Oni się po prostu nad nim znęcali, no bo
raz, że z innego domu,
no a
dwa, jakiś taki dziwny
był, no i
oni po prostu sobie go wzięli
na tapetę, żeby
po prostu się nad nim poznęcać.
No to w sumie była taka też jakby
zabawa
po egzaminach, bo to był wtedy po sumach,
kiedy to zobaczył
te wspomnienie.
No a druga też sprawa była
dlatego, że
James chciał Lily
zaimponować i nawet
tam Lily mówiła, puście go, puście go,
a James mówi, no
okej, jak się ze mną umówisz,
to go puszczę.
Cześć
No słuchało się tego kiedyś
Pamiętam Harry Potter
Pamiętam pierwszy raz to nam pani pożyczyła na kasetach
I słuchaliśmy tego
Na początku to nawet fajne było
Ale później jakoś zacząłem mieć dosyć tego
Pierwsze części jeszcze
W miarę
Ale potem to już coraz straszniejsze to było
Normalnie można koszmary po tym mieć
Naprawdę
Jeszcze mi się podobało tylko w drugiej części
Jak w to drzewo walnęli samochody
W tą wieżbę bijącą
W tą wieżbą bijącą ten rozdział
Co ich później
Tymi gałęziami okładała
Co to było
Tyle tu drzew
A natrafiliśmy akurat na takie
Które się wścieka i oddaje
Coś tam
To jeszcze było dobre
Ale te późniejsze to już coraz
Kurczę
Normalnie jak w jakiś
To horror zahaczało
Czymś
Czymś
A propos strasznych rzeczy w Harrym Potterze, no to w 2005 roku wyszedł ten Harry Potter i więzienia z komoru, no i moja siostra miała wtedy 3 lata, obejrzała tylko Harry'ego Pottera, no i jej się potem wywołał się ten dementoryzm niby,
a moja mama potem, właśnie jak ona czegoś tam nie chciała zrobić, czy nie chciała wstać do przedszkola, no to właśnie mówiła, że po nią przyjdzie dementor, no i to działało jak kubeł zimnej wody, że ja do dementora nie chcę i od razu wstawałam.
A jeszcze taka anegdota też a propos trzeciej części.
Moja siostra przestała się dementorów bać, tylko miała fazę na ekspektor patronu.
No i mama ją przebrała za księżniczkę z różdżką, czy coś takiego, a moja siostra podobnież przez całą bali chodziła i machała i wrzeszczała ekspektor patronu.
Więc mama próbowała jej uświadomić, że to nie jest Harry Potter, tylko to jest księżniczka, ale do 3 letniego dziecka.
To czytam już cztero wtedy, nie docierało to, że to nie jest ta bajka.
No niezłe z tym dementorem, dobra, dobra, no, niezły sposób, kurde, i naprawdę, kubeł zimnej wody to po prostu nic jak małe dziecko, no bo naprawdę, naprawdę.
Ciekawe, tylko to jest to z tego filmu, co miało wyjść o tych rodzicach Hallego, bo wiem, że coś miał wyjść, wyszło ten Skamander i fantastyczne zwierzęta i miał wyjść o właśnie rodzicach Hallego, to było właśnie z tego, czy to w ogóle skąd, idąc jakieś tam, ktoś po prostu nakręcił.
A mnie ciekawi już postać woźnego Argosza Filcz, nie wiem czy pamiętacie, taki woźny on się Argosz Filcz nazywał, ogólnie on nie lubił ukszulów, ognębił, szczególnie harlego, ale on nikogo nie lubił.
On był harlekiem zdaje się, tylko dlaczego on nikogo nie lubił, on miał jakąś historię, czy czymś to było spowodowane, ta jego nienawiść to ukszulów, bo w książce nie jest o tym w porozpisane.
Filcz właśnie nienawidził uczniów za to właśnie, że oni byli czarodziejami, a on był harłakiem, no i wiadomo, że musiał wszystko robić ręcznie, a oni używali sobie różdżek i dlatego po prostu był dla wszystkich taki nieprzyjemny.
Dla Harrego mógł być nieprzyjemny, chociaż jak tak czyta się wszystkie części, to jakoś nie ma tam takiego, że dla Harrego bardziej nieprzyjemny, dla innych mniej, ale mogłoby coś być z tego powodu, że jakby przez to, że Harry znalazł dla niego kurs w Miguroka,
i potem właśnie te podejrzenia przez komnatę tajemnic, że to Harry i tam Filcz wszystkim wygadał, że on jest po prostu harłakiem i może po prostu bardziej jakby Harrego nie lubił, że jego tajemnica została wydana.
