EltenLink

Oglądanie ludzi i wnioskowanie po głosach

Wróć do Środowisko niewidomych

#101 skrzypenka

Matko, haha, jak Misiek, no nie mam więcej pytań. :d

-- (Mimi):
Widzący mają różne pomysły. Dołączył do nas nowy chórzysta. Pyta się mnie: "Przystojny jestem, co?" Ja, zaskoczona bezpośredniością: "Nie wiem, ale skoro tak mówisz". A on: "To się przyjrzyj". Myślałam, że się zgrywa. On nie od razu kapnął, że ja aż tak zupełnie nie widzę. Nawet skomentował: "Nie da się nic nie widzieć. jak byś się tak mocno postarała i wysilila wzrok, to byś mnie na pewno zobaczyła. Przecież stoję blisko. Jak mnie słyszysz, to i widzisz. Bo ja ciebie widzę." :)

--

Große Operndiva?
2021-08-25 10:09

#102 Postukujacy

Nie mam ani trochę w zwyczaju oglądać czyichś twarzy. To już ta jedyna osoba będzie takim wyjątkiem. Nie dlatego, żeby mnie to jakoś odstraszało, ale w odróżnieniu od spojrzenia, dotyk po twarzy jest dla mnie czymś prawie intymnym. Ciekawe, co nie? Spojrzeniem widać całą twarz, ale nie jest to tak osobiste, jak dotknięcie. Właściwie ciężko się wypowiadać nic nie widząc, ale tak patrząc jak ludzie widzący spoglądają na siebie gdy się mijają czy wtedy gdy siedzą koło siebie - taki dotyk to jest coś innego, coś więcej niż spojrzenie. Całkiem podobnie fryzura, uszy czy cośtam. Czasami tak na szybki przegląd, ale te ewentualne oględziny kończę jak najszybciej.

natomiast ogólny ciałokształt wychwytuje się np. kiedy nas ktoś prowadzi albo my tego kogoś, przy przyjacielskich uściskach, a wzrost podczas rozmowy. Także czyjś krok sporo o człowieku może zaświadczyć. Jakiej kto jest postury to zdarza się,że mnie interesuje, ale jeśli sprawdzam, to zawsze staram się robić to dyskretnie i bezinwazyjnie. Można by powiedzieć dobrowolnie i mimochodem :)

Ciekawią mnie ludzkie dłonie. Nie żebym się im przyglądał ze szczegółami, ot zwykłe przywitanie się. Bardzo lubię podawać dłon i w ten ułamek sekundy wychwytywać różne niuanse. Tu się też można omylić i to grubo, niemniej jest to taki mój substytót oglądania kogoś. Czasem fajna osóbka a łapska straszne albo przeciwnie - głos jakby zjarany, szorstki, a rączki niemalze księżniczki. Dziwi mnie ten dysonans, no ale dzięki niemu nie bujam za nadto w obłokach ułudy :)

Pytano mnie kilka razy, czy słysząc czyjś głos staram się wyobrazić tego kogoś - na tyle na ile to możliwe tak. Jednak ten wykreowany wizerunek zazwyczaj odbiega od rzeczywistości, więc pozostaje to tylko sferą fantazjowania. A głos daje duże pole do popisu dla wyobraźni. Inspirująca do wyobrażeń jest właściwie płeć przeciwna, mooże z jakimiś wyjątkami u osób, z mocno nietypowym głosem np. bardzo niskim czy bardzo wysokim.
Czytając ten wątek nasunęła mi się taka myśl. Jak osoby widzące zwracają uwagę na wygląd u potencjalnego partnera, tak mam osobiste wrażenie, że zwracam uwagę na głos u takich potencjałów. Oczywiście zawsze można najpierw zostać oczarowanym intelektem albo perfumami, a jak się w kimśzakochać, to klapki opadają nie tylko na oczy ale i uszy :) no ale przy pierwszym kontakcie głos to taki nasz - niewidomych - odpowiednik fajnego wyglądu. Albo niefajnego ;)

INFP
2021-09-11 16:20

#103 mucha

ja nigdy nie oglądałem ludzi po twarzach nie oglądam i oglądać nie będę, dla mnie nie jest to normalne i krępujące też. Kogoś bliskiego okejale nie uważam żebyto miałocoś powiedzieć o wyglądzie kogoś, ponieważ siłą rzeczy nie mamy zbyt dużego porównania

