Wątki archiwalne

pogoda

Started by lukasz1993258 442 posts last post 5 years ago Closed Page 9 of 23

Transcription

No i cóż, tak czy owak, za niedługo będzie wiosna i ja tylko jedynie co mogę mieć nadzieję to taką, że Wielkanoc nie będzie cała biała. Bo chyba z dwa albo trzy lata temu była taka sytuacja, że Wielkanoc była biała. I to w całej Polsce. No to chyba raczej jak na razie mieli państwo tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

W sumie wątpię z tą Wielkanocą Śnieżną, chociaż może być, ale zwykle ta Wielkanoc taka śnieżna była, co się spotykałem, jak święta wypadały gdzieś na początku kwietnia, czyli ten pierwszy, drugi, trzeci, czy tam 23 marca, czwarty, bo kiedyś też tak było. No teraz wypada w sobie prawie w połowie kwietnia, bo Wielki Piątek jest 10, a drugi dziesiąt, czyli poniedziałek mamy 13 kwietnia, chociaż no wiadomo, że mogą być różne akcje być, bo w 2017 pod koniec kwietnia to już nie była Wielkanoc, co prawda, ale była, no na Wielkanoc była taka średnia pogoda, gdzie wręcz już wcześniej w marcu było. Było ładnie w kwietniu, przecież było ładniej, chodziłem w rynkowku, mieszkałem wtedy w Krakowie, a tu nagle pod koniec kwietnia gdzieś tak się, co okazało, że okazało się, że zaczął padać sobie piękny deszcz ze śniegiem i to w sumie trzymało tak do końca kwietnia i nagle był taki skok, że chyba 29 czy tam 30 kwietnia jeszcze to wtedy w Krakowie tak palało i w ogóle. A poniedziałek był 1 maja i nagle skok ładnej pogody, tak samo w 2013 było, no to rzeczywiście wtedy to była biała Wielkanoc, to był pierwszy kwietnia, był drugi dzień świąt, niedziela Wielkanocna to był pierwszy dzień świąt, to był 31 marca, 30 i 29, o, to tak od 29 do 1. No i wtedy rzeczywiście jeszcze. W drugi dzień świąt, w poniedziałek to jeszcze chodziłem po wałach wiślanych w Krakowie, normalnie ze śnieżnymi i prawym do Wisły wpadł, ale to inna sprawa. No i też był nagle taki skok pogody, jeszcze było na początku zimno, drugi, trzeci kwietnia, tak bez sensu, a tutaj nagle też właśnie była taka akcja, że jednego dnia zimno i wtedy byłem chyba na próbie w Słomnikach i normalnie. Tak i nagle skok o 20, więcej temperatury, bo nagle zrobiło się dwadzieścia parę stopni, więc zobaczymy jak w tym roku będzie. No i będziemy się temu przyglądać, zobaczymy czy ten deszcz ze śniegiem będzie padał, w Warszawie póki co to na razie nic nie pada, nie byłem jeszcze na Zewnątrz, ale na pewno dzisiaj trzeba będzie w lasu dwa razy wyjść. Więc. Więc. No zobaczymy jak to z tą pogodą.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No cóż, jedynie z opowiadań rodziców to właśnie słyszałem swego czasu, że nawet w maju potrafiło być sporo śniegu, ale to było w czasach, kiedy nasi rodzice byli mali, więc bardzo dawne dzieje, że tak powiem. No i cóż, no i od paru ładnych lat zazwyczaj jest tak, że mamy już piękną majówkę, pełno słońca. Ja nawet pamiętam, i to chyba też był maj, i to był 2016 rok chyba, to nie wiem czy to był początek maja czy połowa maja, ale... Pamiętam, że było tak upalnie, że można było w tym dniu śmiało stwierdzić, że są upały. Było strasznie duszno. No ale to było dosyć dawno. Ale wiem, że to było gdzieś na bank prawie na początku maja. No to tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Tak, to w 2016 były takie upały w czerwcu, w lipcu w sumie było też ciepło, w 2016, no w ogóle wtedy w sierpniu też było ciepło, w ogóle ten miesiąc, miesiące od maja właśnie, w sumie w kwietniu już było ciepło tak naprawdę, bo komu właśnie tego 20, tego w sumie kwietnia już można było chodzić w krótkim rękawku i w ogóle, już w kwietniu były upały gdzieś tam ten 15, jakoś tak, w ogóle wtedy była ładna pogoda, bo pamiętam, że jechałem chyba któregoś tam kwietnia 4 przedłożyć umowę w pracy w 2016 i już było tak ciepło, więc tak to wyglądało, a co do tych śniegów w maju to kiedyś mało też. Mówiła, że przyszła na pochód pierwszomajowy i śnieg padał, więc to tak było z tym majem właśnie, no w 2017 w kwietniu już tak fajnie nie było, w 2018 było w sumie, bo nawet na początku, no to jeszcze gdzieś na tej Wielkanocy to tak trochę padało, tam trochę coś tam było rzeczywiście w tą Wielkanoc, a później w 2018. W 2018 też już był kwiecień ciepły, ba i to też też w ogóle były fajne ciepłe miesiące, bo w 2019 też kwiecień należał do ciepłych miesięcy, no a reszta to już rzeczywiście była pogoda fajna. W sumie tak naprawdę 2017 był taki trochę nieudany i 2013. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. No 2013 to już w sumie przebił wszystko, gdyż. Można powiedzieć, że śnieg w Krakowie trzymał długo, nie wiem jak to w Warszawie, bo w Warszawie nie bywałem za często. I śnieg w Krakowie bardzo długo trzymał, to była taka rzeczywiście pogoda masakryczna, bo nawet chodziło mu o 4 rano odśnieżać przy kamienicy i sypać solą, odśnieżyłem o 4 pięknie fajnie, a sąsiadka wpadła. Wpadła o 5.30, że mam wstać, bo kolejne odśnieżanie. No i cóż, trzeba było się zwleć z łóżka, ubrać się i znowu się na odśnieżanie, bo napadało. A to był chyba jakiś 28 marca, gdzie powinno być wtedy już ciepło i no może nie aż tak gorąco, ale no już tak powinno być fajnie, że w bluzie cienkiej wystarczyłoby przeskoczyć. No. Tutaj do sklepu też mi się zdarzało czasami w Polarze przeskoczyć, no ale tu to pół widy, bo tu mam blisko, a gdzieś dalej, no to w tym Polarze przy tej pogodzie, to bym się za bardzo iść nie odważył, chociaż wczoraj jeszcze, jeszcze, dzisiaj to już chyba nie za bardzo.

