EltenLink

Co jest nie tak z naszą pisownią?

Wróć do Środowisko niewidomych

#61 lwica

Jedno, że jest mi troszkę łatwiej, bo sporo czytam w brajlu i bardzo często widzę dany wyraz w głowie. :)
A drugie, że o dziwo, pomaga mi też to, że mnóstwo ludzi pisze bez polskich znaków. :D Czasem, gdy nie mam pewności i możliwości by sprawdzić, wyobrażam sobie jakby dany wyraz wyglądał właśnie bez polskich znaków i to potrafi działać, choć z tej metody korzystam akurat rzadko, i nie polecam jej jako podstawowej. ;)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-12-31 01:46

#62 Monte

A jeżeli chodzi o dysleksję, to ja miałam w klasie dwóch kolegów z tym problemem.

Give me a sign.
2024-09-06 21:18

#63 adelcia

ja się cieszę że jakkolwiek umiem użiwać języków Polski i Holendersky, bo nawet w mojim ojczystym Słowackim to od dzieciątka miałam tak, że w dziecięcym diktandzie miałam z 40 50 błędów i piątky, po waszemu gdzieś międzi 2 i 1 tylko latały.
także dla mnie to i tak jest cud, że ja tu w ogólę cokolwiek, i jakkolwiek piszę.

2024-09-08 22:25

#64 Monte

Czasem zdarzy mi się jakiś błąd ortograficzny, ale to jest bardziej jak literówka, kiedy szybko piszę i nie sprawdzę dokładnie.

Give me a sign.
2025-01-17 20:46

#65 daszekmdn

A ja mam spell checker i jestem happy. Serio. Znacznie gorzej pisałem w brailu niż normalnie na pc ze spell checkerem. ;) Moim innym problemem jest jednak to, że często zlewają mi się literki tj. jak jest Polski znak, to czasem nie odcisnę na czas alta i wychodzi co wychodzi. Nie wiem czemu tak mam, kiedyś te 7 9 lat temu tak nie miałem. Może wynika z szybkiego pisania?
Jedyne, z czym z takiej zwyczajnej pisowni mam problem, to z rozdzielaniem słów, bo często nie wiem czy po nie spacja czy też jej brak.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2025-02-04 16:36

#66 mustafa

Nie z czasownikami piszemy oddzielnie, nie z rzeczownikami i przymiotnikami łącznie. Czasem mogą być wyjątki. Np. Nie prawda i nieprawda. Oba zapisy są poprawne, chociaż zależy od kontekstu.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2025-02-04 19:30

#67 Numernabis

Nie tyle z kontekstu co ze znaczenia zwrotu.
Nieprawda i nie prawda to dwa różne znaczenia.
nieprawda piszemy razem i bez wyjątków, osobno piszemy kiedy nie jest to wyraz zaprzeczający "nieprawda", ale zlepek dwóch zwrotów nie i prawda kiedy chcemy stwierdzić, że coś nie jest prawdą lecz kłamstwem/brednią,jak w przykładach poniżej:
To, co powiedziałeś, to nie prawda, a kłamstwo.
To, co napisałaś to czyste brednie, nie prawda.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-02-04 22:12

#68 Julitka

Gorzej, jak spellchecker Cię kiedyś zawiedzie.
-- (daszekmdn):
A ja mam spell checker i jestem happy. Serio. Znacznie gorzej pisałem w brailu niż normalnie na pc ze spell checkerem. ;) Moim innym problemem jest jednak to, że często zlewają mi się literki tj. jak jest Polski znak, to czasem nie odcisnę na czas alta i wychodzi co wychodzi. Nie wiem czemu tak mam, kiedyś te 7 9 lat temu tak nie miałem. Może wynika z szybkiego pisania?
Jedyne, z czym z takiej zwyczajnej pisowni mam problem, to z rozdzielaniem słów, bo często nie wiem czy po nie spacja czy też jej brak.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2025-02-05 10:34

#69 daszekmdn

To ktoś zwróci uwagę. Nie stosuję go by poprawiać ortografię, a literówki. Z ortografią jeszcze u mnie dobrze ;).

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-02-05 11:57