aplikacje pocztowe dla nie widomych jakie polecacie?
Wróć do Oprogramowanie#61 mojsior
jeszcze tutaj powiem gdyby zaraz poleciały gromy i narzekania a ja chce darmowy klijent a office kosztuje, jak dobrze poszukasz i dobrze się państwo rozejrzycie, to office 365 upolujecie za śmieszne pieniążki i to na rok, więc myślę że można potestować, ja używam i jestem zadowolony.
#62 Lowca_Androidow
Co Ty opowiadasz, thunderbird również ma sortowanie według daty, ma też wyszukiwanie po dacie, można wskazać datę i wyszuka wiadomości z tej daty. Ma tą przewagę, że można swoją pocztęmieć zawsze przy sobie, bo jest wersja portable i wystarczy skonfigurować jako IMAP i zawsze i wszędzie mamy pocztę sprawdzoną bo możemy sobie mieć na pendraku.
Proste i bezproblemowe kopiowanie ustawień i konfiguracji, wystarczy skopiować pliki konfiguracyjne, żadne jakieś PST itp.
Inne programy też nie robią problemów i w razie przesiadki łatwo jest zaimportować wiadomości z thunderbirda, a spróbuj zaimportować z outlooka od microsoft.
--Cytat (mojsior):
Ja podziwiam tych którzy używają thunderbirda, no ale cóż albo mnie ten program nie lubi, ale mniejsza o to.
Ja od jakiegoś czasu używam outlooka oczywiście nie tego express bo on z imapami to tak średnio sobie radzi, tylko tego z office.
Mimo, że jest to kobyła i zaawansowany manager poczty, to ma kilka rzeczy które go wyróżniają na tle innych.
Najważniejszą funkcją jest sortowanie wiadomości według dat.
Pokazywane są w drzewie podzielonym na daty, tak więc jak chce sobie odebrać wiadomość z przed trzech dni to mogę zwinąć sobie gałąź z obecnymi wiadomościami i przejść do gałęzi z wiadomościami z przed 3 dni.
Chyba żaden z darmowych klijentów takich jak thunderbird czy nawet poczta dla win 10 nie posiada takiej jak dla mnie zajebistej funkcji, która nieraz mi się przydała.
Co do darmowych klijentów to spokojnie mogę polecić pocztę dla win 10 jest prosta, robi to co powinien robić prosty klijent pocztowy, odbierać wiadomości i wysyłać i w zasadzie to wszystko.
Ma wbudowanie powiadomienia push więc nawet nie trzeba jej otwierać.
Jeżeli mamy w opcjach prywatności ustawioną pocztę żeby działała w tle to na kafelkach w menu start też dostajemy takie skróty naszych wiadomości.
Co do windows live tudzież windows maila, to mnie się on nie podobał nigdy, niby próbował przypominać słynnego legendarnego outlooka expres, ale moim zdaniem dla microsoftu lepiej by zrobiło gdyby zostawili tam outlooka z poprawionym imapem.
Jak dla mnie outlook bije na łeb wszystkie klijenty pocztowe jakie dotąd używałem.
--Koniec cytatu
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#63 Lowca_Androidow
Wyszukiwanie w thunderbird jest bardzo zaawansowane, można wybrać wyszukiwanie według:
Temat,
Nadawca,
Treść,
Data,
Priorytet,
Stan,
Adresat,
Adresat kopi,
Adresat lub Adresat kopii,
Od, Do, Kopia lub Ukryta kopia,
Wiek w dniach,
Rozmiar (KB),
Etykiety,
Stan załącznika,
Stan niechcianej poczty,
Prawdopodobieństwo niechcianej poczty,
Źródło stanu niechcianej poczty,
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#64 mojsior
I co, można sobie chodzić po drzewkó z datami.
W sensie że daty drzewka to jakby katalogi z wiadomości, bo ja jakoś się z tym nie spotkałem.
#65 Lowca_Androidow
Ale po co mi drzewko z datami?
Wyszukuję interesującą mnie datę i mam listę wiadomości z danej daty, każdą jedną mogęotworzyć i przeczytać w osobnym oknie, lub zakładce, w zależności od ustawień..
