sięzgadzamy albo nie a następnie umowa na maila przychodzi, można przeczytać i dopiero się akceptuje. Jakieś rozwiązanie jest. Kolejna sprawa to kiedyś brałem jakiś kredyt i sprawa była załatwiona,że człowiek z banku przy weryfikacji najpierw odczytał miumowę a następnie wysłał kod smsem, który usiałem mu podać.

2020-09-17 18:00

#116 pates

Grzegorzu, kod smsem miałem w banku przy zakładaniu konta

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2020-09-17 22:20

#117 papierek

skoro można podpisać uowę na kredyt ratalnie... Można wysłać umowę w pdf, niewidomy szybko przeczyta i podpisze umowę na papierze, a pracownik jakiś poświadczy, że umowa wysłana mailowo zgadza się z orginałem czyli papierową wersją, że klient zapoznał się z tą samą umową. Przecież to chyba pracownik nie będzie się bał poświadczyć.

po co mi sygnatura?
2020-09-18 17:11

#118 pates

Papierku, dokładnie, to powinno zadowolić wszystkich, chyba że znowu będą ziwne argumenty. Np o osobac starszych, ale wtedy raczej nie problem, jeśli ktoś takiej osobie to przeczyta czy coś

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2020-09-18 17:50

#119 papierek

nie można zadowolić wszystkich, ale trzeba wprowadzić takie rozwiązania, które zadowolą jak największą ilość osób. A o niewidomych myśli się od niedawna, dlatego brak różnych procedur.

po co mi sygnatura?
2020-09-18 18:50

#120 gadaczka

Brak różnych procedur wynika także ze zróżnicowania zrehabilitowania wśród niewidomych.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-09-18 19:28