Chociaż w sumie nie jest to jakby sprawdzone, dlatego że innych też, no innych uczniów też.
Także to, że Harry wyrzeszczał i się wyżywał, no też jeszcze mogło być to, że wiadomo, że to Huncłodzi, że Harry jest synem Jamesa, który był w paczce Huncłotów, no a Huncłodzi mu dokuczali.
No i tu też może być powód, że Filcz jakoś tam bardziej go nie cierpiał.
Chociaż Freda i George'a chyba bardziej, dlatego że nawet Freda i George'a chciał w piątej części wygrać.
Wychłostać tego, że oni uciekli.
Freda i George chyba po prostu jednak byli wyżej od Harrego.
Mateuszu, nie wiem co to było, ja to wrzuciłem po prostu, bo to znalazłem na YouTubie, to jakiś był dubbing Severusa Snape'a, a...
Czekaj, jaki to miał tytuł?
Severus Snape kontra Hunspoci.
Nie wiem czy to było coś, co miało powstać odnośnie rodziców Harry'ego.
Czy to po prostu jakiś zapisek był, tak samo jak, nie wiem czy wiesz, ale w internecie jest zapisek, mały bo mały, z fragmentu Harry'ego Pottera, co ja gadam?
Z fragmentu, kiedy Siriusza i Janesa złapała mogolska policja.
Coś tam było z motorem.
Tutaj się też pozwolę...
...wypowiedzieć co do...
...Argusa, Fircha i Snape'a.
Argus Firch był harłakiem, jak zapewne wiecie, więc on ogólnie uczył, nienawidził.
On raczej tolerował kary...
...wieszanie za głowę i takie tam.
Co do Snape'a to...
...
...Serwerus Snape...
...jak wiecie był śmierczożercą...
...zaraz przed upadkiem Voldemorta.
Potem zaczął...
...współpracować z Argusem Dumbledorem, ale...
...przecież wiecie o tym, że on kochał Lily Evans.
...i jeżeli, jak się Harry urodził, to on nienawidził Harry'ego.
Tak jak tutaj Mateusz wspomniał, on w nim widział Jamesa.
Harry też miał rozczochrane włosy...
...w nieładzie, że tak powiem.
Widział w nim...
...po prostu Jamesa.
Ale go jednak chronił...
...podejrzewam, że dla Hołdu...
...jeżeli chodzi o Lily.
...i jednak Snape, jaki był, taki był...
...ale jednak do samego końca chronił Harry'ego.
...nawet w siódmej części go chronił.
...i uważam, że jednak...
...podniekąd...
...jest co podziwiać, bo...
...jednak narażał swoje życie...
...i robił wszystko, żeby Voldemort...
...nie zdemaskował jego prawdziwego...
...z jego prawdziwej twarzy.
...bądź co bądź.
Przeszedł na tą właściwą stronę, tak?
Ryzykował życie...
...pomagając Dumbledorowi, tak?
Zabił go...
...tylko dlatego, ponieważ Dumbledore i tak by umarł...
...i to w męczarniach prawdopodobnie...
...odkąd ugodziła go ta klątwa...
...Ganta.
...prawda?
Dumbledore...
...ja też na początku myślałem, że Snape jest śmierciożercą...
...ale Dumbledore sam go poprosił o to, żeby go zabił...
...bo wiedział, co go czeka...
...bo ta klątwa była uwięziona tylko w jednej ręce...
...i ona...
...jakiś czas później porażałaby całe ciało...
...więc lepiej było, żeby poprosił go akurat...
...bo Dumbledore ufał Snape'owi, tak?
...poprosił go, żeby zabił go w odpowiednim momencie...
...a taka...
...sytuacja się nadarzyła pod koniec...
...szóstej części Pottera.
Dumbledore...
...przyszedł z Harem...
...z jaskini...
...słaby...
...zniszczony...
...po wypiciu eliksiru żywej śmierci...
...tak?
...i to była...
...dobra...
...chwila...
...Snape go zabił...
...ale tak jak mówię, tylko na jego prośbę...
...zresztą z drugiej za strony...
...biorąc pod uwagę wspomnienia...
...Snape'a z siódmej części...
...to Voldemort i tak by...
...zlecił to Snape'owi...
...gdyby Draco zabił go...
