Forum

Czyściciel, czyli kasujemy śmieci z audio

Oprogramowanie

midzi

#1 ·

2 polubień
Hej,
kolejne moje narzędzie, które rozwiązuje realny problem. Nagraliśmy coś, a teraz trzeba to wyczyścić z różnych yyy, eee i tak dalej. Można usiąść do edytora i wszystko wycinać z palca, a można wspomóc się... Czyścicielem.
Zasada działania programu jest prosta: Wczytujemy plik bądź pliki, wybieramy co ma skasować i narzędzie zaczyna pracować. Efektem działania są pliki wynikowe zapisane we wskazanym przez nas folderze. Możemy zażyczyć sobie również eksportu do projektu Reapera, ale jeśli mam być szczery, nie jestem jeszcze do końca zadowolony z tej opcji. Program działa w oparciu o lokalny model, który sam sobie pobiera przy zleceniu mu pierwszego czyszczenia i tu bardzo ważna uwaga, należy przeznaczyć na jego działanie kilka GB miejsca na dysku.
Jako, że proces wykrywania wypełniaczy oraz ciszy oparty jest o AI, zalecana jest karta graficzna ze wsparciem CUDA. Jeśli takiej karty w systemie brak, program będzie działał, ale bardzo wolno.
Narzędzie pobierzecie stąd:
https://github.com/michaldziwisz/czysciciel/releases/latest/download/Czysciciel-windows.zip
Program na razie kasuje ciszę i wypełniacze, nie wyrzuca oddechów, mlaśnięć itp. Nad tym trzeba będzie jeszcze popracować.

Adasadula

#2 ·

Ciekawa sprawa. Można by ukryć te konsolowe puste okienka przy instalacji jeśli to możliwe

midzi

#3 ·

Mówisz, masz, nowa wersja leci na Githuba i za kilka minut będzie do pobrania.

midzi

#4 ·

Jest i kolejna wersja, w której poprawiłem działanie eksportu do Reapera.

Adasadula

#5 ·

Edytowano
A w sumie co tam było do poprawy z tym eksportem? Z moich baardzo pobieżnych testów wynikało, że wszystko tam działało.

midzi

#6 ·

Oj nie, nie działało. Tzn. eksportować eksportował, ale efekt tego w reaperze różnił się od tego, co dostawałeś w pliku przemielonym przez samą aplikację. A jako, że to co dostawałeś w tym pliku było z reguły dobre, to założenie, że w reaperze poprawiasz tylko faktyczne kwasy nie miało racji bytu. Niestety, to efekt kompresji stratnej, która dawała różny ofset. Próbowałem to poprawiać, ale nie byłem zadowolony z efektu, tak więc teraz Czyściciel renderuje stowarzyszony z projektem RPP artefakt w postaci pliku FLAC i to rozwiązało problem.

midzi

#7 ·

Doszła kolejna opcja, pomijanie fragmentów z muzyką z regulowanym progiem zadziałania. 100% wykrywa nawet ciche tło, 0 procent zachowuje się tak, jakby ta opcja była wyłączona, domyślnie 50%. Ważne, przy pierwszym czyszczeniu narzędzie pobierze sobie dodatkowy model, który wykrywa czy sygnał jest muzyką.

daszekmdn

#8 ·

Bazuje na AI? Może być fajne i przyspieszać robotę.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

midzi

#9 ·

Tak, pisałem o tym w pierwszym poście, natomiast AI jest lokalne, z sieci pobiera tylko modele.

daszekmdn

#10 ·

Czyli musisz mieć odpowiednią grafikę.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Pitef

#11 ·

Twoje A2000 z 12 GB Vram da spokojnie radę.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

midzi

#12 ·

@Daszek tak jak już napisałem w pierwszym poście, na CPU też będzie działać, ale baaaaardzo wolno.

tomecki

#13 ·

1 polubień
Dopowiem tylko, że testowałem i działa zaskakująco dobrze.

midzi

#14 ·

Kolejna wersja Czyściciela właśnie poleciała na serwer. W najnowszym release wprowadziłem tryb dokładny, który skanuje wypełniacze kilkoma przebiegami do momentu, aż nie znajdzie niczego, co należy wyciąć. Działa dokładniej ale i wolniej, ale rozwiązuje problem z niedeterministycznością modelu.
Dodatkowo od teraz aplikacja zapamięta zmodyfikowane przez użytkownika ustawienia.

Nivellen

#15 ·

Czy ten program działa tylko do muzyki czy też można w filmie coś wywalić?

midzi

#16 ·

1 polubień
Na ten moment wspiera tylko pliki audio, ale pomysł na obróbkę wideo też nie jest głupi, aczkolwiek obawiam się, że potrzeba będzie na to jeszcze więcej miejsca na dysku. :)

Nivellen

#18 ·

A czy ten program też może odszumiać?

Nivellen

#19 ·

Przepraszam, właśnie uruchomiłem ten program, fajny i łatwy,i nie ma usuwania szumu, szkoda, może by dodać taką opcję.

midzi

#20 ·

Można, ale zastanawiam się nad sensownością. odszumianie lepiej jednak robić dostrajając parametry do konkretnego przypadku, mogę coś pokombinować, ale jeśli mam być szczery nie mam przekonania akurat do tej funkcji, ale jestem otwarty na dyskusję.