Andrzej Sapkowski
Wróć do Literatura#101 daszekmdn
Przynajmniej nie ma politykierstwa co mnie w sadze wkurzało i nie przebrnąłem przez nią a tu jest wiedźmin jakiego lubię.
#102 matius
A tu się zgodze. Ja tylko te łacińskie, albo psełdo łacińskie wstawki omijam.
#103 matius
No i nie mogłem się powstrzymać i za jednym podejściem przeczytałem książkę. Czyta się przyjemnie. Akcja wartka. Fabuła całkiem ciekawa. Jest sporo smaczków z uniwersum wiedźmina. Szkoda tylko, że książka nie jest dłuższa. I zakończenie nie jest złe, ale jak dla mnie to kończy się dość dziwnie. Może lekko mnie irytował moment, w którym jest wymiana listów między pewnymi postaciami. Jak dla mnie tego wontku mogłoby nie być w tym miejscu, gdzie jest list za listem i to ciągiem.
Klimat świetny i wiedźmin w stylu jakim go lubię. Polityki nie ma zawiele, prawie wcale. Wontek pewnych kapłanek mógłbybyć nieco bardziej rozbudowany. Zabrakło mi też jakiegoś romonsika Geralta. xd Ale nie można mieć wszystkiego.
Ogulnie polecam.
#104 Adasadula
ja doczytuję, wg mnie jest to napisane bardzo przyjemnie, ma to klimat tych pierwszych opowiadań trochę :D. Politykierstwo które było np. w ostatnich częściach ja osobiście lubię :), daje pogląd na to co się tam dzieje.
#105 Kat
Rozumiem, że kupiliście e-booka.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#106 Zuzler
A chcesz może?
#107 matius
Tak, jak najbardziej.
Tak wogule to drugi wiedźmin, który pojawia się w tej książce też jest całkiem ciekawą postacią.
-- (Kat):
Rozumiem, że kupiliście e-booka.
--
#108 Kat
Już mam.
-- (Zuzler):
A chcesz może?
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#109 Natalia2000
Zuzlerku, ja chcę, ja chcę, to znaczy, jak chcesz dać oczywiście.
#110 Adasadula
a ty to akorat jesteś tam gdzie to jest chyba xd, mam na myśli grupy
#111 Natalia2000
Aaa, dobra, dzięki, widzęty to akorat jes
--
#112 Numernabis
Ponoć pojawiły się nieoficjalne dwie ostatnie części czytane przez Siemianowskiego zmiksowane z muzyką z gier - ktoś coś, ma może ktoś te nagrania?
#113 Adasadula
Mam takie gdzie jest dobra jakość, i jakaś masakryczna w losowych miejscach pojawiająca się warstwa dźwiękowa, może o to chodzi. Muzyka tam jakaś jest, ale nic szczególnego, i nie, nie jest to ta z gier
#114 Numernabis
No i chyba się doczekamy w końcu kontynuacji superprodukcji, "Wieża jaskółki" już się nagrywa:
Rozdroże kruków ma być w tym roku.
https://www.audioapetyt.com/audiobook-wieza-jaskolki-kiedy-bedzie/
Poniżej link do fragmentu Wieży jaskółki:
https://www.dropbox.com/scl/fi/eoradz4tnfrm8nyxkjfmk/Wie-a-jask-ki-superprodukcja-fragment.MP3?rlkey=6ek9jzzfgn20epysrf1tzniq5&dl=1
#115 zywek
Ciekawe, kogo wezmą Za Geralta, skoro Banaszyka już z nami niestety nie ma. Jak dla mnie był lepszy niż Rozenek w grze.
#116 Numernabis
Przecież można użyć sztucznej inteligencji do podrobienia głosu, oczywiście jeśli będą chcieli tak zrobić, będą potrzebne pewnie zgody członków rodziny czy cuś, ale jest to do zrobienia.
Tak jak w słuchowisku Ranczo, które jest nagrywane:
Cytat:
W produkcji wykorzystany zostanie głos zmarłego w 2020 roku aktora Pawła Królikowskiego, który w serialu grał Kusego, partnera głównej bohaterki. Na wykorzystanie jego głosu miała wyrazić zgodę żona aktora, Małgorzata Ostrowska-Królikowska. Dialogi z udziałem głosu Królikowskiego miałyby być wygenerowane z pomocą sztucznej inteligencji.
#117 zywek
Żałosne, sztuczna inteligencja nie zastąpi żywego lektora, nie wczuje się w tekst itd.
#118 Numernabis
Nie jestem pewny, w sieci sporo jest nagrań sztucznej inteligencji podszywającej się pod polityków i brzmi to bardzo dobrze.
Będzie na pewno miała schemat głosu, poza tym może bazować na innym lektorze, ale zostanie podłożony głos z AI.
Tylko przypuszczam, nie mam wiedzy, jeśli chodzi o Ranczo, a jeśli chodzi o Wiedźmina to nic nie piszą o AI, ani też o tym kto ma zastąpić Banaszyka.
No i ja wychodzę z założenia, że lepszy rydz niż nic i słuchając fragmentu to nie będzie źle, to są dwie brakujące produkcje i ja się cieszę, bez względu na to kto zagra Wiedźmina, no prawie bez względu, jest kilka nazwisk, które by mnie doprowadziły do apopleksji :) ot choćby gdyby ktoś wpadł na pomysł żeby to był Krzysztof Plewako Szczerbiński brrrrr
#119 zywek
Ja wiem, że wiernie odwzorowują monotonne przemowy polityków, ale czy będą potrafiły wrzasnąć kiedy trzeba, ekscytować się, szeptać, udawać, że płaczą, uśmiechać głosem itd. Wiem, że wszystko się da zrobić, ale jednak nie tak wiernie, jak żywy lektor.
#120 Numernabis
Nagrają, będziemy oceniać :)