Chce formata! Rozwiązany
Wróć do Problemy z oprogramowaniem#1 daszekmdn
Witajcie.
Drugi wątek tego dnia, ponieważ potrzebuję pomocy czy czegoś takiego.
Mam sobie dysk, który ma 2 bad sectors.
Piszę o tym, bo to może być istotne.
Mam dysk, który chcę komuś porzyczyć, aby zgrał mi kilkaset gb pewnych rzeczy, jakich to jest nie istotne.
Osobę tą znam od kilku lat, i wiem, że chciałą by moje pewne pliki prywatne, które znajdują się na tym
dysku.
Sytuacja taka, że umie odzyskiwać dane różnymi programami, a ja nie chcę by weszła w ich posiadanie.
Jak mogę zformatować dysk tak, aby danych nie dało sie już odzyskać, i żeby nie narobiło się więcej niż
2 bs?
Możecie napisać lub dać link do jakiegoś artykułu, niekoniecznie w j. Polskim.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
#2 hryniek
mhdd, ale tu trzeba oka, przy okazji możeby bady naprawiło o ile nie są fizyczne, tylko np. spowodowane
spadkami napięcia, tudzież złym namagnesowaniem. Co do tego czy Ci coś zrobi z tym, czy nie, tj. czy
się zwiększy ilość bad sectorów zależy od typu uszkodzenia dysku, do czego zmierzam, że może nic się
nie zmienić, może się naprawić, może równie dobrze i cały dysk polecieć. Obsługę mhdd na elektrodzie
sobie znajdziesz. AHa. I Jedynym najbezpieczniejszym sposobem na zniszczenie danych jest piec hutniczy.
Pozostałe przypadki zależą od zdolności, możliwości i pieniędzy, ale na tego twojego człowienia to pewnie
kilkukrotna zerówka powinna starczyć.
Co nie wiem czy przy uszkodzonym dysku jest dobrym
#3 daszekmdn
Może i wystarczy, ale on ma różne do tego programy, jak mi karta sd padła to odzyskiwał z niej dane,
ale sie cham nie podzielił i karty nie oddał z resztą.
#4 hryniek
Na karcie mógł tylko system plików paść, więc odzysk poszedł łatwo. a z dyskami jest o tyle nieciekawie,
bo z tego co wiem to tam się
jakoś warstwowo to nakłada i ciężko takie coś zniszczyć żeby mieć 100% pewności. Jedynie można tylko
utrudniać, no, ale Twój ziomek nie jest żadnym NSA, czy czymś żeby sobie z tym poradzić. No i pewnie
taka zerówka trwa kilka dni i w przypadku mhdd komputer na którym to robisz musi być wykluczony z użytku,
bo to taki system jakby, no i należy zadbać żeby ani ty, ani kot, ani co kolwiek Ci tego nie ruszyło
i nie odłączyło.
#5 hryniek
AHa.. Nie jestem pewny czy victoria opd WIndows nie ma takich opcji, więc sam możesz sobie z tym poradzić.
#6 daszekmdn
Sprostowywując, to nie jest mój ziomek konkretnie, kiedyś może nim był, co do wyłączenia pc z użytku,
kocisko lubi ciepłe miejsca :) więc to raczej niezbyt możliwe.
#7 misiek
A może po prostu takiej osobie dysku nie pożyczać?
#8 daszekmdn
Taa, taa, a ja potrzebuję od niej to co potrzebuję a to bardzo duże jest i nie ma gdzie tego zmieścić,
przecierz po bt syncu jak ma mobilny internet tego nie bedziemy synchronizować
#9 longshoot
jak duże to jest
#10 daszekmdn
z 200 gb
#11 iskierka1983 Konto zarchiwizowane
Hmm.
Może to idiotyzm, ale może lepiej kup sobie taki dysk, w którym nie będziesz miał nic ważnego, co ta
osoba mogłaby od ciebie ukraść i wtedy możesz ten dysk mu dać, a on nie będzie mógł nic zrobić z twoimi
danymi.
#12 daszekmdn
Nie mam zbytnio możliwości kupna nowego dysku, bo na chwilę obecną mam tamten
#13 misiek
Skoro ci tak zależy- to może idź do niego ze swoim kompem i sam sobie zkopiuj to co chcesz?
#14 daszekmdn
Ehh, gdybym mógł to bym tak zrobił, typa widzę tylko w sql a do domu mu się wpraszał nie będę, nie pisał
bym gdyby dysk nie był jedynym rozwiązaniem.
#15 lwica
Co do tego że kocisko lubi ciepłe miejsca można laptopa umiejscowić gdzieś gdzie to zwierze nie ma
dostępu. ;)
#16 misiek
To może pobieraj sobie stopniowo z innych źrudeł?
#17 lwica
dokładnie albo jakieś pendrivy i wziąć część, skopiować na dysk usunąć z pendriwa i potem kolejna część
najprościej tak.
#18 pates
No albo kupić pendriwa albo kartę pamięci ponat 200 gb, bo tak poprostu zmazać raz na zawsze się raczej
nie da.
#19 daszekmdn
Nie mogę pobrać z innych źródeł bo 95 procent tego to nagrania prywatne i inne takie, a nie chcę wydawać
kasy na duże pendrivy.
#20 pates
No to jedynym wyjściem jest przynieść laptopa z dyskiem ale innym i tam wgrać.