EltenLink

Niewidomi w literaturze

Wróć do Literatura

#81 dorkakrac

To ja teraz wyskoczę z seryjną produkcją masową, ale przypomniał mi się taki epizod w M Jak Miłość, w którym Kinga na kilka odcinków straciła wzrok w wypadku i wyleczył ją jakiś cudotwórca. :-D :-D :-D

"Dziś robota nie jest w cenie, dzisiaj liczy się myślenie."
2018-09-20 00:32

#82 Mimi

No, Dorotko, musieli coś z tym wątkiem zrobić, bo byłoby za trudno, a tak - wszystko gładziutko, słodziutko rozwiązali. :) Przypomniała mi się jeszcze jedna powieść, której główną bohaterką jest ociemniała. To "Skrawek błękitu" Elisabeth Katy.

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE
2018-09-20 07:54

#83 Elanor

Mnie chodziło tylko o to, że właściwie jak by nie napisał, tak będzie stereotypowo.

2018-09-20 08:52

#84 matius

A komiks może być. Jeśli tak, to nawet jest jeden niewidomy super bohater: Dare Devil.
Kiedy był mały pomagał przejść przez ulicę i jechała ciężarówka. Uniknoł wypadku, ale jakieś chemikalia bluzgneły na jego oczy. Od tamtej pory nie widzi.
Pozostałe jego zmysły bardzo się wyostrzyły. Słyszy przez ściany, słyszy bicie serca i czuje zapachy bardzo mocno. Do walki używa zmodyfikowanej białej laski.
Za dnia jest prawnikiem.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-09-20 11:29

#85 lwica

Hahahaha. Laska do walki? Dooobre. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2018-09-20 12:53

#86 matius

Tak, ale zmodyfikowanej. Bo raczej ta normalna by się rozleciała. :) Serial jest o nim na Netfliksie. Dwa sezony i ma być trzeci.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-09-20 13:55

#87 jamajka

Czekaj, ale ty poważnie mówisz? Bo ja myślałam, że ty to teraz wymyśliłeś. xd

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-09-20 15:17

#88 talpa171

No jest serial na Netflixie. Wiem, bo sam oglądałem fragmentarycznie. :P

2018-09-20 17:21

#89 matius

Wraz z utratą wzroku przez Daredevil, jego cztery pozostałe zmysły zostały wyostrzone do nadludzkiego poziomu. Poza tym wykształcił się u niego tzw. „zmysł radaru”, który pozwala mu wykrywać kształty otaczającego go środowiska[1]. Dzięki szkoleniu jakie dał mu Stick, Matt stał się znakomitym akrobatą, a także mistrzem sztuk walki. Jego bronią jest specjalnie zmodyfikowana biała laska, której używa do walki

2018-09-20 18:34

#90 Mimi

Wow, ale kompensacja zmysów.. Też tak chcę! :)

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE
2018-09-20 21:04

#91 jamajka

Nie no, to piękne jest!

2018-09-21 19:45

#92 Zuzler

W opowiadaniu Stephena Kinga "Langoliery" pojawia się niewidoma dziewczynka. Oczywiście obdarzona jest zdolnościami paranormalnymi, zapewne dlatego, że niewidomi są tacy wrażliwi :)

2018-10-08 13:16

#93 Mimi

W polsatowskim serialu "Pierwsza miłość" taka Kinga miała niewidomego chłopaka, który pracował w radiu. Związek się dość szybko rozpadł. Aha,w baśni "Jagódka" ewentualnie "Roszpunka" w opracowaniu braci Grimm (tytuł zależnie od tłumaczenia), królewicz został oślepiony,bo macocha dziewczyny wyrzuciła go z wieży w kolczaste krzaczory. I ciernie wykłuły mu oczy. Łaził parę lat po omacku aż zaszedł wyczerpany do jaskini, gdzie ukrywała się jego ukochana z ich wspólnymi dziećmi. Ona go w oczy wykłute "cmok cmok" i odzyskał wzrok. :)

2018-10-08 18:51

#94 magdar1999

Ja od siebie mogę dodać książkę "Jedno oko na maroko", której bohater jest niewidomy. Traci wzrok i uczy się żyć na nowo jest chyba po 30 czy po 40 i opisuję ten proces. Narracja pierwszoosobowa oczywiście. Sama tylko jak na razie do tej pozycji zerkałam, ale mam w planie jej przeczytanie. Autor to Rayan Knighton, czy jakoś tak.

2018-10-08 22:48

#95 Mimi

Ooo, ciekawe. On chyba - ten R. Knighton napisał też "Zapiski niewidomego taty" - tę pozycję czytałam.

2018-10-08 22:55

#96 Elanor

Wiecie co? Tych nadprzyrodzonych mocy w literaturze to my chyba nie unikniemy. To już się ciągnie od czasów starożytnych. xd

2018-10-09 10:05

#97 Zuzler

Oo, a w czasach starożytnych gdzie to było z nami w literaturze?

2018-10-09 10:09

#98 Elanor

Bardziej w kulturze. Te niewidome wyrocznie i tym podobne.

2018-10-09 10:22

#99 jamajka

Homer był niewidomy. :p

2018-10-10 16:51

#100 pajper

A o klasyce to zapomnieli?
Tyrezjasz.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-10-10 17:05