Nagrywamy

Dyktafony i rejestratory

Założony przez DJGraco 180 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 8 z 9

#141 1 polubienie

Jak pojawi się podcast mojego autorstwa o Elbraillu w tyflopodcascie, to całość jest nagrana wbudowanymi mikrofonami ls-100, tak w kontekście próbki.

#142 Edytowano

Którego Ollympusa najlepiej obecnie brać?
Kryteria:
Stereo,
Voice guide,
Dobra bateria (w sumie najfajniej by były to zwykłe AAA albo AA no ale tego się raczej nie dostanie),
Możliwość ogarnięcia sobie jakiegoś popfiltru,
Wiele ustawień nagrywania (im więcej można skonfigurować tym fajniej),
Fajnie jak by mógł robić jako karta.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Na dobrą sprawę z nówkami jest problem, bo chyba wyłącznie ls-p2 lub ls-p4 i brałbym tego ostatniego, bo umie we flace. Jest to to na jedno AAA, ale zaskakująco długo na baterii nagrywa nawet na zewnętrznych mikrofonach. Zdaje się, że koło 11h mnie wyszło. Gąbki do tego chyba nie ma, ale tak generalnie to to małe, zgrabne i w sumie jeśli Olympus to chyba ten.

Tomaszu, gąbeczka jest do dokupienia osobno, tak samo jak etui. Fajny rejestratorek ten lsp4. Siostra ma, to sobie posprawdzałem jak to z nim jest. W poruwnaniu do mojego dm 720 gigantycznych różnic na wbudowanych mikrofonach nie ma aż takich wielkich. Ostatnio w moje łapki wpadł dyktafonik olympus ws 853, dostałem od znajomych. Całkiem fajna zabawka, jak chcesz coś szybko nagrać, a mikrofony ma więcej, niż poprawne.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

lsp4, ultra małe, długo nagrywa, da się ładować baterie pod komputerem.
po co mi sygnatura?

A jak jest z przesterowanym dźwiękiem na mikrofonach zewnętrznych?

Zale ży co podepniesz, ale generalnie dorze.

Właśnie. Bo to, że robi przestery na wbudowanych to wiadomo, ale ciekawi mnie jak to ustrojstwo zachowuje się z zewnętrznymi.

Nie przekonasz mnie nigdy do bezdźwiękowego totalnie zooma, w którym wszystko robisz na czuja.

Nagrywam lsp4 z binauralkami i nie robi mi żadnych przesterów, nawet sztucznych ogni.

Jedyny zoom, który jest wg mnie sensowny to h1, ale nie h1n.

#152 Edytowano

Ta, h1, który ma większe szumy na wejściu to ja podziękuję. Ale dobra nie będę tu wojenki wszczynał co jest lepsze.
Skoro Piotr pisze, że na zewnętrznych radzi sobie nie źle to chyba tak jest.
A gdzie ty Pates widzisz tu żebym ja przekonywał cię do zooma?

Ale ja nie mówię, że przekonuje mnie ktokolwiek. Widziałem twojego i wiem, że na pewno nie jest dla mnie. Widziałem h1 i wiem, że nawet jest.

#154 1 polubienie

No ja tam nie wiem, ja miałem przykrość lsp2 mieć przesterowane mikrofony okm classic II z wyłącznymi tymi badziewnymi limitermi i wszystkim na najniższym wzmocnieniu przy zamykaniu drzwi, także nigdy żadnego olympusa więcej.

Bo prócz wyboru jednego z trzech trybów masz zdaje się strzałkami czy czymś dokładne sterowanie głośnością i to też trzeba sensownie ustawić przy czym warto pamiętać, że drzwi potrafią czasem sporo basu wygenerować więc aby przesteru nie było, trzeba to ostro zciszyć. Taka już natura dźwięku.

#156 1 polubienie Edytowano

Jak się nie umie wysterować, nagrywać to robi przestery. Wszystko robi przestery jak nie jest umiejętnie używane. Tak, nawet ten Wasz super hiper boski wychwalany pod niebiosa Zoom, który dla mnie jest kiepski. Dziękuję za uwagę.
A czy po za nagrywaniem do Flaca jest między tymi dwoma jeszcze jakaś różnica? Z tego formatu nigdy nie korzystam bo zajmuje tylko dużo miejsca i wolniej ładuje się w Goldwave niż zwykły Wav.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Przewodnik czyta liczby, ulepszony bluetooth, inne poprawki też w kwestii portu usb, który w lsp2 często się łamał.

#158 1 polubienie

Oj, co do flac, to chyba raczej nie zajmuje więcej, to jest właśnie taki zpakowany wav, także warto.

Przecież powiedziałęm, ze z wyłączonymi tymi gównami, strzałką lewo prawo sterowałem pseudowzmocnienie. @daszekmdn nie wypowiadaj sę na temat wzmocnienia, bo się niestety nie znasz na tym.

Nie robiłem testów łeb w łeb. Kusi mnie to, ale nie mam ani Zooma ani Olympusa na stałe.