Jak poprawić sytuację niepełnosprawnych na rynku pracy.
Wróć do Środowisko niewidomych#141 mustafa
No właśnie zależy. Moim zdaniem większości niewidomych by się nie chciało. Mi osobiście się by chciało. Zarobiłbym kolejne 5 i bym miał 13... Tutaj mógłbym pisać dalej, ale nie napiszę. Ci którzy rozumieją energię pieniądza nie potrzebują reszta i tak nie zrozumie.
-- (Julitka):
No ale w tej sytuacji to oczywiście najlepiej nie pracować w ogóle, czyż nie? ;)
-- (balteam):
Jak ktoś teraz zabawi się ze świadczeniami to i z 8 koła dostanie jak się nie mylę, także no.
--
--
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#142 balteam
Mustafa, nie każdy chce pomnażać kasę, zwłaszcza jeśli mu by zostawało sporo. Wyobraź sobie dwie osoby po 8 koła, nawet z mieszkaniem na wynajem by odkładali 3 koła bez jakichś wyrzeczeń. Mało komu by się chciało zarobić jeszcze o tysiaka więcej, 5 to co już innego, ale wszystko zależy ile wydajesz, ile chcesz wydawać no i co robisz z tym wolnym czasem, a no i oczywiście w jakiej pracy te 5 kafli byś miał zarabiać.
#143 Pitef
Mam z moją kobitą stałego przychodu 15, 15500. Mieszkanie wynajmujemy, opłaty robimy, leki do cukrzycy które mało nie kosztują kupuję, do jakiejś fajnej knajpy zjeść coś zajebistego i nie koniecznie taniego raz na miesiąc idziemy, nie musimy jakoś bidować i około 5/ 6 k idzie odłożyć.
#144 Kat
Mimo pobieranych świadczeń, zamierzam pracować, wprawdzie kończy mi się umowa we wrześniu, ale zaczęłam szukać czegoś innego, bo jestem więcej niż pewna, że mi tej umowy nie przedłużą.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#145 mustafa
Dlatego napisałem, że moim zdaniem większości by się nie chciało, mi by się chciało. Dwie osoby po 8k brzmią świetnie, ale dwie osoby po 13k brzmią jeszcze lepiej.
-- (balteam):
Mustafa, nie każdy chce pomnażać kasę, zwłaszcza jeśli mu by zostawało sporo. Wyobraź sobie dwie osoby po 8 koła, nawet z mieszkaniem na wynajem by odkładali 3 koła bez jakichś wyrzeczeń. Mało komu by się chciało zarobić jeszcze o tysiaka więcej, 5 to co już innego, ale wszystko zależy ile wydajesz, ile chcesz wydawać no i co robisz z tym wolnym czasem, a no i oczywiście w jakiej pracy te 5 kafli byś miał zarabiać.
--
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#146 kamlos
Witam.
Faktycznie C M K P nic jeszcze nie opublikowało, tylko są założenia ogólne do kursów.
Uzyskałem 45 punktów z tzw samokształcenia, które jest po za c M K P.
Uzyskałem je będąc na szkoleniu organizowanym przez ośrodek F R S C.
Temat szkolenia był terapia manualna odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
Szkolenie zawiera 15 godzin dydaktycznych i uzyskujemy na nim 45 punktów edukacyjnych.
Po ukończeniu szkolenia jest wydawane zaświadczenie i certyfikat.
Na miejscu w kartę rozwoju zawodowego organizatorzy wpisują punkty edukacyjne.