Transcription

Co jeszcze do pogody, to na przykład dzisiaj według mnie jest tak samo ładna pogoda jak wczoraj, do tego stopnia, że przed chwilą kiedy był u mnie listonosz w celu przyniesienia mi listu, to zdawszy sobie sprawę z tego, że trzeba iść do sklepu, postanowiłem tym razem nie ubierać kurtki, tylko ubrałem bluzę dosyć solidną i poleciałem tak po prostu w butach do sklepu. Przebiegłem się, dowiedziałem się, to co się miałem dowiedzieć, wróciłem i stwierdziłem, że pogoda naprawdę jest bardzo ładna i nie ma w ogóle, nie czuć zimna, nie czuć w ogóle zimna w powietrzu. Swoją drogą bardzo mnie ciekawi jak wypadnie tegoroczna majówka, czy będą upały, czy będzie tak pół na pół.

Transcription

No takie krótkie odcinki to jak najbardziej, w Polarze przebiec się w jakiejś bluzie to tak, ale wiadomo, że jak się gdzieś dalej idzie, to jednak już ta bluza, czy kurtka jest potrzebna. No chyba, że z samochodu, nie wiem, do mieszkania, z mieszkańca do samochodu, no to co innego, ale jak się tam, by się szło gdzieś na miasto zatrzeć, no to już ta bluza, już ta kurtka się przyda. Ale tak tu koło domu, czy z psem, czy do sklepu, to nawet nie trzeba kurtki ubierać.

Transcription

A no nie trzeba, no nie trzeba. Swoją drogą jutro jadę do Tarnowa i zobaczymy jaka pogoda jest w Tarnowie, ale podejrzewam, że no że jest ciepło tak jak i tutaj w Warszawie. Także tyle na obecną chwilę, co chcę w tym wątku powiedzieć. Dziękuję.

Transcription

Co do Tarnowa, to mówi się, że Tarnów to jest najcieplejsze miasto w Polsce. To jest biegun ciepła, więc tam w Tarnowie może być w sumie cieplej niż w Warszawie, no bo to jednak bliżej południa. W ogóle w Małopolsce, jak tak obserwowałem trzy miasta, Kołobrzeg, Warszawa, Kraków, no to tam w Małopolsce, Kraków, Tarnów najwcześniej wschodzi słońce, a w Kołobrzegu właśnie najpóźniej. No i właśnie mówi się, że Tarnów to jest biegun ciepła, więc zobaczymy, jak tam będzie wyglądało.

