Nauczanie wyższe

Praktyki studenckie

Started by gadaczka 8 posts last post 4 years ago

Wiadomo, że zależy to od konkretnego kierunku. Zazwyczaj odbywają się w innych miejscach niż uczelnia. Mogą wymagać dodatkowych umiejętności. Jak sobieradziliście z praktykami? Czy uczelnia udzielała wam jakiejś pomocy?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Miałam praktyki w różnych szkołach na tych moich fakultetach. ;) Uczelnia... Wysłała i rozliczała. ;) Trzeba było sobie wypracować sposoby ogarniania kwestii wszelakich. Dałam radę. :) Dobrze te "belferskie początki"wspominam. :)
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

#3 Archived

Ja odbywałem praktyki w Szkole muzycznej II stopnia oraz w gimnazjum, do którego uczęszczałem. Największym problemem okazała się uniwersytecka biurokracja. Dwie instytucje nie mogły się porozumieć i wyszło więcej papierologii niż powinno.

Powiem tak: dziwnie często widzę studentów w swoim otoczeniu, odbywających praktyki nauczycielskie w szkołach, w których sami się uczyli.

Co do moich praktyk, podstawówkowe i gimnazjalne to były szkoły dla mnie nieznane. A licealne odbyłam w tej, której byłam absolwentką.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Ja też miałam praktyki w swoim dawnym liceum. Potem zostałam zatrudniona na tym samym stanowisku.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Studiując na akademii muzycznej w Poznaniu miałem praktyki też w swojej dawnej szkole u swojego pierwszego nauczyciela. Było naprawdę super. Kolejne już musiałem odbyć w Poznaniu w szkole i to na nieszczęście u nauczyciela, który tempił uczniów a cogorsza jeszcze mnie gnoił i kazał ustawiać mi uczniakowi rękę na instrumencie, a zwrócił się z tym do mnie w sposób bezczelny w stylu podejć no i ustaw mu rękę i sprawdź czy jest dobrze.

Miałem praktyki w firmie, dla której świadczyłem usługi IT, więc w praktyce praktykami była moja praca, którą już i tak wykonywałem.