Miałem teraz jechać do warszawy z tego samego ośrodka na inne szkolenie, ale ze względu na małą ilość chętnych szkolenie odwołano.
https://frsc.pl/p/szkolenie/technik-masazysta/bole-glowy-i-odcinka-szyjnego-kregoslupa-w-praktyce-masazysty/?srsltid=AfmBOopM82OlHHrmlsUCJYEpcCVJ-GWltFAKmpIReW-e9cGBAEAA9h1k
https://frsc.pl/p/szkolenie/technik-masazysta/jak-zalozyc-i-prowadzic-wlasny-gabinet-masazu/?srsltid=AfmBOoqgQ0M9oeZmjzHYKqh9mWezSuGW_SapxFXy9mHYzErzan9NMV47
https://frsc.pl/p/szkolenie/technik-masazysta/terapia-manualna-w-dolegliwosciach-bolowych-kregoslupa-ledzwiowego/?gad_source=1&gad_campaignid=22556420304&gclid=CjwKCAiAqKbMBhBmEiwAZ3UboN5xP28xyokVa7rhKggaxWfWm8BqVvPwW9anOZJB_hNILxBh1ZKM6hoCK4UQAvD_BwE
Są to szkolenia dedykowane dla techników masażystów.
Może komuś się przyda.
#147 kamlos
Rozważam wzięcie udziału w jednym kursie online.
https://spe.edu.pl/technik-masazysta-prozdrowotne-i-relaksacyjne-aspekty-masazu/
Podobno jest wydawane zaświadczenie z określoną ilością punktów i można je wpisać w kartę rozwoju zawodowego.
#148 Natalia2000
Jest gdzieś może tekst tej ustawy o niektórych zawodach medycznych? nie mogę nic sensownego znaleźć, a przydałoby się z nią zapoznać.
#149 kamlos
Znalazłem coś takiego nie wiem czy pomoże, ale brałem ze strony teoretycznie nam blizkiej.
https://ksnmif.pl/wp-content/uploads/2024/11/Ustawa-z-dnia-17-sierpnia-2023-r.-o-niektorych-zawodach-medycznych.pdf
#150 kamlos
Zdecydowałem się na uczestnictwo w kursie online. Jestem po pierwszym module i jak narazie wszystko jest dostępne począwszy od utworzenia konta na stronie studium prawa europejskiego, po przez zalogowanie odczytanie materiału szkoleniowego po przez program edge, a skończywszy na rozwiązanie testu.
Zobaczymy jaki będzie modół 2 jeśli chodzi o dostępność dla nas.
Pozdrawiam Kamil.
#151 kamlos
Samo zgłoszenie na kurs po przez wypełnienie formulaża i dokonanie przelewu za kurs też dało się wykonać.
Koordynatorka jest skora do współpracy, ponieważ przed zapisaniem się na kurs zwróciłem się z prośbą o przesłanie mi jakiegokolwiek materiału nie związanego z kursem, ale w takim samym formacie, który obowiązuje na kursie, w celu sprawdzenia czytelności i podesłała bez problemu.
#152 mustafa
Znalazłem coś takiego.
https://www.cmkp.edu.pl/ksztalcenie/podyplomowe/niektore-zawody-medyczne/programy-kursow-doskonalacych
Zwróćcie uwagę, że dla technika masażysty są dwa jakby osobne kursy.
Jest kurs dla techników z niepełnosprawnością wzroku i bez niepełnosprawności wzroku.
#153 kamlos
Dzięki za informacje, zawsze to coś nowego.
Czekami aż C M K P opublikuje liste kursów, oraz lokalizację tych kursów.
#154 mustafa
Pobierz sobie pdf dla osób z niepełłnosprawnością i zobacz jakie wymagania. Pytanie ile będzie takich podmiotów.
#155 kamlos
Czytałem, wychodzi na to, że egzamin końcowy jest z prawdziwego zdażenia, zobaczymy jakie to będzie miało przełożenie w praktyce, bo to, że egzamin będzie to pewne.
Musi się w papierach organizatorów wszystko zgadzać.
#156 kamlos
Znalazłem jeszcze takie informacje na stronie C M K P.
https://www.cmkp.edu.pl/projekty-ue/fers-inne-zawody-medyczne/rekrutacja-fers-izm
Aby módz zarejestrować się na kurs to trzeba sobie założyć konto na stronie C M K P.
#157 kamlos
W zasadzie to nie jest rejestracja na kurs tylko do projektu.