Andrzej Sapkowski
Wróć do Literatura#61 Lowca_Androidow
Z Superprodukcji są poniższe tytuły:
1. Krew Elfów [SUPERPRODUKCJA] (2014),
2. Czas Pogardy [SUPERPRODUKCJA] (2015),
3.. Chrzest Ognia [SUPERPRODUKCJA] (2018),
6. Sezon Burz [SUPERPRODUKCJA] (2014),
oraz:
(1992) WIEDŹMIN - MIECZ PRZEZNACZENIA (zbiór opowiadań) (SUPERPRODUKCJA)
(1993) WIEDŹMIN - OSTATNIE ŻYCZENIE (zbiór opowiadań)
(2008) Coś Się Kończy, Coś Się Zaczyna [SUPERPRODUKCJA],
(2014) WIEDŹMIN - Ostatnie Życzenie 1-6 [SUPERPRODUKCJA],
(2015) WIEDŹMIN - Dom Ze Szkła [SUPERPRODUKCJA],
(2017) Droga z Której Się Nie Wraca [SUPERPRODUKCJA],
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#62 Lowca_Androidow
OK, informacje o Wiedźminie, o kontynuacji ostatnich nienagranych w wersji słuchowiskowej dwóch części "Wieża Jaskółki" oraz "Pani Jeziora"
Wlazłem przypadkowo na jakieś forum dotyczące Wiedźmina i tutaj jeden z userów w Lutym 2019 napisał, że prawa do upadłej firmy "Fonopolis" przejęła Audioteka.pl
Fonopolis do tej pory był wydawcą Wiedźmina w wersji słuchowiskowej.
Oni też podczas premiery Wiedźmina 2 Fonopolis musiało wycofać ze sprzedaży wszystkie fizyczne audiobooki z okładkami postaci z gry ponieważ Sapkowskiemu się to nie spodobało.
Teraz pozostałe, nienagrane części ma wydać Audioteka, ale co z tym będzie trudno powiedzieć bo inny user napisał w maju 2019, zarówno do Fonopolis jak i do Audioteki z zapytaniem co z kontynuacją Wiedźmina i otrzymał odpowiedź, z Audioteki:
"08:45
Dzień dobry, dziękujemy za wiadomość. Jak najbardziej rozumiemy ciekawość, dzieła Sapkowskiego budzą wiele emocji
-
Nie przejęliśmy Fonopolis, Wiedźmina bardzo chcielibyśmy nagrać, ale to wydawca dysponuje prawami autorskimi i decyduje, komu udostępni tekst do nagrania.
••
•
Z treści tej wiadomości wynika, że nie przejęli jednak Fonopolisa, a co do Wiedźmina to jak widać, to sam Sapkowski decyduje kto i co nagra, tak, że jesteśmy na łasce smaego Sapkowskiego.
Nie wiem na ile są wiarygodne te informacje, ale coś w tym musi być bo już dawno był nagrany "Sezon Burz", a Wieży Jaskółki i Pani Jeziora jak nie było, tak nie ma.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#63 exterminator
a offff to trochę nie mam czy może ktoś się podzielić słuchowiskami proszęę? Tylko na priv nie mam domu ze szkła i sezonu burz. ale mogę się wymienić czymś innym np mam: trylogję husyckoą wiedzźmin od ostatnie życzenie do chrzest ognia.
#64 exterminator
mam drugie pytanie czemu coś się kończy coś zaczyna dom ze szkła i droga z której się nie wraca są jakoś tak... no ja nie wiem dodatkowo czy coś? i czemu ten dom ze szkła jest jakiś inny?
#65 exterminator
Nie nie tak chodzi mi o to że te 3 są jakby osobno bo sie nie liczą hyba do głównej seri wiedźmina którą matius uwzględnił.
#66 Lowca_Androidow
To nie jest jako saga o wiedźminie, to są poboczne opowiadania o Wiedźminie
#67 exterminator
tak się tylko pytam.
#68 longshoot
i dom ze szkła wogle przez inne studio realizowane
#69 exterminator
wiem wiem dla tego się zdziwiłem że takie dziwne i inne
#70 matius
"Dom ze szkła" to komiks narysowany przez jakiegoś amerykanina i super produkcja to jego adaptacja.
Co do "Droga, z której się nie wraca" to jest pojedyńcze opowiadanie ze świata wiedźmina i opowiada o czasach, kiedy naszego Białego Wilka jeszcze nie ma. Domniemywa się, że to są rodzice Geralta.
"Coś się kończy, coś się zaczyna" jest pojedyńczym opowiadaniem i było umieszczone w książce, która zbierała wiele innych opowiadań napisanych przez autora.
