Migracja na Wordpressa, szczegóły
Wróć do EltenLink#141 Paulinux
Raz mnie wpuściło, teraz jestem ot allowed. Blogi rozumiem można przeglądać na eltenbloog.net jak się zaloguje do wordpressa?
#142 pajper
Tak, można czytać wszystkie blogi.
Nie mamy na Wordpressie opcji włączania wtyczek by default. Mogę albo włączyć ją permanentnie dla wszystkich, albo pozostawić domyślnie wyłączoną z opcją włączenia ręcznego.
A na przykład ja, pewnie znajdą się i inni, lubię nowy edytor. Jest mniej poręczny, fakt, ale daje bardzo dużą kontrolę nad wpisem i po prostu podoba mi się skakanie po blokach, zwłaszcza, jak się pamięta skróty klawiszowe.
Nie przekonuję do niego, wskazuję tylko, że wyłączanie go na stałe też niekoniecznie wszystkim się spodoba.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#143 Paulinux
a jak się rozwiązywało problem z not allowed?
#144 tomecki
Może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu jest tu ktoś, kto na eltena od miesięcy nie zaglądał. Miał tu swojego bloga, na którym coś tam sobie pisał. Za miesiąc wróci, bo jednak stwierdzi, że w sumie to może jednak warto, a w ogóle ktoś mu powiedział, że wordpress jest fajny i jak rozumiem hasło sobie dostanie i go nie zmieni. W sumie szkoda.
Co z nowymi użytkownikami, którzy konto założą po 16 maja?
Co się stanie, gdy użytkownik zapomni hasła?
#145 Julitka
No jak to, co? Przecież w sierpniu będą mieli taką możliwość.
No już do sierpnia się jakoś przemęczymy, prawda?
#146 tomecki
aa, sorry.
#147 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
A czemu nie ma obcji zaopserwuj tego bloga?
By się maile w tedy dostawało.
#148 markus1234
Jeszcze raz spytam. Jak ustawić akismeta? Czekam na odpowiedź.
#149 magmar
A jak się ma kwestia blogów współdzielonych?
Czy hasło musi zmienić każdy ze współprowadzących, czy jest jedno dla całego bloga?
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#150 jamajka
Blogi współdzielone są dostępne w zakładce: moje witryny, normalnie, po twoim jednym zalogowaniu się twoim hasłem.
#151 pajper
Wtyczka Jetpack została usunięta z repozytorium.
To bardzo fajne narzędzie, ale miało pewną wadę. Gdy jej używamy, nasze wpisy pobierane są nie z serwera lokalnego, a serwerów wordpress.com. Jako, że mamy na Eltenie funkcje typu zliczanie komentarzy (ze względu na oznaczanie nowych), miało to tragiczny wpływ na wydajność - blog Elanor (114 wpisów) ładował się ponad 6 sekund.
Niestety zmusza nas to znalezienia zamienników dla Jetpacka.
#152 pajper
Ok, wybaczcie zamieszanie, poprzedni wpis jest nieaktualny. Udało mi się zmodyfikować Eltenową wtyczkę tak, by odpowiednie dane przekazywała lokalnie, a nie zdalnie, Jetpack jest ponownie dostępny, należy go ponownie skonfigurować.
#153 magmar
Dziękuję, Jamajko.
#154 magmar
Błagam. Niech ktoś mi wytłumaczy PO KOLEI jak mam zmienić hasło, albo odniesie mnie do któregoś wpisu.
#155 DJGraco
Logujesz się za pomocą wygenerowanego hasła, lecisz strzałkami aż usłyszysz
odwiedzony rozwijane link Witaj, Magmar
Klikasz w to. Potem załaduje ci się profil. Lecisz literką h po nagłówkach do
Zarządzanie kontem nagłówek poziom 2
Potem pod spodem pod strzałkami będzie przycisk generuj hasło. Wygeneruje ci to nowe hasło. Będziesz mogła je sobie potem usunąć i w polu edycji wpisać nowe.Potem przycisk zaktualizuj profil i gotowe.
#156 magmar
Dziękuję. Jest coś takiego jak howdy Magmar wchodze w to i wyskakuje błąd.
You are not allowed to access this page.
#157 daszekmdn
Wejdź przez swojego bloga np magmar.eltenblog.net/wp-admin
Dokładny link masz w wiadomości od Eltena.
#158 pajper
Aktualizacja statusu: portowanie systemu blogów na Wordpressa idzie nie tak szybko, jak bym chciał, ale do przodu.
Działa już cały system przeglądania bloga (kategorie, wpisy, blogi, komentarze), prócz wpisów audio.
Jutro dokończę kwestię wpisów audio, a jeszcze jutro i w sobotę będę kończył edycję blogów. Tak więc mam nadzieję, że zgodnie z zapowiedziami 9-10 maja blogi zostaną przywrócone. Nie będzie wymagana żadna aktualizacja Eltena.
Krótko potem ukaże się nowa beta, zawierająca najważniejsze funkcje Wordpressa, a więc język i strefę czasową bloga, jego opis i ustawienia widoczności oraz indeksowaia.
Przypominam, że blogi domyślnie nie są indeksowane przez wyszukiwarki.
#159 matius
Jak odzyskać hasło w przypadku, gdy nowego zmienionego się nie pamięta?
#160 jamajka
Pytanko do tych, co już ustawiali te wszystkie wtyczki. Czy wtyczka do dzielenia się w mediach społęcznościowych już powinna działać? Jeśli tak, jak ktoś może, to poprosiłabym o pomoc / instrukcję w jej ustawieniu. Bo niby sobie wszystko pozaznaczałam, kliknęłam, żeby zastosowało i... jakby to... no nie stosuje. :d To samo jest z "readmore", coś nie bardzo mi się chce to dodać i nie wiem nawet, gdzie to ustawiać. To są pewnie dosyć podstawowe pytania, ale zaczynam z wordpressem i nie mam o nim pojęcia szczerze mówiąc.