Transcription

Popatrz, a ja zawsze myślałem, że najcieplej to zazwyczaj jest we Wrocławiu, Zielona Góra, te rejony. Bo jakby nie patrzeć, tam jest najcieplej. Zawsze. W szczególności jak są upały. To zawsze jest tak, że akurat tam jest najcieplej. Największe upały są we Wrocławiu. I tak zawsze było. KONIEC!

Transcription

Co do Tarnowa, to dla tego jest biegunem ciepła, bo on jest w samym środku południe, on jest bardziej na południe niż Kraków. No i co do ciepła w miastach, to w sumie nie ma co patrzeć, które jest ciepłe, które nie, dlatego że przy tych temperaturach, jakie teraz są od paru ładnych lat, to w sumie każde miasto jest ciepłe. Kiedy się zacznie suszać upały, to czy Warszawa, czy Kraków, czy Tarnów, czy, nie wiem, Zakopane, czy tam gdzieś tam na północy, wszędzie jest duszno i gorąco. Tam temperatury trzydzieści parę, no może tam, nie wiem, między północą a południem, może się wahają między... dwoma, trzema, czterema kreskami, ale wszędzie jest gorąco.

Transcription

No ale jednak umówmy się, że najcieplej zawsze w upały, tak jak mówiłem, jest na przykład Wrocław, Zielona Góra, Gorzów Wielkopolski. Jak na przykład, przykładowo tutaj jest w Warszawie 30 stopni, to albo we Wrocławiu, albo w Gorzowie mamy 35, 6, 7 stopni. I odkąd pamiętam zawsze tak było, no i to raczej się nie zmieni, no chyba, że nie wiem co się może wydarzyć. Dziękuję.

Transcription

Jeśli chodzi o najcieplejsze miasta, to jest bardziej tak podkreślane w sensie okresowo, statystycznie, jak to wygląda, te temperatury. Tarnów akurat w Polsce jest nazywane miastem takim, na południu ogólnie jest najcieplejszym miastem, pod względem statystycznym. Tak, ale teraz, jak słyszałem wczoraj, jak z kolegą rozmawialiśmy na temat pogody, no to w tym roku, czyli w 2020 roku, mają być największe upały niż w tamtym roku. Czyli mają dochodzić nawet temperatury nawet do 50 stopni, ale to zależy też od warunków. To jest spowodowane też klimatem. Nic na to nie poradzimy, trzeba się po prostu do tego przyzwyczaić. I też mieć to na uwadze, że jest to jakoś bardzo, jakoś tam, ogólnie i tak na całym świecie jest to badane, naukowcy dwoją się i troją nad, jak to wygląda. Jak ten klimat tam urównoważyć, żeby jakoś tam te warunki klimatyczne nie były takie bardzo restrykcyjne, jak to się mówi. No, pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

No to tutaj akurat jeżeli chodzi o pogodę to wczoraj było bardzo ładnie, o dziwo jak wyszliśmy na spacer, dopiero jak już wracaliśmy ze spaceru to no nie ma co ukrywać, trochę chłodno tutaj było, a konkretniej na początku jak wyszliśmy to był taki lekki wiatr i on był bardziej dokuczliwy, a potem już niestety, ale jak by to powiedzieć, no było już trochę zimniej, bo wróciliśmy tutaj ze spaceru gdzieś tak po, nie wiem, czwartej, w popołudniu, coś takiego, no i już wtedy niestety było dosyć chłodnawo, ale możemy, tutaj proszę sprawdzimy sobie jaka dzisiaj jest pogoda, elegancko. Proszę bardzo. Tak z ciekawości, no dzisiaj ma być 7 stopni tylko w Tarnowie, więc pogoda myślę taka, taka po prostu sobie o, więc ma być dzisiaj maksymalnie 7 stopni, a minimalnie 7 stopni, a minimalnie 7 stopni, a minimalnie 7 stopni, a minimalnie 7 stopni. Nie ma być 4 stopni, więc no do, do dyszki dzisiaj na bank nie dojdzie, do dyszki dzisiaj maksymalnie nie dojdzie, więc, więc taka tutaj pogoda chcąc nie chcąc jest. No to, na razie, tyle.