#71 Lowca_Androidow
Nawet nie wiedziałem, jak słuchałem nie zwróciłem uwagi na autora :)
Poszperałem i wyszperałem
Autorem jest Paul Tobin,
Jest to piewszy tom cyklu "Wiedźmin - Dark Horse"
W cyklu ukazały się:
Wiedźmin. Dom ze szkła
Wiedźmin. Dzieci lisicy
Wiedźmin. Klątwa kruków
Wiedźmin. Córka płomienia
Dom ze szkła:
Długo wyczekiwany album komiksowy z Wiedźminem w roli głównej. Autorem scenariusza jest laureat nagrody Eisnera Paul Tobin. Podczas jednej ze swoich podróży, na skraju Czarnego Lasu, łowca potworów Geralt spotyka mężczyznę, którego żona, rzekomo martwa, lecz wciąż żądna krwi, zamieszkuje posiadłość zwaną Domem ze Szkła. Niekończące się korytarze, gdzie niebezpieczeństwo czai się za każdym rogiem oraz skrywana przez dom tajemnica sprawią, że Geralt będzie musiał wznieść się na wyżyny swoich wiedźmińskich umiejętności, aby nie tylko rozwiązać związaną z Martą i Jakubem zagadkę, ale i przeżyć. Komiks rozszerza znane z gier oraz książek uniwersum o nową emocjonującą historię, koncentrującą się na losach legendarnego zabójcy potworów Geralta z Rivii. Wiedźmin. Dom ze Szkła to idealna pozycja dla miłośników przygody i grozy, niezależnie od tego czy znają wiedźmińskie uniwersum, czy dopiero zamierzają je poznać. Styl Joego Querio doskonale wpisuje się w subtelną, pełną niepokoju naturę horroru. Querio nanosi na każdą stronę naprawdę potężną dawkę napięcia i sprawia, że czytelnik wręcz chłonie atmosferę mrocznego lasu i okolic napisał na okładce albumu amerykański recenzent."
źródło opisu: Egmont Polska
Dzieci Lisicy:
Oparty na motywach powieści Sezon burz Andrzeja Sapkowskiego komiks Dzieci lisicy podejmuje wątki z albumu Dom ze szkła wydanego w 2014 roku. Geralt znajduje się na pokładzie statku głupców, renegatów i bandytów. Na wiedźmina i jego współpasażerów czyhają liczne niebezpieczeństwa – nie tylko rozszalałe sztormy, ale także nadzwyczaj groźny zwierzęcy demon. Autorem scenariusza komiksu jest Paul Tobin, laureat Nagrody Eisnera.
Klątwa Kruków:
Trzeci tom popularnej serii o wiedźminie (pierwszy tom - Dom ze szkła, drugi tom - Dzieci lisicy).
Autorem rysunków jest polski rysownik, Piotr Kowalski. Geralt i Ciri otrzymują kolejne zadanie. Tym razem Merwina, właścicielka łaźni w Novigradzie, wynajmuje ich do zabicia strzygi, która od pewnego czasu grasuje po mieście i sieje postrach wśród mieszkańców. Wiedźmini wyruszają więc w drogę obfitującą w nieprzewidziane przygody. Gdy docierają do Novigradu, okazuje się, że za pozornie nieskomplikowaną misją kryje się dramatyczna historia.
W mieście wiedźmini poznają Elida – dziwnego chłopaka, który potrafi zamieniać się w kruka. Geralt i Ciri szybko orientują się, że Elid skrywa jakiś mroczny sekret i że być może z jego pomocą uda im się dotrzeć do strzygi. Sprawę jednak komplikuje niespodziewane pojawienie się Yennefer, która wydaje się utrudniać Geraltowi i Ciri wykonanie zlecenia.
Co kieruje czarodziejką? Jaką tajemnicę kryje Elid? Czy wiedźminom uda się pokonać strzygę? Klątwa kruków trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony i z pewnością nie zawiedzie fanów Geralta.
źródło opisu: egmont.pl
Córka Płomienia:
Geralt zostaje poproszony przez starego znajomego o wyjaśnienie sekretu jego córki, która potajemnie spotyka się z nieznanym mężczyzną. Gdy wiedźmin przybywa do zamku, zaskoczony odkrywa, że w sprawę zamieszany jest Jaskier. Bard wszedł w posiadanie latającego kufra pokrytego tajemniczymi runami. Za jego pomocą obaj bohaterowie zostają przeniesieni do odległej krainy, gdzie zostają zmuszeni do przyjęcia nowego zlecenia. Trwa tam bowiem polowanie na groźnego zabójcę, znanego jako… Geralt z Rivii. Czy uda im się wybrnąć z tej niezbyt komfortowej sytuacji? Kto uknuł tę skomplikowaną intrygę? Czy komuś zależy na tym, żeby pozbyć się białowłosego wiedźmina?
Czwarty tom przygód Geralta przygotował duet polskich twórczyń: autorką scenariusza jest Aleksandra Motyka, a komiks zilustrowała Marianna Strychowska.
