[18 plus] Eltenowy Hydepark (Wątek ogólny, wszystkie chwyty dozwlone)
Wróć do Integracja Eltenowiczów#221 MarOlk
Żurek. Taki kwaśny z białą kiełbą i łychą chrzanu.
#222 mustafa
Denis, jak masz opiekacz do kanapek z tymi wymiennymi wkładkami, takimi na "grila", pokruj sobie kiełbasę białą na 4, w zdłuż i w poprzeg, po dwie ćwiartki na kromeczkę chleba, i bez składania, do opiekacza, tak żeby na dole był chleb, a u góry kiełbasa. Ten tłuszczyk który się wytopi wsiąknie w chleb, od dołu się przypiecze, kiełba się przypiecze, miodzio.
-- (djdenismusic):
Jak można nie lubić smażonej białej kiełbasy? Albo pieczystego w połączeniu z dobrze zrobioną sałatką jarzynnową?
AKurat kulinarnie moje tegoroczne święta zapowiadają się zacnie. Bo członek rodziny, który wszystko ma zamiar przyotować nie stroni od dobrego mięsiwa.
--
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#223 Julitka
Ja zdecydowanie wolę Wigilię. @Zywek ja akurat trenuję regularnie, więc ten.
#224 daszekmdn
Ja w ogóle nie gotuję, bo nie jem. Widzę jak inni gotują :D
-- (mustafa):
Może za długo gotujesz. Jaja długo gotowane śmierdzą, to prawda.
--
#225 daszekmdn
O, ale akurat żurek lubię xD.
-- (MarOlk):
Żurek. Taki kwaśny z białą kiełbą i łychą chrzanu.
--
#226 zywek
@julitka ale zimno jest i wszystko martwe.
#227 Zuzler
Powiedział Żywek. :P
#228 Zuzler
Ale Daszeńku, kochany, jak Ty możesz mówić, że masło ni ma smaku? Naprawdę tak uważasz?
#229 iwkan
Kulinarnie bardzo lubię. Choć w tym roku jakoś nie odczuwam tych świąt. do tego jeszcze cały dzień dzisiaj męczy mnie migrena. Ale wracając do kulinarnego akcentu: żurek z grzybami i białą kiełbasą, jajka z majonezem jak są dobrze ugotowane super. Jeszcze ćwikła, ciasto drożdżowe z kruszonką, lub bigos na obiad. sałatka jarzynowa też obowiązkowo.
#230 Adasadula
No baa, wg mnie też nie ma, ja z maseła zrezygnowałem z 8 lat temu, nie żałuję.
-- (Zuzler):
Ale Daszeńku, kochany, jak Ty możesz mówić, że masło ni ma smaku? Naprawdę tak uważasz?
--
#231 Kat
Kulinarnie wolę wigilię, ale dobrym jajem z majo albo tam faszerowanym, np. łososiem, czy innymi pieczarkami nie pogardzę, za tobiałej kiełbasie mówię zdecydowane "Nie".
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#232 daszekmdn
Na prawdę tak uważam @Zuzler.
#233 Puszkin
A ja tam lubię i Wigilię i Wielkanoc i kulinarnie i duchowo również.
#234 markus1234
Co do mojego usamodzielniania się, to niestety nie znam osoby z moich okolic, która mogłaby pokazać moim rodzicom, że osoby niewidome sobie dość dobrze radzą. No chyba, że ktoś taki się znajdzie.
#235 Julitka
Napisz priv.
-- (markus1234):
Co do mojego usamodzielniania się, to niestety nie znam osoby z moich okolic, która mogłaby pokazać moim rodzicom, że osoby niewidome sobie dość dobrze radzą. No chyba, że ktoś taki się znajdzie.
--
#236 zywek
A mi kto pomoże się usamodzielnić? Moja mama też mówiła, że po jej trupie będę gdziekolwiek jeździł...
#237 iwkan
Aż trudno to skomentować, bo tacy rodzice chcąc dobrze jednocześnie krzywdzą. Bo puki są wszystko jest ok, lecz co będzie, gdy ich zabraknie? Zresztą temat samodzielności jest też poruszony w moim wątku samodzielność a nadopiekuńczość. Może Markus, warto się z nim zapoznać? Prócz tego szukać kontaktu z ludźmi, którzy by mogli tam na miejscu jakoś pomóc. A może fundacje pomagające niepełnosprawnym. Lub dobrze, by tacy rodzice mogli zobaczyć ośrodek w Bydgoszczy. Przecież tam też są kursy od czynności dnia codziennego, poczynając, przez orientację a na komputerowych kończąc.
#238 iwkan
Sama kiedyś byłam na takim kursie. I moją instruktorką od czynności dnia codziennego, którą do dziś wspominam, bo potrafiła bardzo dobrze wszystko wytłumaczyć, była Pani Zofia Kęs-Krawiec. O ile dobrze pamiętam nazwisko.
#239 balteam
ci co narzekali gdzieś tam w wątku na gpt i gemini, polecam claude.
#240 djsenter
A ja polecam pogodzić się z tym, że AI to jest jeszcze małe dziecko, które próbuję być ogarnięte, ale bariery doswiadczeniowej nie przeskoczy.
Co by nie mówić, dzisiaj mi bardzo pomogło, bo musiałem rozpoznać kilka produktów różnych marek i faktycznie nie dość, że rozpoznał marki, to jeszcze powiedział mi, co to za produkty a ja to później zweryfikowałem z widzakiem, więc da się, da się :)