Whats App
Wróć do Problemy z oprogramowaniem#41 Numernabis
Nie chodziło mi o inne komunikatory, tutaj na whatsapp mam znajomych i chodziło m o altrernatywną apkę obsługującą whatsapp :)
#42 misiek
Jeej na prawdę? Czy ja ci bronię mieć własne zdanie, czy o co chodzi?
#43 Numernabis
Pytasz się po co używam, to napisałem :)
#44 balteam
Pobierzcie sobie WhatsApp Desktop Enhancer
to wtyczka nvda. dodaje kilka skrutów, wywala czytanie numerów, no i takie tam.
#45 Numernabis
No nie wiem, coś ta wtyczka dziwnie dzialła, wcisnąłem opisany skrót Ctrl+Shift+A i usunęło mi cały czat zamiast wyświetlić historię :D
#46 Numernabis
To się chyba coś poprawiło i przedstawia się w dodatkach, w katalogu konfiguracyjnym jako WhatsApp NG? Zainstalowałem, zdecydowanie poprawiła się dostępność, zawsze mi WhatsApp otwiera się na liście czatów, szybko można przedostać się na listę wiadomości, to to na czym mi najbardziej zależy, ale nie wiem jaki jest skrót, a ponoć jest do kopiowania wiadomości, Ctrl+C nie działa, ciekawe jest to, że w ustawieniach NVDA jest WhatsAPP, a w zdarzeniach wejścia nie ma, nie mogę nigdzie przeglądnąć skrótów.
#47 Numernabis
Czy też tak macie, że nie do końca się synchronizuje ta webowa apka z telefonem? Odczytam wiadomość w komputerze, a na telefonie nadal mam ją jako nieprzeczytaną, wcześniej tak nie było, jest to od ostatniej aktualizacji.
#48 paulinabuczynska98
Ja to po prostu jak odczytam jakąś wiadomość na komputerze, a na telefonie mam ją jako nieprzeczytaną to oznaczam w telefonie wszystkie jako przeczytane i już.
#49 DJGraco
Rzadko piszę na whatsappie mam tam bardzo małe grono znajomych, ale nie zaobserwowałem tego zjawiska o którym piszecie.
#50 Numernabis
No tak Paulino, owszem, to nie jest problem nie do przeskoczenia, ale dość irytujący, bo skoro ta aplikacja pod windowsem łączy się z telefonem i korzysta z jego transferu to powinna się synchronizować i przeczytane na komputerze powinny być przeczytane na telefonie i odwrotnie, choć odwrotnie to jeszcze nie sprawdzałem.
#51 paulinabuczynska98
Numernamis, no tak wszystko się zgadza, że te wiadomości powinny być na komputerze i na telefonie jednocześnie przeczytane skoro urządzenia się synchronizują, ale jak widać nie zawsze tak jest.
#52 Numernabis
No nie, chodziło mi tylko o to czy tylko u mnie tak się dzieje, dzięki za info.
Nadal proszę o skróty do tego dodatku dla WhatsApp, zwłaszcza chodzi mi o skrót kopiowania wiadomości, w typhlopodcaście mówili o Ctrl+C, ale to nie działa.
#53 zywek
U mnie też się tak dzieje, ale u mnie akurat może, bo nie korzystam z oficjalnej appki.
#54 Numernabis
No ja akurat z oficjalnej apki i imo to właśnie tak się dzieje - lipa.
#55 ambro86
Cześć Zywek, jakiej aplikacji używasz, skoro nie korzystasz z oficjalnej? Czy to WhatsApp Web czy jakiś alternatywny klient? Pytam, ponieważ szukam alternatywnego klienta, bo czasami oficjalna aplikacja nawet wykonuje niechciane połączenia do kontaktów!
#56 zywek
Na windowsie ta appka jest niedostępna.
#57 DJGraco
Andro, Żywek ma na myśli to, że używa czegoś na Linuxie. Dobrze chyba rozumiem @Żywek
#58 Numernabis
Nowy ma problemy z listą czatów, otworzyłem sobie czat z pewnym znajomym Piotr xxx, zacząłem przewijać strzałką konwersacje i w pewnym moemencie zaczął mi odczytywać konwersację od innego znajomego "Piotras" i tak około 10 wiadomości i znowu Piotr xxx.
#59 ambro86
Ach ok, domyślałem się. W międzyczasie dzięki dodatkowi NVDA, o którym też wspominaliście, udało mi się znacznie poprawić moje doświadczenie z WhatsApp na Windowsie — powiedzmy, że przynajmniej teraz jest używalny. Oczywiście wcześniejsza aplikacja była jeszcze lżejsza, ale wiem, że Meta ją usunęła, aby oszczędzać pieniądze, w tym sensie, że teraz jest to aplikacja webowa i nie muszą już tworzyć osobnej aplikacji dla Windows, Maca, Linuksa itd.
#60 Numernabis
Oto co otrzymałem w odpowiedzi na zgłozenie o braku synchronizacji przeczytanych wiadomości:
Rozumiem teraz lepiej Twój problem. Wygląda na to, że chodzi o synchronizację stanu przeczytania wiadomości między aplikacją na komputerze a telefonem.
Niestety, obecnie WhatsApp nie synchronizuje automatycznie stanu przeczytania wiadomości między połączonymi urządzeniami. Oznacza to, że jeśli przeczytasz wiadomość na komputerze, nie zostanie ona automatycznie oznaczona jako przeczytana na telefonie.
Jednakże, jeśli usuniesz wiadomość na jednym urządzeniu, usunięcie zostanie zsynchronizowane na wszystkich połączonych urządzeniach.