Oglądanie ludzi i wnioskowanie po głosach
Wróć do Środowisko niewidomych#81 Zuzler
Znaczy ogólnie, wygląd w zasadzie niewiele o człowieku wiedzy daje. :) A głos... No, chyba jednak z niego można wywnioskować więcej o tym, co człowiek ma w głowie, niż z wyglądu, choćby to, w jaki sposób osoba się wyraża, jakiego tonu najczęściej używa albo czy jest głośna, czy cicha. Wiem, to już inne aspekty głosu, ale nie jest łatwo chyba całkowicie odróżnić tego co ktoś mówi od tego jak to brzmi.
#82 Monia01
Inna sprawa, że zwłaszcza twarz może okazać się marnym wyznacznikiem tego, jak człowiek jest, bo ludzie od dzieciństwa uczą się nad nią panować
Ale z opiniami o człowieku tylko na podstawiejego głosu też lepiej uważać ;)
🇺🇦 🇵🇱
#83 Agata.d
No ja też ludzi z twarzy nie oceniam, po prostu lubię wiedzieć jaką kto ma, a też musi być to ktoś mi bliski, żebym w ogóle tej twarzy dotknęła. Chodziło mi o to, że na podstawie głosu nie da się ocenić charakteru danego człowieka, to jest mylące, bo na przykład ktoś ma głosik delikatny, słodki, a w praktyce jest osobą wredną. Albo odwrotnie.
#84 misiek
Kto to w ogóle wymyślił, by na podstawie głosu oceniać człowieka? Co to w ogóle znaczy, by na podstawie głosu kogoś ocenić? Zacząć oceniać możesz po rozmowie, stylu wypowiedzi, tym co ma w ogóle do powiedzenia, a w pełni ocenić, chociaż też nie zawsze jak kogoś lepiej poznasz i zobaczysz jaki ma charakter, upodobania i tak dalej.
#85 balteam
Wymyśliła to ewolucja.
#86 papierek
i zastępstwo za wzrok, gdzie widzący ocenią po wyglądzie.
#87 Agata.d
No niektórzy oceniają po głosie, czy ktoś jest ładny, czy brzydki, czy miły, czy nie, takie rzeczy. Zgadzam się, że to niejako zastępstwo wzroku i oceniania po wyglądzie.
#88 zvonimirek222
a dla mnie piękny głos u kobiety oznacza atrakcyjność. A jeszcze jeżeli taka ma bogactwo duchowe i intelektualne, taka to może szpanować.
#89 misiek
Agatko, to tak jak byś oceniała konfort i wygodę użytkowania samochodu po pracy silnika, czy jak wolisz książkę po okłatce.
#90 balteam
No i oceniam.
Po wszystkim, tylko nie wszystko jest jednakowo ważne, jeśli ktoś wg mnie jest za gruby albo zachudy, to też już oceniam i co z tego.
#91 Agata.d
No gorzej, jeśli głos jest piękny, ale nic poza tym. Głos moim zdaniem o człowieku nie \świadczy, tak samo jak wygląd. dla mnie piękny głNos u kobiety oznacza atrakcyjność. A jeszcze jeżeli taka ma bogactwo duchowe i intelektualne, taka to może szpanować.
--
#92 papierek
No i zgadza się. Jak silnik głośno chodzi, albo wydaje inne niepożądane dźwięki, to komfort samochodu znacznie spada. Drogie samochody kojarzą się z cichym silnikiem. Chyba, że mówimy o sportowych, to tam wręcz przeciwnie, odpowiednio głośny i budzący dreszcze dźwięk silnika dodaje innych emocji.
I w ten sposób oceniamy, więc dałeś porównanie dość trafne. Bo widzisz, dopiero wnętrze tego samochodu mówi nam więcej o nim samym i podobnie jest z osobami. Głos dla nas to pierwsze wrażenia, po których oceniamy, czy chcemy głębiej zaglądać.
-- (misiek):
Agatko, to tak jak byś oceniała konfort i wygodę użytkowania samochodu po pracy silnika, czy jak wolisz książkę po okłatce.
--
#93 misiek
No właśnie nie, bo niektóre samochody mają kulturę pracy jaką mają, a w środku mogą być wypasione po zęby i mega konfortowe. A jeśli tylko czyjś głos mówi ci, czy dalej wejść z kimś w relacje to fajnie masz.
#94 misiek
Od chodźby diesle, których nie cierpię, co nie znaczy, że mogą być konfortowe.
#95 Agata.d
No dlatego zawsze warto zaglądać głębiej. Czy to do samochodu, czy w przypadku poznaqania nowych osób.
#96 balteam
Tak Misiek tak mam i co zrobić, wszystko można oceniać, tylko jedno ma wagę 0,01, a inne 1.
#97 Agata.d
Nie no pewnie, wszystko można oceniać, zgoda, tylko pytanie na ile taka ocena jest prawdziwa. Można się przecież pomylić, na szczęście można zweryfikować tę ocenę przy bliższym poznaniu człowieka, a czasem też jest tak, że oceni się prawidłowo.
#98 misiek
Balteam akurat ciebie nie biorę pod uwagę, bo ty jesteś psychologiem, więc to wchodzi jakby w twoją pracę. Obyś tylko robił to skutecznie.
#99 skrzypenka
Mam ochotę wam się przyznać, dotknąć sobie tego, czy tamtą, zobaczyć, jak wygląda, czy jest niska, czy wysoka, jakie ma oczy, twarz i jakiej jest generalnie postury, ale nigdy tego nie robię, chodźbym nie wiem, jak była ciekawa, to nie naruszam granic prywatnych drugiego człowieka i nawet nie pytam, czy mogłabym go dotknąć. Jak już tak bardzo chcę wiedzieć, to pytam osoby widzącej, jak wygląda ten, czy ta, która mnie interesuje.
#100 skrzypenka
No niestety, głos to nie wszystko, czasem jest mylną nutą, a potem przychodzi rozczarowanie.
-- (Agata.d):
No gorzej, jeśli głos jest piękny, ale nic poza tym. Głos moim zdaniem o człowieku nie \świadczy, tak samo jak wygląd. dla mnie piękny głNos u kobiety oznacza atrakcyjność. A jeszcze jeżeli taka ma bogactwo duchowe i intelektualne, taka to może szpanować.
--
--