Andrzej Sapkowski
Wróć do Literatura#121 Numernabis
No i audioteka wypuściła już 2 tomy Wieży jaskółki w superprodukcji, dzielą na pseudotomy żeby wyciągnąć więcej kasy, nie ma tam w ogóle podziału na tomy, drugi tom zaczyna się po prostu tytułem jak pierwszy tom i potem jest kontynuacja, a pierwszy kończy się po prostu sceną, ten drugi również, czekamy na kolejne pseudotomy
#122 zywek
No sory, lektorom za coś trzeba zapłacić. Ja pierdykam, tym ślepakom to szkod 100 zł wydać, tyle socjali macie i jeszcze byście za darmo chcieli...
#123 Numernabis
Dlaczego obrażasz inych?
A może w drugą stronę byś popatrzył, że ci lektorzy wołają za dużo?
Poza tym wystarczy żebyś nieco poszperał i rozejrzał się jak to wygląda, jedni wydawcy sprzedają audiobooki w całości za 39 zł, a drugi np. empik dzieli w połowie ten sam tytuł i sprzedaje niby dwa tomy i każdy z nich po 29 zł i co, tu też chodzi o kasę dla lektora, bo mnie się wydaje, że dla wydawcy.
Tytuł długo oczekiwany i o stąd taki sposób spzedaży, ten audiobook został już dawno nagrany, pozostała tlko obróbka i prawa autorskie, lektorzy biorący udział w tej produkcji już dostali wynagrodzenie i to od innego wydawcy, a nie od audioteki więc nie pierdziel tutaj takich farmazonów.
To raz, a dwa, nie wszyscy biorą te wszystkie świadczenia, które tak cię bolą i uwierz, że niejeden wolałby nie brać tych świadczeń, a wolałby widzieć, ja bym się chęteniezamienił z takim co widzi i oddałbym mu moje świadczenia za jego wzrok.
Wkruwia mnie takie pierdolenie!
#124 zywek
A mnie wkurwia to że ciężko wydać kilka złotych więcej...
#125 Zuzler
A skąd myśl, że lektorzy Bóg wie ile biorą za lektorzenie?
Natomiast wracając d książek, jak oceniasz jakość produkcji pod względem technicznym? Fajne, niefajne, na odwal się, starannie?
#126 Numernabis
Nie odbiega od pozostałych części.
Co do kosztów lektora:
Od 800 zł
netto / 1h nagrania (+ - ok. 20 stron)
dobry głos, najniższa cena
+50 %
dla lektorów oznaczonych kolorem zielonym
b.dobry głos, standardowa cena
+80 %
b.dobry głos, wyższa cena
+100 %
b.dobry głos, prestiżowy lektor
czyli dla dobrego głosu najniższa cena za 7 godzin audiobooka, a przecież niejeden audiobook to i ponad 30 godzin to przy stawce 800 za godzinę wynosi 5600 zł
Na przykład Stephen King i kaudiobook Bastion to 47 godzin nagrania, czyta Marcin Popczyński i licząc najniższą stawkę 800 za godzinę (a na pewno nie jest to lektor z najniższej półki cenowej) to koszt zamego lektora wynosi: 37600
źródło:
https://lektoring.pl/cennik/lektoring-polski/
#127 Kat
Ale o ile wiem, to "Wieża Jaskółki" jako całość jest dostępna w klubie Audioteki, więc jeśli ktoś ma wykupioną subskrybcję, to nie zapłaci ani złotówki, a jeśli będzie chciał mieć na własność na półce, może wykupić w niższej cenie - 22 zł zdaje się czy jakoś tak, de facto oba tomy będą wtedy kosztowały mniej niż 50 zł. Generalnie mnie też ten podział zaskoczył, ale cóż, nie mnie oceniać, dlaczego tak, a nie inaczej.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#128 papierek
No i skąd wzięli Banaszyka?
#129 Numernabis
Nie musieli, ten audiobook był praktycznie nagrany, tylko do montażu. No i prawa do wydania, w końcu odsprzedali audiotece
Tak jako ciekawostkę to Storytel wypuścił jako całość, ale 64 kbps i do tego mono.