EltenLink

Obchodzenie miesięcznicy katastrofy pod smoleńskiem.

Wróć do Wątki archiwalne

#41 misiek

Ostatnio mojego kumpla jakieś ćpuny zaatakowali kastetem, a jego ojciec dostał z metalowej rurki w głowę.
Policja przyjechała, spisała zeznania i załamała ręce. Oczywiście kolega w szpitalu. I jego ojciec prawdopodobnie
też.
Mało- miesiąc temu mojej cioci otruli psa, więc ja się pytam jak w naszym kraju cebulą płynącym możemy
czuć się bespiecznie?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2017-09-10 23:42

#42 grzegorzm

no bez przesady. Wiadomo, że idiotuw nie brakuje i pobicia i takie rzeczy będą, ale tak generalnie to
z bezpieczeństwem źle nie jest tylko pytanie na ile to zasługa polskich służb a na ile brak zainteresowania
terrorystuw naszym krajem.

2017-09-11 08:54

#43 hryniek

Nie móię, że słóżby nie działają, działają, prawdopodobnie są nawet dobrze wyszkolone, jednak w obliczu
prawdziwego zagrożenia jest więcej niż prawdopodobne, że cośpójdzie nie tak, chociażby przez sam moment
zaskoczenia, ćwiczenia, a prawdziwa akcja to są dwie zupełnie inne śpiewki. Dlatego bezgraniczna wiara w to co mówi
Szydełko trochę mija się z prawdą, cociaż.... Akurat takich zapewnień to ja bym się spodziewał po każdym
z polityków, niestety.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-09-11 15:57

#44 denis333

Mi chodzi o co inngo. u nas jest bezpiecznie, bo po przez nie zgodzenie się na relokację uchodźców do
naszego kraju mamy mniejsze zagrożenie terrorystyczne.

2017-09-11 15:59

#45 misiek

Teoretycznie tak, a praktycznie cztery kilometry od mojego miejsca zamieszkania Pakistańczyk prowadzi
sobie budę z kebabem. I jaką ja mam gwarancję, że kiedyś mu coś do głowy nie strzeli?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2017-09-11 16:44

#46 grzegorzm

no gwarancji niema żadnej, ale to i dopolakuw niema gwarancji, że sąsiad nie jest kolekcjonerem amunicji
i tego typu rzeczy. Ja zawsze jak w metrze jestem to się zastanawiam jak ewakułować ludzi przez te wązkie
bramki wrazie zagrożenia.

2017-09-11 16:48

#47 iwkan

Każdy ma prawo być tutaj o ile nie stanowi zagrożenia dla innych. I jeśli nawet prowadzi tą budkę z kebabem
to ja nie mam nic przeciwko temu. I jeszcze raz powtarzam. Chowaniem głowy w piasek i izolowaniem się
od reszty niczego się nie zmieni. Jeśli ktoś uważa, że problem bezpieczeństwa się rozwiąże przez odmawianie
przyjęcia emigrantów, to jest w błędzie. Bo i wśród Polaków trafiają się świry. Przepraszam za słowo.
Jak nas zaatakowali w tramwaju, wszystko się na kamerę nagrało. MPK to znalazła. Policja zabezpieczyła
i co później? Nie złapali tych bandziorów. I tak się zdarza nie jeden raz, więc coś tu jest nie tak.

Слава Україні! Sława Ukraini!
2017-09-12 18:49

#48 denis333

Ale niestety muzułmanie są grupą społeczną, statystycznie stwarzającą najięcej ataków stricte terrorystycznych
gdzie nie ginie jednostka, lecz setki osób. Atakom na jednostki nie da się całkowicie zapobiegać. A problemy
trzeba zwalczać u źródła. Fakty są takie, że w krajach, w których nie ma muzułmanów, nie ma również
ataków stricte terrorystycznych. I takie są zatrważające fakty. Nic się na to nie poradzi. Ps. Nie mam
nic do innych narodowości, i nie uważam, że wszyscy muzułmanie to potencjalni terroryści. Ale niestety
w imie bezpieczeństwa trzeba stosować często radykalne środki. Po za tym, ci ludzie mają swoje państwa,
o które powinni zawalczyć!

