Niewidomi w literaturze
Wróć do Literatura#81 dorkakrac
To ja teraz wyskoczę z seryjną produkcją masową, ale przypomniał mi się taki epizod w M Jak Miłość, w którym Kinga na kilka odcinków straciła wzrok w wypadku i wyleczył ją jakiś cudotwórca. :-D :-D :-D
#82 Mimi
No, Dorotko, musieli coś z tym wątkiem zrobić, bo byłoby za trudno, a tak - wszystko gładziutko, słodziutko rozwiązali. :) Przypomniała mi się jeszcze jedna powieść, której główną bohaterką jest ociemniała. To "Skrawek błękitu" Elisabeth Katy.
#83 Elanor
Mnie chodziło tylko o to, że właściwie jak by nie napisał, tak będzie stereotypowo.
#84 matius
A komiks może być. Jeśli tak, to nawet jest jeden niewidomy super bohater: Dare Devil.
Kiedy był mały pomagał przejść przez ulicę i jechała ciężarówka. Uniknoł wypadku, ale jakieś chemikalia bluzgneły na jego oczy. Od tamtej pory nie widzi.
Pozostałe jego zmysły bardzo się wyostrzyły. Słyszy przez ściany, słyszy bicie serca i czuje zapachy bardzo mocno. Do walki używa zmodyfikowanej białej laski.
Za dnia jest prawnikiem.
#85 lwica
Hahahaha. Laska do walki? Dooobre. :)
#86 matius
Tak, ale zmodyfikowanej. Bo raczej ta normalna by się rozleciała. :) Serial jest o nim na Netfliksie. Dwa sezony i ma być trzeci.
#87 jamajka
Czekaj, ale ty poważnie mówisz? Bo ja myślałam, że ty to teraz wymyśliłeś. xd
#88 talpa171
No jest serial na Netflixie. Wiem, bo sam oglądałem fragmentarycznie. :P
#89 matius
Wraz z utratą wzroku przez Daredevil, jego cztery pozostałe zmysły zostały wyostrzone do nadludzkiego poziomu. Poza tym wykształcił się u niego tzw. „zmysł radaru”, który pozwala mu wykrywać kształty otaczającego go środowiska[1]. Dzięki szkoleniu jakie dał mu Stick, Matt stał się znakomitym akrobatą, a także mistrzem sztuk walki. Jego bronią jest specjalnie zmodyfikowana biała laska, której używa do walki
#90 Mimi
Wow, ale kompensacja zmysów.. Też tak chcę! :)
#91 jamajka
Nie no, to piękne jest!
#92 Zuzler
W opowiadaniu Stephena Kinga "Langoliery" pojawia się niewidoma dziewczynka. Oczywiście obdarzona jest zdolnościami paranormalnymi, zapewne dlatego, że niewidomi są tacy wrażliwi :)
#93 Mimi
W polsatowskim serialu "Pierwsza miłość" taka Kinga miała niewidomego chłopaka, który pracował w radiu. Związek się dość szybko rozpadł. Aha,w baśni "Jagódka" ewentualnie "Roszpunka" w opracowaniu braci Grimm (tytuł zależnie od tłumaczenia), królewicz został oślepiony,bo macocha dziewczyny wyrzuciła go z wieży w kolczaste krzaczory. I ciernie wykłuły mu oczy. Łaził parę lat po omacku aż zaszedł wyczerpany do jaskini, gdzie ukrywała się jego ukochana z ich wspólnymi dziećmi. Ona go w oczy wykłute "cmok cmok" i odzyskał wzrok. :)
#94 magdar1999
Ja od siebie mogę dodać książkę "Jedno oko na maroko", której bohater jest niewidomy. Traci wzrok i uczy się żyć na nowo jest chyba po 30 czy po 40 i opisuję ten proces. Narracja pierwszoosobowa oczywiście. Sama tylko jak na razie do tej pozycji zerkałam, ale mam w planie jej przeczytanie. Autor to Rayan Knighton, czy jakoś tak.
#95 Mimi
Ooo, ciekawe. On chyba - ten R. Knighton napisał też "Zapiski niewidomego taty" - tę pozycję czytałam.
#96 Elanor
Wiecie co? Tych nadprzyrodzonych mocy w literaturze to my chyba nie unikniemy. To już się ciągnie od czasów starożytnych. xd
#97 Zuzler
Oo, a w czasach starożytnych gdzie to było z nami w literaturze?
#98 Elanor
Bardziej w kulturze. Te niewidome wyrocznie i tym podobne.
#99 jamajka
Homer był niewidomy. :p
#100 pajper
A o klasyce to zapomnieli?
Tyrezjasz.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.