EltenLink

#101 Monia01

Generalnie to nam umiejętności czytania wzrokiem brakuje, więc... :D No chyba ze ktoś trochę widzi, to inna sprawa

🇺🇦 🇵🇱
2018-03-31 11:58

#102 lwica

Witajcie. Co do tego czytania zgodze się pod pewnym względem. NIe brakuje mi płynności, ale podręczności książek. osoba widząca weźmie sobie czarnodruk do autobusu, czy tam w inne publiczne miejsce. A my brajla nie, a niezawsze w takim autobusie, szkole, przychodni itp są warunki na słuchanie audiobooka.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
Edytowano 2018-03-31 22:31

#103 Lowca_Androidow

dodatkowo książka w czarnodruku to mały podręcznik, a gdybyśmy chcieli taką samą książkę w brailu to jest już księga

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-03-31 22:44

#104 jamajka

Dokładnie. No i czytnik książek elektronicznych nie kosztuje u nich 12 tysięcy, no nie? xd

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-03-31 22:53

#105 balteam

ma powstać jakiśczytnik książek dla niewidomych, taka lepsza linijka brajlowska, coś jak kindle.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-04-01 00:03

#106 daszekmdn

@Jamajka wiedząc to nie chciał bym ryzykować, bo zbyt się boję tego szoku, nie wiem co bym w tedy zrobił, i czy dałbym radę tak egzystować.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-04-01 12:23

#107 jamajka

@Balteam, też czytałam o tym czytniku, ale nie będzie tyle kosztował, co kindle, nie bój się. xd

2018-04-01 18:26

#108 balteam

no, ma kosztować tyle co iphone, czyli maks 4 tysie, powiedzmy, że coś im nie tak pójdzie no to z 6, to i tak dużo taniej nirz linijka brajlowska a pewnie będzie mieć kilka żądków znaków.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-04-01 18:36

#109 jamajka

Jasne, żę taniej, rządków tam było nawet napisane ile, chodzi mi tylko o to, że kindle kosztuje sporo mnniej, wiec jak się uprzeć, to argument aktualny, choć sama bardzo się z tego naszego czytnika będę cieszyć, jak serio wyjdzie.

2018-04-01 18:37

#110 balteam

no niestety, nasze technologie zawsze będą droższe, no tylko nie zawsze muszą być tak drogie jak 30 znaków za 13 tysi

2018-04-01 18:56

#111 jamajka

Jasne, że nie muszą, gdyby się tymi nowymi technologiami przejęli i zajęli na prawdę.

2018-04-01 18:59

#112 gadaczka

A co z dofinansowaniami? Przecież nie każdy sprzęt kupujecie z własnej kieszeni.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-04-01 19:26

#113 jamajka

Chodzi o zasadę, nie mówię, że płaciłam z własnej wszystko, chodzi bardziej o to, ile oni dla siebie biorą, bo umówmy się, nawet Dawid ci wyliczy, za ile można zrobić takie urządzenie na prawdę, a ile oni wezmą.

2018-04-01 19:31

#114 balteam

No to pewien problem jest, bo w sumie konkurencja może robić o połowe tańsze urządzenia, a i tak każdy weźmie dofinansowanie, bo nie stać większości na coś o połowę tańszego a i tak koszztującego 7 tysi

2018-04-01 19:50

#115 Lowca_Androidow

To takie koło zamknięte bo faktycznie koszt produkcji tychże produktów nie jest tak drogi, ale jest na nie zdecydowanie mniejszy popyt, ale z drugiej strony popyt jest tak mały bo jest to zbyt drogie, a dofinansowanie otrzymuje tylko garstka potrzebujących.
Przykład - lupa elektroniczna z dwoma kamerami bo można i z bliska i z daleka i koszt to 8000 zł gdzie aparat cyfrowy z zoomem 60x to koszt 4000 zł tutaj i droga optyka, mechanizm, również jest wyświetlacz i elektronika, a jednak kosztuje połowę z tego co lupa.
Linijka brajlowska to koszt produkcji zbliżony do monitora LCD, - a cenę jednego i drugiego znamy.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-04-01 20:13

#116 jamajka

Nie no, jest większy od monitora na pewno, z tym, że ja wszystko rozumiem, mniejszy popyt, no ale w pewnym momencie to jest decyzja firmy, czy chcą na tych rzeczach zarobić po prostu, czy chcą na nich zarobić tyle ile się da, bo i tak nikt nie ma innej opcji, niż kupować u nich, bo po prostu nie ma yjścia.

2018-04-01 20:15

#117 Lowca_Androidow

No to przykład - teraz izraelska firma jakąśkamerkę na okulary opracowali, miałem możliwość oglądać toto, żadna rewelacja, jeszcze dla kogoś słabowidzącego tak, ale dla niewidomego to porażka, a to niby właśniekierowane dla niewidomych i kcena to tylko 24000 zł - drobnostka

Co do linijki brajlowskiej - rozmawiałem kiedyś z elektronikiem i on właśnie powiedział, że miał to urządzenie do naprawy i jak obejrzał co tam jest to właśnie tak powiedział - nic szczególnego tam nie ma co by miało tyle kosztować.
Tu nie chodzi o koszt produkcji, ale o zyski. Jak już kiedyś tu przytaczałem przykłaad dyktafonu Olympus DM-7 na rynku w sklepie kosztuje 800 zł, a w Altixie ten sam 1700 zł

2018-04-01 20:36

#118 gadaczka

Rozumiem, mają okazję to zarabiają. Wątpię, żeby czujnik poziomu cieczy musiał kosztować aż 50 zł.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-04-01 20:37

#119 jamajka

Dokładnie.

2018-04-01 20:37

#120 gadaczka

albo jeszcze lepszy przykład: ceny lasek dla niewidomych.

2018-04-01 20:41