2017-09-12 18:59

#49 iwkan

Oj jak szybko się zapomina o naszej przeszłości. Przecież był czas kiedy Polacy emigrowali. A przedtem
nawet w czasie drugiej wojny światowej. Kto pomagał polakom, szczególnie polskim dzieciom? Przecież porozrzucani
byli Polacy po całym świecie. I nadal mieszkają w Iranie czy Indiach, czy nawet w Libanie potomkowie
tych dzieci, którzy nadal w sercach czują się Polakami, a jednocześnie uważają te kraje w których przebywają
za drugą ojczyznę. Nikt im wtedy nie mówił macie swoój kraj.

2017-09-12 19:12

#50 denis333

Tylko że nasi nie wywoływali masowych ataków terrorystycznych. Tu jest podstawowa różnica.

2017-09-12 19:23

#51 grzegorzm

dokładnie. To nie są ludzie uciekający przed wojną. Jeżeli jakiś Arab, turek, czy inny przyjeżdża tylko
po to żeby za jakiś czas zrobić zamach to nie należy ich przyjmować i to niestety powinno być jeden za
wszystkich, wszyscy za jednego.

2017-09-12 19:27

#52 denis333

Wiesz, oni poniekąd też uciekają przed wojną. Z tym że nie oszukujny się. To ejst inna mentalność. Duża
ilość muzułmanów nie potrafi si dostosować do europejskiego prawa.

2017-09-12 19:28

#53 iwkan

że oni nie potrafią się przystosować to jest wina Europejczyków. Nie dotyczy tu akurat to w dużym stopniu
nas, ale tworzenie tzw. get i separowanie ich od innych przy jednoczesnym minimum socjalnym to był błąd.
A trzeba było dać tym ludziom możliwoścć przystosowania się przez naukę a nie separację. I stąd jest
taka sytuacja jaka jest. Oczywiście muwię to w dużym uproszczeniu. I nie można wszystkich wrzucać do
jednego worka. Terrorystów trzeba wyrzucać, ale nie wszystkich, bo są i ludzie niezależnie od wyznania
którzy chcą po prostu normalnie żyć pracować, a nie obawiać się, że ktoś taki kto uważa że wszyscy są
odpowiedzialni może zaatakować albo powiedzieć że ty masz swój kraj, albo obrażać czy ubliżać tylko
dlatego, że inna osoba jest cudzoziemcem czy muzułmaninem. Problem teroryzmu był w Europie od dłuższego
czasu. On nie zaczął się teraz i nie muzułmanie go zaczęli. Bo i w Europie były oeganizacje, które obierały
terroryzm jako metodę walki. Ja nie usprawiedliwiam terroryzmu, ale nie mogą wszyscy odpowiadać za jednego
a jeden za wszystkich. Bo wrócilibyśmy do czasów Chamurabiego.

2017-09-12 20:00

#54 misiek

Ja niestety jestem po stronie Puszkina i Denisa. Khalidow czy jak mu tam do czasu też był spokojny. A
teraz popisuje się zdięciami na FB z kałachem i śpiewa pod publikę Hymn isis. Zkąd ja mam wiedzieć,
że mu, któregoś dnia całkowicie nie odwali? I proszę cię Iwonko- pokaż mi, którzy są normalni, a którzy
terroryści? Zkąd mam wiedzieć, że jeśli nie teraz to za kilka lat im nie odwali? I czy tej wojny nie
mają na własne życzenie?

