vinux, czy ktoś korzystał?
Wróć do Systemy (Unix i pozostałe)#1 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
mój pan z informatyki polecił mi właśnie tą dystrybucję linuxa.
czy ktoś tego używał?
#2 Paulinux
Tak, kiedyś to widziałam. Nic wartego uwagi, stara dystrybucja chyba nawet jeszcze z włączonym Unity, która jedyne, co może być dla Ciebie przydatne, ma na starcie screenreader.
#3 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
jest to cuś rozwijane?
#4 Paulinux
Chyba właśnie nie, lepsze będzie Ubuntu dla Ciebie, bo przynajmniej będziesz miał w miarę świeży system, jak chcesz, to wyślę Ci na PM link do maszyny wirtualnej, którą kiedyś dostałam, a jedyne co będziesz musiał zrobić, to uruchomić screenreadera używając skrótu alt+super+s
#5 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
dawaj!
#6 daszekmdn
Zainstaluj se Debiana :) Ewentualnie Sonara, bo on też miał Orce na start, ale nie wiem co się z nim dzieje, bo z czymś się tam połączyli chyba.
Linuxa od lat nie śledzę i mam jakąś starą dystrybucję Antergosa do zrobienia czegoś z konieczności.
Warto mieć Linuxa na wszelki wypadek jak się coś posypie i naprawić trzeba.
#7 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
to mam error, jakiego linuxa wybrać!
#8 zywek
Najlepiej żadnego.
#9 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
a ja chcę jakiegoś!
#10 daszekmdn
@Żywek, przecież na VM-ce nic nie zepsuje ;)
#11 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
właśnie, a tak pozatym jestę zdolny do psucia, nawet możliwe jest, że VMKE mi się też przez przypadek uda zepsuć :)
#12 die Konto zarchiwizowane
morzesz sobie ubuntu zainstalowac na vmware player albo workstation urzywajac easy install i potem wlaczas orce skrutem ctrl+windows+s lub alt+windows+s, i jak by ci ktos muwil nacisni klawisze super+cos, to klawisz super to windows/menu start
#13 Bartek1
A na poziomie instalacji orca zadziała?

#14 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
a jak włączyĆ VM kę?
#15 markus1234
A tak z ciekawości spytam, bo nie znam tego programu. Czym właściwie jest ten winuks? Pozdrawiam.
#16 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
linux dostosowany dla nas
#17 markus1234
Oooo, to ciekawe. Nigdy o tym nie słyszałem.
#18 mojsior
nie polecam instalować vinuxa po pierwsze sam projekt upadł o ile mi wiadomo, po drugie bazuje na jakimś starym ubunciaku więc pakiety tam będą przestarzałe a z aktualizacją nowych to bym uważał.
Archa i jenuxa nie polecam dla osób początkowych, bo instalacja nie jest oczywista jak by się mogło wydawać.
Używałem debiana i byłem z niego zadowolony tam był jakiś sposób, żeby mowe odpalić podczas instalacji.
Chyba się naciskało s kiedy się instalator odpalił, ale do tego się ściąga debiana jako netinst, bo te obrazy debianowe są ogromne i zajmują kilka obrazów iso.
#19 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
a jak to instalnąć na VMKĘ
#20 zywek
Internet, internet i jeszcze raz internet.