...Snape i tak by go musiał zabić...
...tyle.
O tą historię o Syriuszu Indziem się czytałem, jak ich policja chciała złapać, Mugolska, za przekroczenie prędkości.
A co do tego filmu, właśnie gdzieś chodziły pogłoski, że ma powstać film, historia rodziców Harrego od początku, ich tamtej znajomości, czyli gdzieś od jedenastego życia do urodzin Harrego.
Ale chyba jak na razie to nie powstało, bo nigdzie jakieś tam wzmianki nie ma. Miało powstać po Skamanderze fantastyczne zwierzęta, jakie znaleźć.
No, ja też bym to chętnie obejrzał, no pewno obejrzałbym to chętniej niż dalsze przygody Harry'ego Pottera, bo według mnie przygody jego rodziców i te dawne czasy, stare czasy, dla mnie jednak są ciekawsze.
Znaczy te części Harry'ego Pottera, wiecie, te pisane przez J.K. Rowling były fajne, owszem, ale te takie już pisane przez fanów, te tam późniejsze, nawet nie pamiętam nazw, bo mało się w to zagłębiałem, ale tam po prostu mniej mi się to podoba, tak.
W sumie to ja mam do niej takie mieszane uczucia, bo, no bo, ten, no jak, może w pewnym sensie się człowiekowi może nie podobać, ale tu chodzi o to, że, że, że Harry ma takie, ma dziecko.
Jakoś nie pamiętam dokładnie, ja to dawno czytałem i jakoś nie pamiętam, ale po prostu, że, że Voldemort miał córkę, się okazało, że niby ona chciała tego, że ona chciała tego Voldemorta skrzesić tam powrotem w czasie i tak dalej, i tak dalej.
No, no, ta książka się na szczęście dobrze skończyła, ale, no, w sumie to...
Mi się, mi się wydawało, że ona będzie troszeczkę o czymś innym, że, nie wiem, ale po prostu, jakoś, nie wiem, nie mam takie mieszane uczucia do tej książki, trochę tam dobre, trochę tam plane, można powiedzieć, ale to...
Pozdrawiam.
Nie ten, kurde, przepraszam, nie ten klawisz nacisnąłem, ale...
No co do tej
Przeklętego dziecka
To ja po prostu
Nie będę się wypowiadał na temat tej książki
Dlatego, że
Jakby nie mam zdania
Bo nie czytałem jej
Być może właśnie sobie ją przeczytam
Ale słyszałam właśnie opinie negatywne o niej
Ale mówię
Nie wypowiem się
Bo nie mam zdania
Ale jak ktoś ma jakiegoś audiobooka
Albo ebooka
To prosiłbym o podesłanie
Do sobie lukny na to
Witam, Harry Potter i Przeklęte Dziecko
i co jest ciekawe ma powstać podobnież
ekranizacja tego
jest jakiś tam krótki
zwiastun
na razie po angielsku
no i zobaczymy
jakby w sumie wszedł w Polsce
do kim to, a z chęcią się przejdę
zobaczę co to jest
i w ogóle czy jest
sens i jak to w ogóle będzie
zrobione. Szkoda w ogóle też
że nie ma nigdzie
bo przyszedłem pół sieci
albo i całą
nie mogę znaleźć spektaklu
Harry Potter i Przeklęte Dziecko
nawet w języku angielskim
ale w ogóle chciałem zobaczyć jak to jest
zrealizowane
no i szczerze powiedziawszy
nie mogę tego jakoś znaleźć
Nawet jeśli powstanie film, to nie sądzę, żeby ci sami aktorzy byli, a jak już to nie będą ci sami aktorzy, to już to nie będzie aż tak to samo, co było kiedyś, bo jednak tamci aktorzy to tamci aktorzy.
Znaczy, powiem tak, jeżeli dubbingowaliby ci sami aktorzy, to co innego, tak, ale pewnie dla osób spoza granicy Polski, to jeżeli to nie będą ci sami aktorzy, a wiadomo, że Daniel Latryfer jest kojarzony z Harrym Potterem, tak, no to to już i tak czy siak nie będzie to samo, no bo Harry go będzie grał inny aktor, ktoś tam będzie grał inny aktor i...
No nie wiem, czy...
Jeżeli dojdzie do sytuacji takiej, że jednak jakaś tam zmiana aktorów będzie, czy to będzie tak samo mniej więcej odzwierciedlone, jak tamci aktorzy potrafili to odzwierciedlać.