#72 AndyElusive
Siemson.
O i proszę proszę naszego swojskiego polskiego mistrza fantasy a i owszem czytałem i słuchałem.
Z postaci które mi się podobały bez zaskoczenia był nie kto inny ale Geralt, jednak także przyjazna i taka matczyna była Matka Nenneke, Milwa jako łuczniczka była bardzo doceniana z mojej strony oraz za kunszt jak i taką powiedział bym przaszność i prostolinijność.
Z najgorszych postaci których nie koniecznie dażę sympatią jest Emhyr var Emreis za to że z drugim czarnym charakterem czarodziejem znanym jako Vilgefortz zabił swoją żonę Pavettę po to by tylko dorwać w swoje łapska Ciri.
Najlepsza scena z książki jak zobaczyli wszyscy złotego smoka i to słyne ooo kur....
Najgorsza scena jak ginie wampir Emiel Regis poprostu Vilgefortz wtopił go tym czarodziejskim ogniem z rąk w tą kolumne.
Trylogia husycka a i bowiem też ją czytałem rozwlekła fajnie osadzona troche zmieszana historia z fantasy piękne połączenie.
Jednak od samej sagi o Wiedźminie bardziej doceniam jego szkatułkowe opowiadania zawarte w dwóch tomach "Ostatnie życzenie" i "Miecz prawdy".
Pozdrawiam serdecznie:)
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
#73 daszekmdn
Też najlepsze dla mnie były opowiadania. Nie przepadam za polityką, dlatego kolejne części średnio przypadły mi do gustu z uwagi na ilość politykowania.
Fajnie by było, gdyby kolejne części tych komiksów zostały nagrane, skoro jest dom ze szkła, to i inne by się mogły pojawić.
#74 lwica
Dzień dobry. :) W krótkim czasie przeczytałam całą sagę. Najbardziej lubię Milwę i Regisa. Irytuje mnie natomiast Jaskier, chociaż czasem bywa zabawny. :)
#75 Agata.d
No, że ja do tego wątku dopiero dotarłam? To świat się kończy. Pewnie Nilwgaardczycy mi wzrok zaćmili. :D. Bardzo lubię sagę wiedźmińską, a moja przygoda zaczęła się jak miałam 12 lat. Wtedy to przypadkiem natrafiłam na wierzę jaskółki i tak się zaczęło, oczywiście jeszcze wtedy nie wiedziałam, że to jest cała saga/ Jak można się spodziewać będąc dwunastolatką nie wiele pojęłam z całej sagi, potem sobie do niej wróciłam jak dorosłam i przepadłam. Zdarza mi się do niej wracać i znam zarówno wersje pana Siemianowskiego, jak i superprodukcje. Siemianowskiego uwielbiam, bardzo fajnie interpretuje, a co do super produkcji to mam mieszane uczucia/ Jest spoko, działa na wyobraźnie, ale nie wszystko jest dobrze dopracowane/ Przeczytałam wszystko co się da. jeśli chodzi o sage i opowiadania poboczne, Szpony i Kły też całe znam/ Jeśli chodzi o moje ulubione postaci to oczywiście biały wilk, Ciri, Jaskier, Tris, Milwa, Regis,kachir, Angujem, Essi i pewnie jeszcze by się jakieś znalazły. Jennefer nie znoszę i cieszę się, że nie jestem w tym osamotniona.
#76 Numernabis
Ja ubolewam, że nie nagrano w superprodukcji Wieży Jaskółki i Pani Jeziora i raczej to nie nastąpi, a nawet jeśli za jakiś czas to już będzie inna obsada i to już nie będzie to samo.
#77 Agata.d
Fajnie by było posłuchać, gdyby nagrali, ale jeśli tego nie zrobią to jak dla mnie trudno. Na szczęście znam całą sage i choć fajnie jest jak coś nagrają w super produkcji, lecz jeśli tego nie ma to nie ubolewam nad tym. Jestem przyzwyczajona do czytania ebooków, nawet taką forme wole, a jeśli już sięgam po książki audio to tylko z konkretnymi lektorami.
#78 Numernabis
Problem z nagraniem jest taki, że prawa do nagrań posiada upadła Supernova, nie zdążyli nagrać tych dwóch części, a nie chcą odsprzedać praw Audiotece :(
#79 Agata.d
No cóż na to my biedne szaraczki nic nie poradzimy. Trzeba się cieszyć z tego, że jakieś części w super produkcji są, a może i dobrze, że nie będzie kolejnych, bo z nową obsadą to by nie było to samo, jakoś nie umiem sobie wyobrazić kogoś innego w roli wiedźmina. Jak słuchałam gry to strasznie mi ten gościu nie pasował, tak już przywykłam.
#80 balteam
Ja się przyzwyczaiłem i do growego wiedźmina.