2021-09-15 10:48

#104 biedrona333

hmmm szczerze mówiąc ja niewiem jak widzący na wygląd zwracają uwagę, ale mam od jakiegoś czasu kolegę, który jak popatrzył na moje zdjęcie na portalu to od razu się we mnie zabujał kródko mówiąc zawrócilłam mu w głowie spotkaliśmy się dwa razy w realu i był wpatrzony we mnie jak w obraz a jak na razie mnie nie zawrucił w głowie

2021-10-01 16:50

#105 lwica

Zupełnie nie przeszkadza mi, gdy ktoś chce mnie obejrzeć, ja natomiast tego nie robię, bo nie mam takiej potrzeby. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-01-20 14:17

#106 zywek

O matko, naprawdę?

2023-01-21 12:21

#107 lwica

YYYYY, ale co?
Powinno mi to przeszkadzać? :D

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-01-21 14:42

#108 zywek

Nooczywiście.

2023-01-21 15:04

#109 misiek

A zależy kogo tu mamy na myśli, jak byle Janusz złapie cię za tyłek to oczywiście, że liścia powinien zarobić, ale w bliższej relacji czy to przyjacielskiej, czy jakiejkolwiek innej, lub nawet w trakcie poznawania o ile oczywiście dobrze się czujesz w toważystwie danej osoby to jak najbardziej wskazane.
-- (lwica):
YYYYY, ale co?
Powinno mi to przeszkadzać? :D

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-01-21 16:18

#110 lwica

Logiczne, że ludzie powinni zachowywać odpowiednie granice, i jeśli ktoś mnie zupełnie nie zna, i nie ma deficytów intelektualnych, to nie będę przeszczęśliwa, jeśli stwierdzi że chce mnie obejrzeć, ale wszystko zależy od sytuacji i od osoby.

2023-01-21 17:40

#111 papierek

Ona pewnie nie miała na myśli, że obejrzeć tak w całości, raczej mówimy o miejscach ogólnie uważanych za nie intymne. :D
Włosy, może twarz, chociaż ja bym chyba z twarzą miał problem, sylwetkę i tak dalej
Chociaż ja to generalnie oglądania ludzi nie kupuje. Jak sobie obejrzę jakoś przy okazji to spoko.

-- (zywek):
Nooczywiście.

--

po co mi sygnatura?
2023-01-21 17:59

#112 pajper

Wiecie co? Wiele o tym myślałem.
Podtrzymuję to co pisałem. Ja nie potrzebuję oglądać innych, więcej, gdybym miał, czułbym się tym bardzo zażenowany.

Z drugiej strony mam teraz dużo większą styczność z bardzo różnymi osobami niewidomymi i zauważyłem, że taka potrzeba często dotyczy osób, które kiedyś widziały. I umiem to zrozumieć.
Dla osoby widzącej aspekt wzrokowy jest niezmiernie ważny. Ocenia i poznaje się osoby po sylwetce, sposobie poruszania się, twarzy, fryzurze. Dziewczynę można zakomplementować za makijaż, ładną sukienkę, nowy kolor włosów i tak dalej.
Umiem całkowicie zrozumieć, że komuś może nadal na tym zależeć. Nie uważam też, by chęć obejrzenia drugiej osoby była czymś złym, zboczonym czy dziwacznym.
Myślę, że w jakimś sensie ludzie mają do tego prawo, ostatecznie widzący widzą nawet więcej.

Jak mówię, ja takiej potrzeby nie mam, ale w pełni umiem zrozumieć i uszanować, że ktoś inny ma. Oczywiście mówimy o przyzwoitym stopniu.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edytowano 2023-01-21 18:22

