Cięcia przerobowe
Wróć do Archiwum Eltena#101 matius
Programów bym nie usuwał. Zato co do plików udostępnionych, to czasem jest potrzebne, ale można by zrobić jak na wetranswerze, że po tygodniu czy innym czasie, zawartość byłaby kasowana.
Prawie wogule nie urzywam forum głosowego, ale dla tych, którzy jednak to robią, dać jakieś limity.
Co do youtube, to dać jako pod program, bo w tedy np. osobno można by aktualizować youtube.dll. Wogule część rzeczy zrobić jako pod programy i kto chce to se ściągnie.
A co do awatarów, to jakoś mi na nich nie zalerzy.
#102 Zuzler
Dokładnie, nawet w kwestii awatarów się zgadzamy. Choć dla mnie one by po prostu mogły zniknąć na wieki.
#103 pates
avatary mogą zniknąć, ale mogą być też do np 5s max czy do 1mb/512kb
#104 misiek
W zamian za to byłby darmowy hat głosowy. Dla mnie to nawet lepsza opcja, bo możemy z kimś pogadać prawie że na żywo, a fora głosowe no cóż- jeśliby nikt nie chciał płacić to w takim wypadku całkowicie je usunąć i przynajmniej miejsce na serwerze by się zrobiło.
--Cytat (Elanor):
Ale już tak na poważnie, wprowadzenie opłat prawdopodobnie sprawiłoby, że fora głosowe po prostu przestałyby istnieć, bo wątpię, by ktoś chciał za to płacić. A nawet jeśli znalazłyby się ze trzy osoby, to już chyba lepiej grupę na Whatsappie, czy tam innym Messengerze utworzyć i se pogadać.
--Koniec cytatu
#105 Zuzler
Ale niestety argument, że potem będzie na telefony jest dość ciężki do zbicia. Ludzie się przyzwyczaili do Whatsappa, Telegrama i im podobnych wymysłów.
#106 denis333
A ja może poraz kolejny powtórzę, że fora głosowe z racji na dość garstkowy odsetek używalności nie mają sensu. Za miast tego wywalenie chatu tekstowego, wspomnianych for głosowych i zastąpienie tych kul u nogi eltena po przez czat głosowy w czasie rzeczywistym z możliwością pisania w razie czego krótkich wiadomości tekstowych.
Co do awatarów popieram większość twierdzącą, że maksymalny rozmiar takiego pliku powinien wynosić 1 mb. Co zrobią z tym użytkownicy, to już ich problem.
Co do blogów mam jeszcze inny pomysł. A mianowicie jakiś taki karwarz wykrywacz linków z co popularniejszych serwisów typu youtube, soundcloud, mixcloud, czy dropbox. Po naduszeniu na danym wpisie klawisza enter odpalał by się plik jeśli link zawierał by którąś z popularnych domen.
A tak jeszcze co do wpisów głosowych, jest audioboom.com, ślepa amerykańska społeczność ma sndup, czy też any audio. Może tak by się z nimi jakoś dogadać, i podpiąć pod ich skrzydła, zamiast rozwodzić się nad limitami? A odciążyło by to moocno serwery eltena.
#107 tomecki
Denisie drogi. Sprawdź z łaski swojej jak wygląda kwestia postów głosowych i tekstowych na grupach Whatsappowych dla niewidomych, a potem wyciągnij wnioski uwzględniające założenie, że Elten w rpzyszłości ma być mobilny.
#108 wredny
nie no pliki udostępnione trza zostawić
#109 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
zgodze się czasami chce się coś udostępnić np. swój jakiś projekcik
--Cytat (wredny):
nie no pliki udostępnione trza zostawić
--Koniec cytatu
#110 Monia01
Jak pisał Dawid, Elten 2.3 przyniesie załączniki do postów na forach, a jak pisał chyba Tomecki istnieją lepsze możliwości przesyłania plików, np. wetransfer.com, który jest dostępny i niezbyt trudny w obsłudze.
🇺🇦 🇵🇱
#111 DJGraco
Ale wetranser.com raczej umożliwia chyba wstawianie pliku na tydzień...
#112 gadaczka
Wystarczy. Kto zainteresowany ten pobierze.
#113 wredny
nie wystarczy niestety
#114 papierek
to masz dropbox, onedrive, które mają więcej, niż to 1 gb, które daje elten.
#115 misiek
Idąc tym tokiem rozumowania- po co funkcje głosowe w Eltenie? Przecież jest Teamtalk 100x lepszy, jest Whatsapp, jest Messenger, jest skype i inne lepsze komunikatory.
#116 mikolajholysz
zakładając filozofię eltena jako społeczności dla niewidomych, ma to duży sens. Chmur mamy mnustwo, linki wrzucać można, a fora głosowe i podobne nie są już tak łatwe do znalezienia
#117 tomecki
Od TT Eltena wyróżnia chociażby fakt, że treści tutaj wrzucone można odsłuchać w dogodnej chwili. Od Whatsappa zaś Elten ma duużo lepszą jakość oraz tematy w grupach, których co prawda jeszcze jakoby nie ma, ale mam nadzieję, że to sie zmieni. Tak tak, wiem, że obecne fora to grupy, ale chodzi mi o głóny punkt programu tj grupy własne. Inną sprawą jest ilość i jakość tych wpisów, ale o tym już było.
#118 jamajka
Chciałbyś, żeby ci się każda wiadomość głosowa pobierała na każdy komputer? A potem zapomnisz usunąć i co? A jak to będzie nie twoj komputer? TO nie powinno być automatyczne raczej, to powinna być tylko archiwizacja, ten dysk. A jeśli sobie ją włączysz, to co ci przeszkadza, że tego nie będzie na serwerze?
--Cytat (DJGraco):
Nie, nie, i jeszcze raz nie!
Jaki ma sens usuwanie wiadomości głosowych z serwera, po 30 dniach, to może w ogóle je usuniemy na amen?
Ale ta propozycja, że wiadomości zapisują się na dysku to nie jest zły pomysł, tylko ja mam taką propozycję, że wiadomość najpierw jest pobierana na dysk, a potem odtwarzana, i można w tedy na każdym komputerze odsłuchać,, bo i tak mu się pobierze.
--Koniec cytatu
#119 djkrissu
Jeśli wszystko archiwizowałoby się na dysku użytkownika, nie ma sensu niczego skracać. Klango też archiwizowało wszystko na dysku użytkownika, łącznie z awatarami i było dobrze.
--Cytat (lukasz1993258):
Uważam, że trzeba by było ograniczyć długość nagrywania postuw głosowych
--Koniec cytatu
#120 lukasz1993258
Klango arhiwizowało wszystko do do pierwszego grudnia 2010 roku, kiedy została wydana wersja wktórej wątki głosowe wraz z awatarami, oraz wiadomościami były strumieniowane niczym radio.