Każdy używa to co mu najbardziej leży, ja nie potrzebuję wiadomości posegregowanych na drzewka z widomościami. To co oferuje thunderbird jest dla mnie wystarczające, sporo darmowych dodatków wzbagacających możliwości jeśli ktoś potrzebuje.
#66 lwica
Korzystam z gmaila przez stronę. Jedyną aplikacją jakiej próbowałam był thunderbird, ale niestety nie ogarnęłam.
#67 DJGraco
No strona gmaila jest z tego co słyszałem bardzo sensowna. Moja historia to pierwsze konto na o2, i fatalny wygląd strony. To mnie skłoniło do thunderbirda i teraz nie wyobrażam sobie innego sposobu jak klient poczty. Zwłaszcza jak się troszkę tych emaili ma, to sobie w jednym miejscu można wszystko poukładać.
Używam go od 2015, albo 2016 roku.
#68 daszekmdn
Ja tam od strony Gmaila wolę Roundcube jak już chodzi o strony.
#69 misiek
Nie wiem jak teraz wygląda O2, ale daaaaaaaaaawno temu był całkiem sensownie dostępny o ile nie najlepiej dostępna strona pocztowa. Pamiętam jednak, że jakoś to wszystko stopniowo zaczęło się psuć i finalnie już z jakieś 10 lat przez to używam Gmaila.
#70 lalar123
Ja tunderbirda mam dość. Od ostatniej aktualizacji tak się zrobiło, że jak wejdę w maila i po przeczytaniu chcę wrócić do drzewka to nie wraca pod f6 ale maila deletem usunąć się da otwiera następnego maila w formie czytania. ehh. szkoda że nie ma starego outlooka którego używała skrzypeńka a nie takie gunwo za przeproszeniem robią coby widzoncym było wygodnie.
#71 Pitef
Wszystko zależy od tego, jak masz poustawianego TB. Ja otwieram wiadomość enterem, i zamykam CTRL + W. Wraca do listy wiadomości i gitara jest.
#72 mojsior
ja też tak mam ustawione z tb jest taki problem że go trzeba poustawiać ale wystarczy to zrobić raz i wszystko działa jak trzeba.
tb ma wszystko to czego potrzebuję od prostego klijenta pocztowego, a jak mi potrzeba zaawansowanych rzeczy to mam skonfigurowanego outlooka który też jest świetny.
#73 Numernabis
TB również ma spore możliwości, również dla wymagających, a do tego możliwość doinstalowywania różnych wtyczek rozszerzających te możliwości.
#74 zvonimirek222
Dodam do tej dyskusji swoich, może nie subjektywnych kilka groszy.
Niestety, lub stety ja z thunderbirda już dawno nie używam. Porzuciłem go na rzecz Microsoft outlooka, niestety, z takiego powodu, że ten sam program nie wspiera dla mnie jednej ważnej i poważnej rzeczy, jak poczta Microsoft exchange. Moim zdaniem, jest to minus, że ten program nie wspiera tego, jak to się po staropolsku mówiło, out of the box.
Nie wiem jak u was, ale na mojej uczelni na przykład, taki dostęp do poczty jest standardem. Każdy student dostaje swój adres w poczcie exchange, i w dodatku jeszcze, office 365.
Płacić za taką funkcjonalność w otwartoźródłowym oprogramowaniu jest jakieś nieporozumienie i hypokryzja, tymbardziej, że producent tej wtyczki nie skonstruował microsoft exchange.
Nie mówcie mi, że jest imap, i takie tam pitupitu, bo imap nie pozwala mieć dostęp do wszystkich folderów.
Sam to testowałem. Niestety, jest to minus dla takiego programu o rozszerzonych możliwościach.
Thunderbird ma też jeden poważny problem, przynajmniej na dyskach hdd, a to jest jego baza danych. Jeżeli takowa wzrośnie, to na dyskach hdd, ten program jest nie do używania, bo się zamula co chwilę.
#75 Numernabis
Jak to nie wspiera, ja mam pocztę microsoft i nawet przy konfiguracji przecież jest do wyboru exchange.
#76 djdenismusic
Jest, ale do jego obsługi wymagany jest dodatkowo płatny dodatek.
#77 zvonimirek222
I o tym ja mówiłem dwa posty wyżej. Czytanie ze zrozumieniem!
#78 Numernabis
Nie wiem co ja tutaj robię wśród tak błyskotliwych umysłów...