#113 papierek

Ja też nic do tego nie mam, tylko wiem, że dla mnie, jako osoby, która miała by kogoś oglądać było by to niezmiernie żenujące, jak mówisz. Też nie uważam, żeby to było zboczone, jak ktoś zachowuje pewne zasady norm społecznych. Znowu, jak kogoś znam, to dotykanie tego kogoś sprawia mi mniej problemów, ale wtedy już często wiem, jak ta osoba wygląda, bo , no, ją lepiej znam i wybadam to w innych, przypadkowych sytuacjach. Dla mnie jest też to ważne, jak ktoś wygląda nawet, jak nie widzę od urodzenia, ale chyba lepiej mi, jak sam powoli dostrzegam pewne elementy w trakcie znajomości, które składają mi się w jakąś tam całość z czasem. A no, widzącym nie doruwnamy, bo chociażby mogą ocenić więcej i dokładniej pomijając aspekty typowo wizualne, gdzie raczej wymacanie tak dokładne osoby nie jest możliwe. Znaczy jest, ale jest to niesmaczne. Chociażby to, na co patrzy wielu facetów, czyli biust. Ktoś, kto widzi oceni to z marszu, niewidomy musi kombinować i przytulić się na pożegnanie czy coś, a nie do każdego można.

po co mi sygnatura?
2023-01-21 19:56

#114 tomecki

A ja się przyznam, że chętnie bym se niektóre osoby pooglądał, ale raz, że w mojej sytuacji to ciut niezręcznie, a dwa, że to w ogóle dla części ludzi niefajnie, a pytać zwłaszcza każdą napotkaną czy jej to problemu nie sprawi w sumie też jakoś głupio więc żyję sobie z takim pewnego rodzaju niedosytem, ale z drugiej strony wolę to niż np. opinię macacza i opory podczas spotkań fejs tufejs.

2023-01-22 11:57

#115 Natalia2000

nie, nie oglądam, wnioskowanie po głosach, z regóły mi się sprawdza, to co myśle jest stanem faktycznym.

2023-07-20 15:16

#116 misiek

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-07-20 17:04

#117 damianzegarek

O widzisz, czyli masz podobnie do mnie.
Kurde nie wiem już czy tu pisałem, ale czasem faktycznie tak sobie kogoś próbuję wyobrazić po głosie jak może wyglądać i tak dalej. Wiadome, że tyczy się to głównie płci przeciwnej :D
Ale faktycznie zazwyczaj się sprawdzało...
Gorzej np. z ogarnięciem wieku danej osobniczki :D
Ale u mnie to też jest tak, że lubię sobie doprecyzować kolory czy coś, mimo, że nie widzę całkowicie i od urodzenia.
Do dzisiaj pamiętam dziewczynę z Holandii jeszcze z czasów Klango, która pisząc do mnie zapoznawczo zwyczajnie mi się opisała :D
i nie powiem zdziwiło mnie to mocno, ale co mi tam :P
-- (Natalia2000):

nie, nie oglądam, wnioskowanie po głosach, z regóły mi się sprawdza, to co myśle jest stanem faktycznym.

--

2023-09-20 22:41

#118 Julitka

Ooo, a może zrobilibyśmy taką ankietę głosową i na podst. tej ankiety zgadywać opisy? Tylko nie wiem, jak miałoby to technicznie przejść...
-- (damianzegarek):
O widzisz, czyli masz podobnie do mnie.
Kurde nie wiem już czy tu pisałem, ale czasem faktycznie tak sobie kogoś próbuję wyobrazić po głosie jak może wyglądać i tak dalej. Wiadome, że tyczy się to głównie płci przeciwnej :D
Ale faktycznie zazwyczaj się sprawdzało...
Gorzej np. z ogarnięciem wieku danej osobniczki :D
Ale u mnie to też jest tak, że lubię sobie doprecyzować kolory czy coś, mimo, że nie widzę całkowicie i od urodzenia.
Do dzisiaj pamiętam dziewczynę z Holandii jeszcze z czasów Klango, która pisząc do mnie zapoznawczo zwyczajnie mi się opisała :D
i nie powiem zdziwiło mnie to mocno, ale co mi tam :P
-- (Natalia2000):

--

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2023-09-20 23:15

#119 balteam

tak, że robisz wątek i tam każdy 1 wpis wrzuca, ale to sporo zabawy

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-09-21 09:16

#120 Paulinux

Nie no, czemu akurat sporo? Myślę że mogłoby się to przyjąć, ale wtedy musielibyśmy opisywać tylko tych ludzi, co do których budowy ciała nie mamy informacji

Happy hacking
2023-09-21 15:40