2017-09-13 00:56

#55 iwkan

Po pierwsze nie ty jesteś odpowiedzialny za bezpieczeństwo kraju ani tak samo ja. Od tego są ludzie którzy
powinni mieć doświadczenie aby umiejętnie odróżnić którzy mogą stanowić zagrożenie, a którzy nie. A po
drugie kto ma np. dać gwarancję, że ty czy ja nie zmienimy się za kilka lat. Nikt nie zna przyszłości
i nikt jej znać nie może, ale to nie usprawiedliwia, żeby wszystkich klasyfikować jako terrorystów. Poza
tym mamy też muzułmanów którzy są od zawsze, Tatarów. Mają takie prawo żyć w Polsce jak i inni. Więc
oni według ciebie też są terrorystami? co byś ty powiedział, gdyby ci ktoś powiedział, że nie masz prawa
wjazdu do innego kraju bo jesteś złodziejem bo według jego opinii Polacy to złodzieje. Jestem pewna,
że nigdy byś się nie zgodził z taką opinią. Nie me tak być że jakimś ludziom odbije i potem się o wszystkich
ma mówić, że są nienormalni?

2017-09-13 01:20

#56 denis333

tak przede wszystkim ci ludzie mają inną mentalność. są wychowani w innej kulturze. Przenosząc się do
nas nie potrafią całkowicie się przystosować.Przynajmniej niektórzy. Zwłaszcza, gdy organizacje typu
państwo islamskie piorą im mózgi już za dzieciaka.

2017-09-13 07:30

#57 gadaczka

Ja też jestem przeciwko wpuszczania Muzumanów do naszego kraju. Już nie liczę ile byłoataków w państwach,
które ich przyjęły. To nie był jeden, dwa ataki, lecz dużo więcej. To nie jest wina Europejczyków, że
Muzumanie nie mogą się przystosować. No sorry, oni przyjeżdżają, więc powinno im najbardziej zależeć.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2017-09-13 10:22

#58 grzegorzm

Moim zdaniem. Po pierwsze Denis napisałeś, że uciekają przed wojną. Nie zgadzam się. Są szkoleni żeby robić zamachy i zabijać europejczykuw czyli niewiernych ich zdaniem. Oni ni,e nie potrafią się dostosować. Oni nie chcą się dostosowywać. Nie jest to wina europejczykuw a przynajmniej nie do końca. Muzułmanie to ludzie tworzący hermetyczne środowiska i sami się izolują. Jedynym błędem jest to, że Państwa europejskie zaczęły ich przyjmować myśląc, że będzie z nich tania siła robocza a okazało się, że oni chcą dobry socjal a nie pracować. Jeżeli nie wszyscy są źli z tym się zgadzam, ale w ich kulturze czy też wierze duży wpływ ma zdanie przywódców a jakoś nie słychać bardzo żeby zamachy były przez Imamów potępiane. Owszem coś,, gdzieś jakiś powie, ale nic więcej. Owszem mamy tatarów, ale jest ich garstka i Są od wieków a nie przy płynęli łódeczkami nie wiadomo z kąt.
Na koniec. Nie uważam, że wszyscy muzułmanie są źli bo to nie prawda, ale jeżeli jest tak jak jest to nie powinno się ich przyjmować w takich ilościach. Każdy powinien być kontrolowany czy przyjeżdża do pracy czy kąstrółować bąby.

2017-09-13 10:38

#59 misiek

Iwonka- ty masz takie zdanie, ja jednak popieraam zdanie większości. Jednak szanuję też twoje zdanie
i nie mam zamiaru się z tobą kłócić.

2017-09-13 17:20

#60 iwkan

I ja to też jeszcze raz podkreślam nie miałam i nie mam zamiaru się kłucić. A piszę po prostu co o tym
myślę. A zresztą dyskusja na kulturalnym poziomie nie jest kłutnią. A przynajmniej można starać się zrozumieć innych. Swoją drogą trochę zboczyliśmy z tematu, bą wątek jest na temat mięsięcznic,
a jakoś tak zeszliśmy na temat emigrantów.

2017-09-13 18:41