Transcription

No to w Warszawie dzisiaj mamy 9 stopni najwięcej i chmury, tam się jakieś tam lekko słoneczko próbuje przebić, ale to jest takie znikome, ale jest cieplej niż wczoraj, bo wczoraj było tylko 4 stopni, więc no wczoraj to za ciekawe rzeczywiście z tą pogodą nie było. Coś niby pokazuje, że ma padać kiedyś tam deszcz ze śniegiem, no ale zobaczymy, co się wszystko zmienia.

Transcription

A to my właśnie wróciliśmy w Tarnowie ze spaceru długiego i no, poza lekkim wiaterekiem to naprawdę było przyjemnie. Niby było to te 7 stopnie, ale nie było to aż tak odczuwalne, więc można byłoby spokojnie rzec, że pogoda ładna, lekki wiaterek i nawet ciepło, znośnie. Trochę lepiej niż było, prawdę mówiąc, wczoraj.

Transcription

Witam serdecznie, u mnie jest 5 stopni, obecnie, no pogoda taka w miarę, tylko że może padać, nie ukrywajmy, no i co jeszcze, no to chyba tyle na razie, co tam miałem do powiedzenia, co u mnie tam we Fromborku się dzieje, ale tak to, poza tym nic. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

U mnie teraz jest 7, mają być przeletne opady, ale ma być dzisiaj do 11 stopni, wczoraj było 8, pogoda ładna, dzisiaj też się ładnie zapowiada pomimo tego deszczu, więc z tą pogodą jest coraz lepiej widać, że wiosna się zbliża.

Transcription

No nic tam, to z racji tego, że ja już dzisiaj niestety wracam do Warszawy, no to jeszcze chociaż po raz ostatni sobie sprawdzimy jaka jest dzisiaj pogoda tutaj, więc sprawdźmy sobie to. Pogoda, tanów, brak informacji o pogodzie, tanów, deszcz, 6 stopni, niedziela, deszcz, maksymalna 11, minimalna 6. No, dzisiaj ma też być 11 stopni, minimalna, maksymalna 11, minimalna 6 stopni i ma być, jak sami słyszycie, ma być dzisiaj maksymalnie 11 stopni, także Państwo, fakt jest taki, że pogoda robi się coraz lepsza, no bo wiadomo, że już się zbliża wiosna i pogoda będzie coraz lepsza, także no, można się już powoli zacząć cieszyć, no, wiosna to jednak jest wiosna, a jak już będzie wiosna, no to wiadomo, że będzie coraz lepiej, jeżeli chodzi o pogodę. Więc, tak jak słyszeliście, dzisiaj tutaj jest, znaczy dzisiaj ma tutaj być tak samo właśnie jak w Warszawie, czyli 11 stopni, no i oczywiście deszcz, no ale na szczęście nie będzie padał, no to wygląda deszcz. Więc, tak jak słyszeliście, dzisiaj ma tutaj być tak samo właśnie jak w Warszawie, czyli 11 stopni, no bo wiadomo, że będzie coraz lepsza, no bo wiadomo, że będzie coraz lepsza, no to wygląda deszcz, no bo wiadomo, że będzie coraz lepsza, no to wygląda deszcz. Ze śniegiem, także nie ma aż tak o co się obawiać, zresztą, tak jak mówiłem, dziś mamy pierwszy dzień warca. No cóż, ja na razie kończę wpis, no i życzę Wam miłego dnia. Dziękuję.

Transcription

Czyli widzę, że taka sama pogoda jest w Tarnowie jak w Warszawie. Zobaczymy, czy będą też zapowiadane deszcze ze śniegiem w Warszawie, co tak tutaj na pogodzie pokazywało. No i wiosna coraz bliżej. 1 marca, czyli 20 dni do początku kalendarzowej wiosny. I zobaczymy, co dalej z tego wyniknie.

Transcription

No, zobaczymy, ale mam nadzieję, że tutaj wiosna przyjdzie jak najszybciej, bo jak już przyjdzie wiosna, to i człowiekowi będzie lżej, będzie tak bardziej uśmiechnięty, więc tak to będzie wyglądać. No, czekam na wiosnę z prawdziwym utęsknieniem, bo ta zima to zawsze taka ponura mi się wydawała. No to cóż, 20 dni do kalendarzowej wiosny zostało. Pozostaje tylko czekać.